![]() |
Ayasofya, Zihinlerde Niçin Hâlâ Kilise?.. |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Ayasofya, Zihinlerde Niçin Hâlâ Kilise?..Değerli okuyucular! Sizinle bir üzüntümü paylaşmadan önce, hatırlatma kabilinden biraz önbilgi vermek istiyorum ![]() Ayasofya ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O gün de sultan bugün de sultan olan ve zihnimizde kıyamete kadar da sultan kalacak olan Sultan Fâtih Mehmet Han’ın bize hediye ettiği dünya başkenti İstanbul’un ortasındaki inci, yakut, zümrüt, zeberced ![]() ![]() ![]() Bizans’tan İstanbul’u alan Fâtih, muzaffer ve meşrû kumandanlık hakkını kullanarak 557 sene önce Ayasofya’yı câmiye çevirdi ![]() ![]() ![]() ![]() İsteseydi, meşrû hakkını kullanır, bütün kiliseleri câmiye çevirirdi ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul’un fethi de Ayasofya’nın câmiye çevrilmesi de, Allah’ın birliğini reddedip üç ilaha inanan Hıristiyan âlemini canevinden vurdu ![]() ![]() Buna rağmen, İstanbul ve Ayasofya acısı hâlâ yüreklerinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayasofya, 24 Ekim 1934’de câmilikten çıkarılıp müze yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sadece onların değil, Hıristiyan olmayan bazılarının zihninde de kilisedir ![]() ![]() ![]() Meselâ görünüşte bizden, ama zihnen onlardan olan “İngiliz muhibleri (sevenler) cemiyeti” mensupları da Ayasofya’yı câmi olarak görmek istemezlerdi ![]() ![]() ![]() O zaman dünyanın jandarması İngiltere olduğu için, İngiliz severler vardı, bugün Amerika sevenler var ![]() ![]() ![]() ![]() Bir de ezan ve namazla alâkaları olmadığı halde, “Biz namaz kılmayız ama sizin kıldığınız namazın ezanının ille de Türkçe olmasını istiyoruz” diyen zorbalar var ki, onlar da bu düşünceye yakın ![]() ![]() ![]() • İstanbul’un fethiyle câmiye çevrilen Ayasofya, Fâtih’in vakfiyesinde câmilikten çıkaranlara lânet etmesine rağmen, -yukarıda işaret ettiğimiz gibi- maalesef 1934’de câmilikten çıkarılıp müze yapıldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Müze yapılınca, “Kilise olmasa da hiç olmazsa artık câmi de değil” düşüncesiyle, Hıristiyanlar biraz teselli bulsalar da biz Müslümanlar o gün bu gündür bunun acısını yaşıyoruz ![]() Ama beterin beteri olduğu gibi bundan daha acı olanı var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Diğerlerini anlıyoruz, vazifelerini yapıyorlar ![]() Değerli okuyucular, başta söylediğim üzüntüm işte bu ![]() 16 Ocak 2010 Cumartesi tarihli Zaman gazetesinde, Ayhan Hülagü imzasıyla “Bir Düş Uçuşu, Türkiye” başlıklı bir haber yayınlandı ![]() ![]() ![]() Buraya kadar normal ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Yukarıdan nasıl göründüğünüzü merak ettiniz mi hiç? Portreniz ya da bulunduğunuz oda, yaşadığınız mahalle, şehir, bölge veyahut ülke ![]() ![]() ![]() Uçuş uzmanı ve fotoğraf sanatçısı Alp Alper, bu merakla yola çıkarak Türkiye’nin tarihî mekânlarını, doğa güzelliklerini gökyüzünden görüntüledi ![]() ![]() ![]() ![]() Gördüğünüz gibi, Ayasofya’yı açıktan açığa “Kilise” olarak anıyor ![]() Peki Ayasofya kilise mi? Hıristiyanlara göre öyle olabilir, BİZE GÖRE KİLİSE Mİ?!! Zaman gazetesi mensubu dostlarımız, “Ayasofya Câmii” demek istemeyebilirler ![]() Niçin “Ayasofya Müzesi” bile denilmiyor da “Ayasofya kilisesi” deniliyor?!!! Niçin niçin?!! Ayasofya Hıristiyanların dilinde kilisedir ![]() Haberin başlığındaki ilk cümlede “Yukarıdan nasıl göründüğünüzü merak ettiniz mi hiç?” deniliyor ![]() Ben de bu dostlarıma sormak isterim: Ayasofya’ya kilise dediğiniz için, Müslümanların zihninde ve gözünde nasıl göründüğünüzü merak ettiniz mi hiç? Değerli okuyucular! Tasavvufun tanınmış siması Hallacı Mansur Hazretleri, “Ene ale’lhak/ ben hak üzereyim” demek istediği halde, “Ene-l-Hak” dediği için şeriatın zâhiri hükmünce idam edilmişti ![]() İdama götürülürken insanlar taş atıyor, o da gülüyormuş ![]() ![]() ![]() Sormuşlar: “Yumuşacık bir gül atılınca ah çektin, halbuki taş atıldıkça gülüyordun” demişler ![]() Şöyle söylemiş: “Bana taş atanlar beni tanımayan, anlamayan kimselerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Değerli okuyucular! Biz de o hali yaşıyoruz işte ![]() ![]() ![]() ![]() Ama inançlı insanların okuduğu Zaman gibi bir gazetenin, Ayasofya’ya “Kilise” demesi ve Hıristiyanları “şefkat duyulacak insanlar” olarak göstermesi, bizde işte kahırla atılan gül tesiri yapıyor ![]() ![]() ![]() Bilmem anlatabildim mi? ![]() ![]() Ali Eren
![]() |
|