Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
içeçeği, iftar, meyan, sofralarının, vazgeçilmez, şerbeti

İftar Sofralarının Vazgeçilmez İçeceği: Meyan Şerbeti

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İftar Sofralarının Vazgeçilmez İçeceği: Meyan Şerbeti



Ağustos sıcağına denk gelen Ramazan ayında iftar sofraların vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor Şanlıurfa’da iftara yakın saatlerde şerbet satan işyerlerinin önünde zaman zaman kuyruklar oluşuyor

Doğal meyan kökü bitkisinden üretilen ve temiz ve hijyene dikkat edildiğinde bazı hastalıklara iyi geldiği belirtilen "Meyan kökü şerbeti" yaz aylarında ve özellikle Ramazan aylarında bölge insanlarının en önemli içeceklerinden biri olarak ön plana çıkıyor

Bölgedeki bir çok kentte olduğu gibi Şanlıurfa’da da ana cadde ve sokaklarda seyyar satıcılar ve şerbetçi dükkanlarınca satılan şerbetin fiyatının da ucuz olması dolayısıyla her bütçeye hitap ediyor

Gündüz gölgede hava sıcaklığının 40 derece civarında seyrettiği Şanlıurfa’da iftara yakın saatlerde vatandaşlar bilinen bazı şerbetçilerin önünde zaman zaman kuyruklar oluşturuyor

Sarayönü Caddesi yakınlarında yıllardır meyan şerbeti üreten ve ürününü birkaç yıl önce Türk Patent Enstitüsüne de tescil ettirdiğini belirten Abdullah Culha iftar saatlerinde işyeri önündeki yığılmaların önüne geçmek için aynı noktaya ikinci dükkanı açarak müşterilerine hizmet sunmaya çalıştığını söyledi

Bölgede meyan şerbetinin çok sevildiğini ifade eden Abdullah usta yalnızca kendi işyerinde günde yaklaşık 1 ton civarında şerbet satıldığını belirtti

Yarım asra yaklaşan mesleki tecrübesinin bulunduğunu dile getiren Çulha şerbetin hazırlanmasında temizliğe ve kaliteye önem verdiklerini ifade ederek şöyle konuştu:"Yerli meyan kökü kullanıyoruz Özellikle Ramazan’da satışlarımız artıyor İşimizi resmi olarak belgeli yapıyoruz Ne kadar müşteri gelirse gelsin herkese yetecek kadar şerbetimiz var Şerbetimize herhangi bir katkı maddesi karıştırmıyoruz Farklı yörelerden ve topraklardan getirttiğimiz meyan köklerini kullanıyoruz"

Meyan şerbeti: Türkiye’nin birçok bölgesinde özellikle de akarsu kenarlarında yetişen meyan bitkisinin köklerinden yapılan şerbet Osmanlı’dan beri tüketiliyor

Günümüzde de özellikle Güneydoğu’daki kentlerde hemen her köşe başında daha çok seyyar satıcıların sırtlarında taşıdıkları özel güğümlerde satışa sunulan meyan şerbeti özellikle yaz sıcaklarında ve Ramazan ayında tercih ediliyor

Bu arada uzmanlar sağlıklı insanlarda harareti dindirmesi ve böbreği koruyucu etkisi gibi çeşitli faydaları bulunan meyan şerbetinin; yüksek tansiyon kalp ve böbrek yetmezliği olanlara zararlı olduğunu belirtiyor

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.