Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık > Genel Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
adım, için, kalp, sağlıklı

Sağlıklı Bir Kalp İçin 10 Adım!

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Sağlıklı Bir Kalp İçin 10 Adım!



Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Op Dr Tamer Bakalım, kalp ve damar sağlığı için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu

1- Sigarayı bırakın alkolü sınırlandırın

Damar sertliği olan hastaların tedavisinde öncelikle damar sertliğini mümkün olduğu kadar yavaşlatmak, geriletmek ve olabiliyorsa durdurmaya çalışmaktır Bu nedenle damar sertliği sorunu olan hastaların öncelikle sigarayı bırakması gerekir

Sigaraya hiç başlamamak, kalp ve damar sağlığı için çok önemlidir Alkol, kalp hastalıkları ile direkt ilişkili olmasa da fazla tüketimi özellikle karaciğer yağlanmasına neden olduğu için kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etki yapmaktadır



2- Her gıdadan yeterli ve dengeli tüketin

Dengeli beslenmek ve her gıdadan gerektiği kadar almak sağlıklı bir kalp için çok önemlidir Sağlıklı kiloya ulaşmak için uygulanan diyet programları şeker hastalığı hariç ne kadar katı tutulursa tutulsun, insanlar tarafından tam anlamıyla uygulanmaz

Bu nedenle katı bir diyet programı yerine ana hatları belirlenmiş bir beslenme programı daha etkilidir Buna göre;

Yağ kullanımı kısıtlı olmalı, yağ göz kararı ile değil ölçekle kullanılmalıdır

Kızartma alışkanlığı ortadan kaldırılmalıdır Bunun en önemli nedeni, kızartma sırasında yağın yanmasıdır Burada yağın kalitesinin ve türünün bir önemi bulunmamaktadır

Hamur işi, fast food, gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır Özellikle fast food tarzı besinlerle birlikte; salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etleri tüketmesi de engellenmelidir

Yarım yağlı süt tüketilmelidir Kutu sütler hijyen açısından güvenlidir

Yiyecekler “istenildiği kadar” tüketilmemelidir Meyve ve sebze yerken de kalori miktarlarına dikkat etmeli ve ölçülü tüketilmelidir

Kırmızı et tüketimi haftada bir, yağsız olarak tercih edilmelidir Bunun yanında tavuk ve hindi eti tercih edilmeli, haftada iki kez çok yağlı olmayan balıklar yenmelidir Balık dışındaki deniz ürünleri tüketilmemelidir

Haftada 2-3 kez yumurta tüketilebilir Ancak hiçbir zaman yağda değil, haşlama olarak tercih edilmelidir Hijyen açısından sarısı kayısı kıvamında değil, katı kıvamda olmalıdır



3- Tavuğu derisini ayırarak pişirin

Tavuğun derisi, pişirilmeden önce alınmalıdır Deri ile pişirildikten sonra derisinin çıkarılarak tüketilmesinin bir yararı yoktur Çünkü pişme sırasında deri, yağın ete işlemesine neden olmaktadır



4- Günde en fazla 15 çay kaşığı tuz kullanın

Tuz kullanımının sınırlandırılması, kalp damar sağlığı ve tansiyon açısından çok önemlidir Türk toplumunda tuz tüketimi fazla olduğu için özellikle tansiyon ve mide sorunları hızlı bir şekilde artmaktadır

Vücudun ihtiyacı olan tuz, sebze ve meyvelerle yeterli miktarda alındığı için, masada tuzluk bulundurulmamalıdır

Tuz tamamen bir damak zevkidir ve küçük yaşlardan itibaren tuzla tanışmayanlar için bu bir eksiklik değildir



5- Çaya şeker yerine bal koyun

Rafine edilmiş, işlenmiş şeker de kalp ve damar sağlığı açısından tehlikelidir Ancak gerçek ve içine herhangi bir katkı maddesi konulmamış olan bal, şeker kadar zararlı değildir

Şeker gibi bal da tatlandırıcı olarak çayda kullanılabilir Avrupa kültüründe ise bal, yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır



6- Yemeklerde soğanı kavurmayın

Türkiye’de yağın yakılarak yemek pişirilmesi kültürü, soğanın yağda kavrulması, sağlıksız bir beslenme alışkanlığıdır

Soğan yağda kavrulmamalı, tüm malzemeler bir araya konularak pişirilmelidir Hangi yağ kullanılırsa kullanılsın, yakıldığı anda özelliği bozulmaktadır



7- Margarin yerine tereyağı yiyin

Yemeklerde ya da kahvaltıda kullanılan yağ, tamamen damak zevki ile ilgilidir Özellikle pilavda tereyağı ya da margarin kullanımı, kahvaltıda yenen tereyağı yeme alışkanlıklarından kaynaklanmaktadır

Kızartmaların zeytinyağı yerine ayçiçeği yağı ile yapılması da bu beslenme tarzının bir parçasıdır Son zamanlarda üretilen ve içinde Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bulunan margarinler kullanılabilir

Ancak yine de mutlaka katı yağ kullanılacaksa, bu tercih tereyağından yana olmalıdır Kahvaltıda değil ancak yemeklerde 15 çay kaşığı kadar tereyağı kullanılabilir



8- Patatesi yağda değil fırında kızartın

Özellikle patates kızartması, damak zevki açısından çok tercih kızartma türüdür Patates ince ve küçük dilimler halinde doğranıp, üzerine zeytinyağı gezdirilerek fırına atılabilir

Patlıcan da kızartma yerine közlenerek tüketilebilir Sebzelerin yarında kırmızı et, tavuk ve balık eti de kızartılmadan yenmelidir Fırında kendi suyuyla pişirerek tüketmek daha sağlıklıdır



9- Kuzu yerine oğlak ve dana etini tercih edin

Kırmızı et mutlaka tüketilmelidir Ancak kalp ve damar sağlığı için yağsız dana eti ve oğlak eti haftada bir kez tercih edilebilir

Tavuk, hindi ve balıktan da “sınırsız” değil, haftada iki gün tüketilebilir Özellikle damar sertliği sorunu olan hastaların özellikle et hususunda yemek yeme alışkanlıklarını mutlaka yeniden belirlemelidir

Et fırında pişirilecek ve salça kullanılacaksa, ev salçası tercih edilmemelidir Çünkü yüksek tuz oranına sahiptir Sebze yemeklerini parça etle pişirmekte bir sakınca yok Ancak etlerin yağsız olması çok önemlidir

Akşam saat 2000’den sonra yemek ve abur cubur yememelidir Yatmadan önce bir bardak yağsız süt içilebilir



10- Doktor eşliğinde düzenli egzersiz yapın ve check up yaptırın

40 yaş üzeri kadın ve erkekler yılda bir kez kardiyolojik check up’dan geçmelidir Kişi; ailesel olarak kalp hastalıkları açısından taşıdığı risk faktörleri, şeker hastalığı, tansiyon ve kolesterol gibi eşlik eden diğer hastalıklara göre check up programlarına alınmalıdır

Kardiyolojik tetkikler, kişiye özel yapılmalıdır Doktor, kardiyolojik check up’da kişisel ayrımları yaptıktan sonra yine kişiye özel egzersiz programları da düzenleyebilir



Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.