![]() |
Yiyecekleri Doğru Saklamak İçin İpuçları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Yiyecekleri Doğru Saklamak İçin İpuçlarıLezzetli ve sağlıklı yemek yapmanın ilk kuralı gıdaların taze olmasıdır ![]() ![]() Hangimiz buzdolabının yanına çöp torbasını koyup da bir bir atmamıştır çürüyenleri, “Vah yazık oldu!” diye iç çekerek ![]() ![]() ![]() ![]() Sütü mutlaka buzdolabının iç raflarında saklayın ![]() ![]() ![]() Dondurma derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir ![]() Yoğurt satın alındıktan sonra en fazla 7 gün içinde tüketilmelidir ![]() Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında 1 ay, derin dondurucuda 6 ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz ![]() Peynirler * İzmir tulumu, mihaliç, eski kaşar peyniri ve hellim gibi sert peynirler hava almayacak şekilde sıkıca sarılıp buzdolabında 3-4 hafta tazeliğini kaybetmeden durabilir ![]() * Peynir küflenmişse, 1-2 cm kalınlığında küflü bölgeyi kesip iyice temizledikten sonra yemekte bir sakınca yok ![]() * Taze kaşar peyniri, dil peyniri gibi peynirler paket açıldıktan 3-4 hafta, krem peynirler 2 hafta boyunca buzdolabında tazeliğini korur ![]() Balıklar ve Diğer Deniz Ürünleri * Deniz ürünlerini alışverişi bitirmeden hemen önce satın almalısınız ![]() ![]() * Taze deniz ürünleri hava geçirmez, kapaklı, sıkıca kapatılmış bir kap içinde buzdolabında en fazla iki gün saklanabilir ![]() * Aldığınız dondurulmuş deniz ürünlerini eve gelir gelmez orijinal ambalajında derin dondurucuya koyun ![]() ![]() * Son kullanma tarihi geçen dondurulmuş ürünleri kesinlikle yemeyin ![]() ![]() Sebzeler ve Meyveler * Meyveleri önceden değil, yiyeceğiniz zaman yıkayın ![]() ![]() * Meyve ve sebzeleri bir arada tutmayın ![]() ![]() * Sebze ve meyveleri delikli kapların içinde buzdolabında saklayabilirsiniz ![]() * Birçok meyve ve sebzenin buzdolabında saklanması gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Mantarları kağıt torbada buzdolabına koyun ![]() ![]() * Enginar, kuşkonmaz, kereviz gibi sebzelerin içeriğinde bulunan suyun azalıp tazeliğini kaybetmemesi için buzdolabında saklanmasında fayda var ![]() Etler * Alışveriş yaparken en son etleri satın alın ![]() ![]() * Etleri buzdolabının en soğuk kısmında 2 ile 4 derece arasında saklayın ![]() ![]() ![]() * Et paketlerinin üzerine yazan saklama talimatlarına uyun ![]() * Kırmızı çiğ et buzdolabında en fazla 3-4 gün dayanır ![]() ![]() * Kırmızı et derin dondurucuda 6-12 ay, sosis ve salam 1-2 ay saklanabilir ![]() ![]() * Aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, kavurup küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz ![]() ![]() * Eğer dondurmayacaksanız, tavuğu kullanma tarihinden önce tüketmelisiniz ![]() * Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır ![]() ![]() Elektrikler kesilirse: Elektrik kesildiğinde buzdolabındaki yiyeceklerin ısınmasını, derin dondurucudakilerin de çözülmesini geciktirmek için dolap kapaklarını kapalı tutmalısınız ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurta: Yumurta satın alırken son kullanma tarihine dikkat edin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|