![]() |
Hem Lezzetli Hem Şifalı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Hem Lezzetli Hem ŞifalıAhududunun yetiştiği yöreye, iklime ve toprağa göre oldukça çok alt türü mevcuttur ![]() ![]() ![]() BASUR ve HEMOROİD SORUNUNA BİTKİSEL ÇÖZÜM Tesir şekli: a) Yaprakları serinletici, damarları büzücü, iltihapları önleyici, vücudu kuvvetlendirici ve doğumu kolaylaştırıcıdır ![]() b) Meyveleri müshil yapıcı (yapraklarının tersine), ateş düşürücü, idrar söktürücü ve hafif terletici özelliklere sahiptir ![]() Kullanılması: a) Yaprakları üzerinde Komisyon E?nin 15 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b) Halk arasında; ağız içi, yutak, dişetleri ve bademcik iltihapları ve yaralarına karşı Ahududu çayı içilir veya gargarası yapılır ![]() ![]() ![]() c) Meyvesi taze olarak yenir ![]() ![]() d) Çiçeklerinden elde edilen çayla göz banyosu yapıldığında gözdeki iltihapları iyileştirdiği ileri sürülmektedir ![]() Çayı: İki kahve kaşığı Ahududu yaprağı taze veya kurumuşu demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su konularak 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir ![]() Birleşimi: Yapraklarının birleşimindeki maddeler; a) Tanin türevleri %10 oranında olup en önemlileri; Gallikasit ve Ellagasittir ![]() b) Organik asitlerden; Sitrik asit (Limon asidi) ve malik asit (elma asidi) c) Ayrıca C-vitamini, şeker, pektin, eterik yağ ve Flavonitler içerir ![]() Meyvesinin birleşimindeki maddeler; a) Minerallerden; Potasyum, magnezyum, demir ve fosfor b) Vitaminlerden; E, B6, B2 ve C-vitamini, B3 vitamini (Niacin), Provitamin-A (B-karoten) c) Aromalı maddeler; 4-(-Hidroxyphenyl)-2-butanon, ?-Ionen ve B-Ionen d) Ayrıca sabit yağlar, karbonhidratlar, proteinler, Antocyanillerden; Cynadinglikozit ve pelargonidinglikozit içeri |
![]() |
![]() |
|