|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bizler, eden, hizmet, robotlarız, zenginlere |
![]() |
Bizler, Zenginlere Hizmet Eden Robotlarız |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Bizler, Zenginlere Hizmet Eden RobotlarızKarel Capek ve Franz Kafka da benzer mesajlar vermiş zamanında ![]() ![]() ![]() ![]() Para ve güce tapan bir toplumdan, şefkat ve cömertliğe tapan bir topluma dönüşmeyi beceremememiz halinde, “bu yüzyılda hayatta kalma şansımız yok” demişti ![]() ![]() “Kapitalizm dünyanın başına gelmiş, tarihin en berbat şeyi ![]() Adams’a göre, her şey yedi bin yıl önce başlıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doktorun hastaları gezerken, yanındaki tıp öğrencilerini herkesin önünde aşağılaması; patronun tüm çalışanlar önünde sekreterine veya başka bir çalışana kaba ve kötü davranması; sokakta gözümüzün önünde mağdur edilen bir kişi… Veya hemen yanıbaşımızda olan bir vahşet… Veya kadınlara yapılan kötü davranışlar, sarhoş eve gelip karısını döven adamlar, caddelerde uyuşturucu satan çocuklar, tinerciler, elinde silahla zevk için sağa sola ateş edenler… Veya insanlar açlıktan ölürken… Biz nasıl bir tuzak düşünceyle gösterişli evlerde yaşayabiliyor, son model arabalara binebiliyor, ihtiyacımızın çok ötesi parayı bankaya veya mücevharata yatırabiliyoruz?Düzgün gitmeyen bir şeyleri gördüğümüzde, ne oluyor da susabiliyoruz gerçekten?Ağzımızı kapamak, görmezden gelip sineye çekmek ve unutmak, yapılabilecekler arasında en kolayı da ondan ![]() ![]() Bizi biz yapan değerlere kendimiz değil, sistem karar verir olmuş ![]() “Tabii ki büyük ticari işletmelere” diyor Patch ![]() ![]() ![]() ![]() yüzyıldı ![]() ![]() ![]() İyi bir gazetecinin ise bunları araştırıp, yazabileceğine inanıyor: “Konuşan gazeteciler olabilirdi ama ne mümkün! Amerika’da örneğin… Gazeteciler zenginlerin kuklası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çünkü sistem, insanların “düşünmemeleri” üzerine kurulmuş da ondan ![]() ![]() Ayrıca düşünmek de zor iştir ![]() ![]() “İnsanlar için yaşam kalitesinin tanımını televizyonlar belirliyor ![]() “Güzelin tanımı şu: 20 yaşında pürüzsüz cilt ve belli bir vücut şekli ![]() ![]() Programlar ve reklamlarda yapılan propagandalarla güzel bize dikte ediliyor ![]() ![]() Başka türlü kozmetik firmaları nasıl satış yapsın? Düşünmek; o gösterilen şekle “güzel değil” diyebilmektir ![]() ![]() ![]() ![]() aramaz ![]() ![]() Peki ya çocuklar? “Şu an çocukların televizyonda izledikleri programların ana teması hep “para ve güç” üzerine dönmüyor mu? Bu hep bir numaralı mesaj ![]() ![]() ![]() “Dünyanın en zengin 3 kişisinin serveti, en fakir 48 ülkenin toplam servetine eşit bir dünyada yaşıyoruz ![]() gerektiğini öğretiyor ![]() ![]() ![]() Hilton’un 800 milyon dolarlık serveti var ![]() Televizyonlardan önce spor, insanların yapmaktan keyif aldığı bir şeydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oysa biz… Sistemin tuzak planlarını bizim zihnimize sokan ve değer yargılarımızın içine eden sıradan televizyon programlarını izliyor, oradaki aktörler gibi olmak istiyor, hatta çocuklarımızın da onlara özenmesinde mahsur görmüyoruz ![]() “Yaşam kalitesini önemseseydik, bugün dünyada kimse aç olmazdı ![]() Herkes, herkesin yaşaması için gerekli olan gıdaya sahip olduğunu görene kadar ara vermeden çalışsa diyor kısaca ![]() “Yemeğe evinizde birilerini ağırladığınızda, ev sahibi olarak, herkesin tabağında yemek olduğunu görene kadar yemeğe başlamazsınız ![]() olursa olsun gelenler, yemeğe son başlayan hep siz olursunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Paran var ve bir şey yapmıyorsan sen bir hiçsin ![]() “Üzgünüm ![]() ![]() “Zengin kişilerin vergilendirilip, globalleşme saçmalığının çöpe atılması gerekli ![]() ![]() ikisi varsa her şey temin edilmiş demektir ![]() ![]() Ailenizle birlikte mütevazi bir evde yaşamak için gerekli olanın ötesinde, artan parayı bu işler için harcamayı geçtim; ihtiyacı olanı düşünmüyoruz bile ![]() Değişim için çözümü; bir annenin çocuğuna olan yaklaşımını örnek almakta buluyor Patch ![]() “Ben sadece annem gibi olmaya çalışıyorum ![]() “Çünkü anneler sadece tutkuyla sever, tek kötü şey yapmak istemezler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Erkekler ne kadar ihtiraslı olsa da, ne kadar kötü davransa da, ne kadar savaşa gitse de, eve sarhoş gelip eşini dövse de, çocuklara ilgisiz davransa da; dünyadaki annelerin çoğu o evin halen güzel bir ev, halen güzel bir aile ortamı olması için inanılmaz bir çaba içerisinde olurlar ![]() ![]() gibi davranmak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() En basit hareketlerden birini de, en güçlü konumlara kadınları getirmekte buluyor ![]() “Bırakın her şeyi kadınlar yönetsin ![]() ![]() Şimdi… Bir erkek olarak ben…Farkındalık olmasına rağmen, sistemin tuzağından kendini henüz kurtaramamış olan ben…Patch’i araştırıp okudukça, izledikçe canı yanan ben…‘Yok be birader, bu dünyadan değilsin sen’ diyemiyorum işte ![]() Zenginlerin robotu olmak için mi uyanıyoruz her sabah?Geçtim onu…Her sustuğumuz an ![]() Bizi biz yapan içimizdeki bir şeylerden…Veya bizi, “sadece insan” yapan değerlerden bazıları ölmüyor mu gerçekten? Tunç KILINÇ
![]() |
|