11-29-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uzmanlar Kuruyemişi Önerdi

Uzmanlar haftada 5 porsiyon çiğ kuru yemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır" dedi
Kuru Yemişin Önemi
Diyabet hastalarının kuru yemiş tüketmesinin önemine de değinen Dr Nurhayat Gül, “Beslenmede karbonhidrat yerine kuru yemiş konduğu zaman, kan şekeri kontrolünün daha iyi sağlanacağını bize düşündürtmektedir Ayrıca daha önceki çalışmalara göre de, haftada 5 porsiyon çiğ kuru yemiş tüketimi diyabet riskini yüzde 27 azaltmaktadır Halen diyabeti olanlarda da bu miktar kalp hastalığı riskini de yüzde 47 azaltmaktadır Kuru yemişler diyabeti geri çevirmeye yönelik bir beslenmede yeşil yapraklı sebzeler, bakliyatlar, düşük şekerli meyvelerle beraber önemli bir parçadır Tip 2 diyabetlilerde yeni yapılan bir çalışmada, böyle bir beslenme ile hastaların yüzde 62'sinin 7 ay sonra HbA1c (kan glukoz düzeyi-diyabeti olmayanlarla aynı) normal düzeylere indiği gösterildi” ifadelerini kullandı Gül, bakliyatların da besin açısından zengin, lif açısından yüksek ve kalorileri düşük yiyecekler olduğunu anlatarak, “Bakliyatlar, yavaş sindirilirler ve doygunluk yaparlar, ayrıca kan şekerini dengelerler Yani diyabetikler için en uygun karbonhidrat kaynaklarıdır Ayrıca bol miktarda da protein içerirler Bakliyat ve mercimek tüketimi diyabet riskinde yüzde 38'lik bir azalmaya sağlıyor Günde 3 porsiyon taze meyvenin beslenmeye eklenmesi ile diyabet riski yüzde 18 düşmektedir Ancak yine de diyabetiklerin taze meyve alımını sınırlaması ve düşük şekerli meyveleri tercih etmesi gereklidir” şeklinde konuştu
|
|
|