![]() |
Çocuğun Gözü İle Oyun |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çocuğun Gözü İle OyunÇocuğun gözüyle oyun! Çocuğun gözüyle oyun! “Defol! Gözüm seni görmek istemiyor artık” dediğinde dünyam başıma yıkıldı… Halbuki ben onu her şeyden daha çok seviyordum… Gözyaşları ile çıktım odadan… Arabamı aldım… Bunaldığımda koştuğum sadık arkadaşım arabam… Hiç beklemeden gaza bastım, trafiğin yoğunluğuna aldırmadan hız yapıyordum… Kırmızı ışıkta durmak istemiyordum… Etrafımdaki arabalar kornaya basıyordu, ben aldırmıyordum, kulağımdaki tek ses, “Defol…! Gözüm seni görmek istemiyor…” idi ![]() Bir yandan ağlıyor, bir yandan gaza bastıkça basıyor, diğer yandan da içimdeki o sese, hıçkırıkla cevap veriyordum, “Defolmuyorum… Defolmuyorum işte… Sen beni sevmesen de ben seni çok seviyorum…” Babamı özlüyorum… Keşke şuan yanımda olsa diyorum… Sonra, birden başıma uzanan onun sıcacık elini hissediyorum… “Oğlum! Neden ağlıyorsun? diyor babam… Yaşlı gözlerle, dönüp, başımı okşayan babama bakıyorum… “Gel hadi kucağıma diyor” babam… Arabamı, yemek masasının hemen kenarına yavaşça park ediyor ve babamın kucağına çıkıyorum… “Annem beni sevmiyor, bana, ‘defol, gözüm seni görmek istemiyor’ dedi” diye hıçkırıklarla ağlıyorum… Babamın o sıcacık eli gözyaşlarımı siliyor” “Annen seni çok seviyor oğlum” derken annem yanımıza geliyor ![]() “Ama oğlum sen de beni çok bunalttın… ben mutfakta iş yapıyorum, sen benden olmayacak şeyler istiyorsun” diyor… Ve bir aralık duraksıyor, “Özür dilerim, haklısın… Bağırmamalıydım…” diyor… Gülümsüyor ve annemin kucağına gidiyorum… Oyun, çocuk için oyun değildir Yetişkinler, çocukları oyun oynarlarken gördüğünde, çocukların oyun oynadıklarını sansalar da, çocuklar için oyun, asla oyun değildir ![]() Ve oyun, çocuk için bazen sığınılacak bir liman, bazen öğrendiklerini uygulayacağı bir deneme yanılma tahtası ve bazen de kendisini en rahat hissettiği gizemli dünyasıdır… “Hadi git biraz oyna” Birçok anne baba, günlük işlerini daha rahat halledebilmek için çocuklarını oyuna teşvik etseler de, oyunun anlamı çocuk için “Hadi git biraz oyun oyna” emrinin karşılığı asla değildir ![]() ![]() ![]() Elindeki arabası… O arabasının küçücük tekerleri… Sizin göremediğiniz ama onun görüp konuştuğu arabanın içinde oturan yolcuları… Arabasının yolları ve yolların kenarında yanan trafik lambaları… Kırmızı ışıkta bekleyen yayaları, çocuğun dünyasında oyun sırasında harekete geçen sihirli kahramanlardır ![]() Oyalamak mı, oynamak mı? Birçok anne baba, çocukları ile “oyun oynar gibi” yaparak çocukları ile oyun oynamaktalar ![]() ![]() ![]() Çocuğun oynadığı oyun esnasında işte tüm bu gerçekler bilinmeden, çocuğun hayal dünyası kavranmadan, çocukla oyun oynamaya kalkmak, çocuk açısından sıkıntıdan başka bir şey oluşturmaz ![]() ![]() Çocukla oyun oynamak beceri ister Tüm bu gerçeklerden yola çıkarak baktığımızda diyebiliriz ki, oyun, “Çocuğun fantezi dünyasına girip, onun dünyasındaki gizli kahramanlar ile tanışmak ve onun hayal dünyasındaki kuralları öğrenerek, o kurallara tabi olmaktır ![]() ![]() Çocukla oyun oynamanın ilk ve temel şartı, çocuğun sizi oyun oynayabilecek “kabiliyette” bulması ve sizi kendi hayal dünyasına “kabul etmesi” ile başlar ![]() Çocuk oynadığı oyunun hükmedicisidir Her ne kadar siz çocuğun dünyasına girmiş olmaya hak kazansanız ve o liyakatle çocuğun yanında bulunuyor olsanız da, çocukla oynamanın püf noktasını ihlal ederseniz, çocuk, sizi anında o masal dünyasındaki özel bölgeden dışarı atar ![]() “Her çocuk kendi oyununun hükmedicisidir” kuralıdır ![]() ![]() ![]() Çocukla oynamayı kabul etti iseniz, kuralları siz koymamalı, çocuğun kurallarına uymalısınız ![]() Oyun amaçsızdır Çocuk oyuna başladığında, bir amacı yoktur… Daha önce yazılmış bir senaryosu da yoktur… Her şey o anda gelişir… Bu durum çocuğun bir yandan hayal dünyasını olağanüstü hızla geliştirirken, diğer yandan çocuğun sorunları çözme kapasitesini de artırır ![]() ![]() Örneğin, küçücük araba ile hız yapan bir çocuğu durduran (hayali) trafik polisi, “Neden hız yapıyorsun” diye sorduğunda çocuğun vereceği her bir alternatif cevap, çocuğun analitik düşünme gücünün artmasına da neden olacaktır ![]() Oyuncak, modaya değil, çocuğa uygun olmalıdır Teknolojinin baş döndürücü gelişimi, anne babanın oyuncak seçiminde de başını döndürmektedir ![]() ![]() Ya da, anne babalar, kendi çocukluk yıllarında içlerinde kalan özlemlerini kendi çocuklarına aldıkları oyuncak ve hediyelerle gidermeye çalışmaktadırlar ![]() ![]() Çocuğun zihinsel gelişimi, motorik (fizyolojik) ve duygusal gelişimini destekleyecek oyuncaklar ne yazık ki oyuncak magmalarında hiç dikkat çekmeyen yerlerde boynu bükük beklemektedir ![]() Kaynak: Adem Güneş Moral Dergisi |
![]() |
![]() |
|