![]() |
Matrahtan İndirilebilir Bağış Ve Yardımlar |
![]() |
![]() |
#1 |
Şengül Şirin
![]() |
![]() Matrahtan İndirilebilir Bağış Ve YardımlarMatrahtan İndirilebilir Bağış Ve Yardımlar ![]() I ![]() Bağış ve yardımlar genel olarak Gelir Vergisi Kanunu 89/2 ve Kurumlar Vergisi Kanunu 14/6 maddelerinde düzenlenmiştir ![]() Konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar ve uygulamalar aşağıda yer almaktadır ![]() 1 ![]() Gelir Vergisi Kanunun 89 ![]() ![]() ![]() Genel bütçeye dahil idareler, Katma bütçeli idareler, İl özel idareleri, Belediyeler, Köyler, Kamu menfaatine yararlı dernekler, Bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar, Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar, Müzeler, Sinema, tiyatro, opera, bale, klasik müzik, klasik Türk müziği ve plastik sanatlar alanındaki üretim ve etkinliklerle bu alanlarda kurulacak özel araştırma, eğitim ve uygulama merkezleri, Kültür Bakanlığınca da desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen uluslararası sanatsal organizasyonlar 2 ![]() Bağış ve yardımın gider olarak dikkate alınabilecek kısmı ilgili yıla ait kurum kazancının % 5?i ile sınırlandırılmıştır ![]() 67 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde bağış ve yardım giderinin üst sınırının nasıl tespit edileceği belirlenmiş bulunmaktadır ![]() ?indirilecek bağış ve yardım giderinin üst sınırının hesaplanmasında esas alınacak kurum kazancı; zarar mahsubu dahil giderler düşüldükten, iştirak kazançları hariç indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarı ifade etmektedir ![]() Yukarıdaki tebliği açıklaması uyarınca indirilecek bağış ve yardım giderinin üst sınırının hesaplanmasında esas alınacak kurum kazancı tespit edilirken -Zarar mahsubu dahil Kurumlar Vergisi Kanunun 14 ![]() -Kurumlar Vergisi Kanunun 8 ![]() ![]() Ve bu işlemler neticesinde bulunan tutara Kanun da öngörülen %5?lik oran uygulanacak ve bulunan tutar bağış ve yardımlarda gider yazılabilecek üst sınır olarak dikkate alınacaktır ![]() Örnek: Tutar Vergi Öncesi Ticari Kazanç 200,000,000,000 Gider yazılmış olan ve %5 ile sınırlı bağışlar (+) 10,000,000,000 Kanunen kabul edilmeyen giderler (+) 30,000,000,000 İndirimler (-) 20,000,000,000 İştirak kazançları istisnası (-) 5,000,000,000 Geçmiş yıllar mali zararları (-) 65,000,000,000 %5? e baz teşkil eden rakam (=) 150,000,000,000 Gider yazılabilecek bağış tutarı (*%5) 7,500,000,000 Bağışın kanunen kabul edilmeyecek kısmı 2,500,000,000 3 ![]() Kurumlar Vergisi mükelleflerince yapılan bağış ve yardımlar kurum kazancının elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili değildir ![]() ![]() ![]() Dönem sonucunun zararla sonuçlanması durumunda yapılan bağış ve yardımların gider olarak dikkate alınması ve zararı artırıcı bir harcama olarak sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi mümkün değildir ![]() ![]() Kurum faaliyetinin dönem sonunda zararla sonuçlanması durumunda gider olarak dikkate alınmayan bağış ve yardımların gelecek hesap dönemlerinde dikkate alınması mümkün değildir ![]() ![]() 4 ![]() Gelir Vergisi Kanunun 89/2 maddesi uyarınca yapılacak bağış ve yardımların indirim konusu yapılabilmesi bunların makbuz karşılığı yapılmış olması şartına bağlıdır ![]() ![]() ![]() Bağış ve yardımların makbuz karşılığında yapılmış olması gerekir ![]() ![]() ![]() 5 ![]() Bağış ve yardımın ayın olarak yapılması halinde; bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın maliyet bedeli veya mukayyet değeri (kayıtlı değeri), bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde takdir komisyonunca tespit edilecek değeri gider olarak dikkate alınır ![]() 6 ![]() KDV Kanunu nun 17/2-b hükmüne dahil bağışlar istisna kapsamında olup bu gibi durumlarda KDV hesaplanmayacağı gibi yüklenilen KDV kurumlar vergisi mükelleflerince gider yazılabilecek, gelir vergisi mükelleflerince beyanname üzerinden Gelir Vergisi matrahından indirilebilecektir ![]() Keza l7 ![]() ![]() ![]() KDV Kanunu nun 17 ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer KDVK nun 17/2-b maddesine göre istisna kapsamına girecek şekilde teslim edilen mal veya hizmetlerle ilgili girdi KDV leri daha önce indirim konusu yapılmışsa, teslimin vuku bulduğu ay düzeltme yollarına gidilir ve KDV beyannamesinde artı değer alarak dikkate alınır ![]() II ![]() Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yer alan bu düzenleme dışında bazı özel kanunlarla da bir kısım bağış ve yardımın indirim konusu yapılabilmesine imkan tanınmıştır ![]() 1 ![]() 27 ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu nun Mali Kolaylıklar başlıklı 56 ncı maddesinin b fıkrasında Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılacak nakdi bağışlar gelir ve kurumlar vergisi kanunlarının hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden ve kurum kazancından indirilir hükmü yer almaktadır ![]() ![]() ![]() Yasada adı geçen yüksek teknoloji enstitüleri, teknoloji alanında yüksek düzeyde araştırma, eğitim, öğretim, üretim yayın ve danışmanlık yapan kamu tüzel kişileri ve bilimsel özerkliğe sahip yüksek öğretim kurumlarıdır ![]() 3708 sayılı yasanın 4 üncü maddesinde vakıflarca kurulan belli nitelikteki yüksek öğretim kurumlarına üniversite adının verilebileceği hükmü yer almaktadır ![]() ![]() 3 ![]() İlköğretim Kanununun 76 ![]() ![]() Yüksek Öğretim Kanununa göre yapılan bağışlarda olduğu gibi, ilköğretim Kanununa göre yapılan bağışların da beyan edilen gelirden indirilebilmesi veya gider yazılabilmesi için, bağışın nakdi bağış olması gerekmektedir ![]() 4 ![]() Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun 9 ![]() ![]() Adı geçen vakfa veya fona yapılan bağışın nakdi veya ayni olmasının gider yazılması veya beyan edilen gelirden düşülmesi açısından bir önemi yoktur ![]() 5 ![]() Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkına Kanunun 13 ![]() ![]() 6 ![]() Sosyal Yardımlaşma ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun 20 ![]() ![]() Bu Kanun çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alınabilecek bağışlar sadece nakdi bağışlardır ![]() ![]() 7 ![]() Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kanununun 3 ![]() ![]() 8 ![]() Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanununun 12 ![]() ![]() 9 ![]() Mali ve hukuki bakımdan özerk bir kuruluş olan ve Gelir Vergisi Kanununun 89/2 ve Kurumlar Vergisi Kanununun 14/6 ![]() ![]()
![]() |
|