![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerMutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun ![]() ![]() • Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin ![]() • Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır ![]() • Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin ![]() Bunlarda benden birkaç Pratik Bilgi(: • Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır ![]() • Çay lekesi: Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur ![]() Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası ile silinir ![]() ![]() • Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın • Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur ![]() • Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız Tertemiz olacaktır ![]() • Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur ![]() • Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin • Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur ![]() • Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın ![]() ![]() • Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın ![]() • Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı sıkı sallayın • Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir ![]() • Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin sonuç daha mükemmel olacaktır ![]() • karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz ![]() • Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz ![]() • Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız ![]() • Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin ![]() • Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın ![]() ![]() • Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyarsanız,çatlamasını önlersiniz ![]() • Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir ![]() • Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir ![]() • Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması için hemen kırın ![]() • Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin ![]() ![]() • Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanı yeterli olacaktır ![]() • Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın • Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır ![]() • Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir ![]() • Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik olur ![]() • Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız ![]() ![]() • Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine gezdirilmelidir ![]() • Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz ![]() • Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın, fazla tuzu çekecektir ![]() • Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz ![]() • Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutulup biraz bekletilir ![]() • Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir ![]() • Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur ![]() • Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur ![]() • Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu vermesi hem de kararması önlenir ![]() • Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir ![]() • Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin ![]() • Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın (tatlı - tuzlu farketmez) • Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz ![]() • Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır ![]() • Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin ![]() • Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon kabuğu ile silinir ![]() • Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın ![]() ![]() • Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları giderir ![]() • Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için içine bir parça kesme şeker koyun ![]() • Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder ![]() • Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde daha lezzetli olur ![]() • Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur ![]() • Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur ![]() • Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine yapışmaz ![]() • Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz ![]() • Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri canlı olur ![]() • Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir ![]() • Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır ![]() • Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde kapanmaları zorlaşır ![]() ![]() • Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin ![]() • Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız ![]() • Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun içine atın ![]() • İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs ![]() ![]() • Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş etlerinize kompres yapın ![]() ![]() • Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun ![]() ![]() • Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin ![]() • Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehir’i alır ve kaşınmayı şişmeyi önler ![]() • Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın ![]() • Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz ![]() • Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün ![]() ![]() ![]() • Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi? • Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün ![]() • Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın ![]() • Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs ![]() ![]() • Kapılarınızı vs ![]() ![]() • Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz • Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun ![]() • Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz ![]() • Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin • Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını göreceksiniz ![]() • Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunu da kokulu odaya koyun ![]() • Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek için ıslak pamuk imdadınıza yetişir ![]() • Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç çalkalayın • Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın ![]() • Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır ![]() • Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız ![]() • Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz ![]() ![]() • Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su, bir tutam tuz koyun ![]() ![]() • Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın ![]() • Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz ![]() • Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin ![]() • Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir ![]() ![]() • Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar ![]() • Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa, biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu göreceksiniz ![]() • Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek doğramak yerine, elinizle koparın ![]() ![]() • Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kılar ![]() ![]() • Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin ![]() ![]() • Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz ![]() • Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız, bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler ![]() • Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir ![]() ![]() ![]() • Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının yitirirler ![]() ![]() • Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir ![]() • Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın ![]() ![]() • Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini öldürmezsiniz ![]() • Balık çorbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60 dakika kaynatın ![]() ![]() • Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin ![]() ![]() • Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun ![]() • Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk süte batırmanız yeterli olacaktır ![]() • Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun süre taze tutacaktır ![]() • Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin ![]() • Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda bir yüzünü kızartın ![]() ![]() ![]() • Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz? • Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun ![]() • Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha çok portakal suyu elde edersiniz ![]() • Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında saklamanız yeterli olacaktır ![]() • Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda bir süre haşlayın ![]() ![]() ![]() • Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokularını temizleyip yerine güzel kokular bıraksın diye satın aldığımız o pahalı ürünler istediğiniz gibi ferah bir koku bırakmıyorsa, size daha pratik ve ucuz bir önerimiz var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() • Eskilerin yöntemleri her zaman en iyi, en doğrudur ![]() ![]() • Elmanın faydaları bitmez ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerBuzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok ![]() Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun ![]() ![]() ![]() Yeterince soğuyacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerYemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan Bilgilerimon ve portakal kabuklarını yıkayıp fırında iyice kuruttuktan sonra, mutfak robotunda un gibi öğütün ![]() ![]() ![]() * Ölçüyü kaçırıp çok fazla haşladığınız makarnayı, ertesi gün nefis bir sebzeli makarna salatası yaparak değerlendirebilirsiniz ![]() * Meyvesini yediğimiz kirazın saplarını sakın atmayın ![]() ![]() ![]() * Kuru fasulyenin suyu çok duru olmuşsa, kıvamı dengelemek için bir kepçe fasulyeyi ezip yemek suyunun içine ekleyebilirsiniz ![]() * Milföy hamurunun tepsiye yapışmasını önlemek için, tepsiyi yağladıktan sonra üzerine galeta unu serpebilirsiniz ![]() * Hazırladığınız sosun veya kremanın kıvamında olması için mutlaka tahta kaşık tercih edilmelidir ![]() ![]() Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 5-10 dakika bekletin ![]() ![]() * Nar gibi kızarmış bir tavuk için, pişmesine yakın üzerine tuzlu su sürmeyi deneyin ![]() * Kızartma yağının ideal sıcaklığa geldiğini anlamak için kızartılacak malzemeden küçük bir parçayı yağa atın ![]() ![]() * Herhangi bir şeyi kızarttıktan sonra yağı ikinci bir defa daha kullanmak istiyorsanız, bu yağı ince bir süzgeçten süzün ve cam kavanozda saklayın ![]() * Patates kızartırken iki şeye dikkat etmelisiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramaması için, yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz ![]() * İyi bir kızartma yağı, sadece ilk anda köpürür ve fritözde yapışkan artık bırakmaz ![]() * Balığın taze olup olmadığı parlak gözlerinden, koyu kırmızı süzgeçlerinden anlaşılır ![]() * Midye, istiridye gibi kabuklu deniz ürünlerinin tazeliğini anlamak için, elinizle şöyle bir tartın ![]() ![]() * Brokoli alırken lekesiz ve canlı, yeşil olanını tercih edin ![]() * En dikkatli seçilmesi gereken gıda mantardır ![]() ![]() Sucuğu soymak için, sivri uçlu bir bıçakla boydan boya çizdikten sonra, nemli bir bezle silin ![]() * Domatesi soymak için önce kaynar suya batırıp çıkartın, kabuğu kendiliğinden soyulacaktır ![]() * Yağın kolay sindirilmesini sağlamak için sebzeleri az suda ve hafif ateşte yağsız olarak pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() * Kek yapımında kullanılacak un önceden elenirse, zerrelerin arası hava dolar ve kekiniz daha iyi kabarır ![]() * Salata yapraklarını temizlemenin en iyi yolu, son yıkama suyuna biraz sirke katmaktır ![]() ![]() ![]() * Enginarlar bütün de olsa, çanakları da pişirilirse suyun üzerinde yüzerler ![]() ![]() * Havuç, taze fasulye gibi renkli sebzeleri kaynar suda haşladıktan hemen sonra buzlu suyun içine atarsanız, pişmelerini şoklama yöntemiyle durdurup renklerini kaybetmelerinin önüne geçmiş olursunuz ![]() * Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını isterseniz, ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bekletin ![]() ![]() Uzun süre dolapta kalıp pörsüyen salatalığı yıkadıktan sonra 10-15 dakika limonlu suya yatırırsanız, yine taze görüntüsünü elde edebilirsiniz ![]() ![]() * Keklerinizin taze kalmasını sağlayarak saklamak için keki pişirdikten sonra iyice soğumasını bekleyin ![]() ![]() Kabuklu sebzelerin ve meyvelerin vitamini kabuklarına yakın yerlerinde yoğunlaşır ![]() ![]() * Yeşil sebzeleri doğramadan yıkayın, kesik yerlerinden vitamini kaybeder ![]() * Yeşil salataların genellikle atılan dış yaprakları, güneşe yakın oldukları için daha çok vitamin içerirler ![]() ![]() * Yeşil salata ve marulun yapraklarını bıçakla kesmek yerine elinizle koparırsanız , vitamin kaybını önlemiş olursunuz ![]() Meyve salatasının şekerini suda eriterek son dakikada dökerseniz meyveler diriliklerini kaybetmez ve çok daha iyi sonuç alırsınız ![]() * Balık buğulama, kabak gibi yemeklerin dereotu ve maydanozunu, yemek piştikten sonra katın ![]() ![]() * Yemekleri pişirirken tuzunu ve şekerini hemen katmayın ![]() ![]() Mayonez yaparken iyi bir sonuç almak için, yağ ve yumurtanın oda sıcaklığında olmasına dikkat edin ![]() * Kek yaparken kullanacağınız yağı ve diğer tüm malzemeyi oda sıcaklığında bekletin ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerÇikolata sosu hazırlarken… Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın ![]() ![]() Kek pişirirken… Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun ![]() ![]() Bayat ekmekler için… Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın ![]() ![]() Fırında patates… Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin ![]() ![]() Patlıcanları pişirirken… Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin ![]() ![]() ![]() Tart hamurunun kıvamı… Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın ![]() Meyvelerin dibe çökmemesi için… Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin ![]() ![]() ![]() Leziz patates püreleri… Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın ![]() ![]() Daha leziz hamur kızartması… Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın ![]() Pırıl pırıl tezgâhlar… Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir ![]() ![]() ![]() Tart hamuru topaklanmasın! Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin ![]() Yumuşacık et… Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın ![]() ![]() ![]() ![]() Kahveniz taze kalsın… Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın ![]() ![]() ![]() Dumansız ızgaralar… Fırın ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak istediğinizde, ızgaranın altına bir fincan su koyun ![]() ![]() Limon sıkarken ![]() ![]() ![]() Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın ![]() Kivi saklarken… Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın ![]() Kurabiyeleriniz parçalanmasın! Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz ![]() ![]() ![]() Fasulye pişirirken… Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun ![]() Kızartma kokusu… Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın ![]() Maydanoz sapları… Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın ![]() ![]() Fazla bulaşığa son! Az miktarda yağ, süt, su vs ![]() ![]() ![]() Tane tane pilav… Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun ![]() Konserve açacakları Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz ![]() Şeker gibi mısırlar ![]() ![]() ![]() Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın ![]() ![]() Kızartma yaparken… Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın ![]() Patlıcanlar kararmasın… Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin ![]() ![]() Bitkilerinize doğal ilaç Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın ![]() ![]() Nar gibi tavuk! Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz ![]() Salçanız küflenmesin! Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz ![]() Yağın sıçramaması için… Kızartma yaparken yağın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir ![]() Teflon tavadaki lekeler… Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın ![]() ![]() Çelik tencerede sirke mucizesi Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın ![]() ![]() ![]() Tuz fazla kaçtıysa! Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz ![]() Daha leziz etler için Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun ![]() ![]() Buzdolabı kokusu Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir ![]() Kalamar kızartırken… Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur ![]() Keki kalıptan çıkarırken… Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz ![]() ![]() Dondurulmuş gıdaları çözdürürken… Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz ![]() ![]() Bayat ekmekleri tazeleyin! Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz ![]() Yoğurt kesilmesin! Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir ![]() Mikro dalga fırınlar… Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez ![]() ![]() ![]() Sebzeli güveç yaparken… Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun ![]() Meyveler taze kalsın! Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır ![]() Beşamel sos… Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz ![]() Toprak tencereler… Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar ![]() ![]() Portakal sıkarken… Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler ![]() Lahana pişirirken… Bir elmanın kabuğunu lah****** pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur ![]() Peynir keserken… Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir ![]() Balık kızartırken… Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur ![]() Patates soyarken… Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz ![]() Meyve salatanız kararmasın! Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun ![]() ![]() Donmuş tereyağı Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar ![]() Soğan soyarken… Soğan soyarken gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun ![]() ![]() Patates pişirirken… Patates pişirirken pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun ![]() ![]() Kek ve börek yaparken… Kek veya börek yaparken büyük yumurta kullanmayın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerTerbiye Yöntemleri Türk mutfağında etlerin geniş bir kullanım alanı vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aynı kabın içine bir miktar zeytinyağıyla birlikte kekik ve defne yaprağı koyun ![]() ![]() ![]() ![]() Et Pişirirken Benmari usulü pişirme, yemeğin tencerenin altında yanan ateşle temasının önlenmesi amacıyla, içinde su olan bir tencerenin içine oturtularak yavaş yavaş pişirilmesi yöntemidir ![]() ![]() Fırında tavuk pişirirken tavuğu, içinin pişmesi, dışının yanmaması için, göğsü altta, sırtı üstte olacak şekilde tepsiye koyun ve fırınınızı 160 °C’de kullanın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et kavururken tencerenin etrafında biriken (yapışkan) maddeleri sıyırarak tencerenin içine alın ![]() ![]() Kızartma Yaparken Gratine etmek, temel anlamıyla bir yemeğin üstünü kızartmaktır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartma yağının ömrünü uzatmak elinizde ![]() ![]() ![]() Kızgın yağa bakırlı ve kalaylı gereçlerin sokulması, yağın bozulmasına neden olur ![]() ![]() Kızartılacak yiyeceklerin eşit büyüklükte kesilmesi, eşit oranda kızarmalarını sağlayacaktır ![]() Kızarmada ideal ısı, 175-195 °C’dir ![]() ![]() ![]() ![]() Yumuşak dokulu yiyecekler kızartılırken, yüzeyinin zarar görmemesi için yiyecek bir bulamaça (un, yumurta veya galeta unu) batırdıktan sonra kızartılır ![]() ![]() Dondurulmuş gıdalar kızartılırken, kızartılacak parçalar küçük ise, çözdürülmeden kızgın yağa atılabilir ![]() ![]() Patatesleri kızartmadan önce süt dolu bir kabın içinde biraz bekletin, kuruladıktan sonra tavaya atın ![]() ![]() Kızartma yaptığınız besinlerin fazla yağ çekmesini istemiyorsanız yiyeceklerinizi yumurtalı una (galeta unu da olabilir) batırıp 15 dakika kadar buzdolabında beklettikten sonra kızartırsanız, hem daha lezzetli hem de daha az yağ çekmiş olacaktır ![]() Salata ve Garnitür İpuçları Salata yaparken öncelikle salata Gereçlerinin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Garnitür olarak hazırlanan sebzeler kaynayan pişirme suyuna atılıp 4-5 dakika pişirildikten sonra margarinle hafifçe çevirilmeli ![]() Çılbır yaparken, su yumurtanın üzerini kapatacak miktarda olmalı, pişirmeyi kolaylaştırmak için de suyunu biraz tuz ve sirke eklenmelidir ![]() Sebze Pişirirken Karnabahar, lahana, soğan gibi keskin kokulu yiyecekler pişirilirken tencere kapağı aralık tutulursa, kokunun yemeğe sinmesi önlenmiş olur ![]() Sebze yemeği pişirilirken yemeğe ekleyeceğiniz su sıcak olmalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() Makarnanın haşlama suyuna bir, iki baş soğan, havuç v ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Eğer evde ekmek yapıyorsanız, içine koyacağınız bir miktar haşlanmış ve ezilmiş patates ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacaktır ![]() ![]() ![]() Börek veya kek yaparken Sana kullanırsanız hamurunuzun daha iyi kabardığını ve lezzetli olacağını göreceksiniz ![]() Erimiş Sana yağının içine süt katıp yufkanın her katmanına sürerseniz böreğinizin daha lezzetli olacağını göreceksiniz ![]() Bayatlamış ekmeklerinizi dilim dilim yapıp aralarına sarımsaklı Sana sürüp folyoya sarın ![]() ![]() ![]() Ürünleri Saklarken Balığı derin dondurucuya kaldırmadan önce içine limon sıkılırsa çözüldüğünde kokusu daha az olur ![]() Pişirme Gereçleri Düdüklü tencereye konacak malzeme ve su miktarı, tencereyi hiçbir zaman tam olarak doldurmamalı, tencerenin en az 1/3 ‘ü boş kalmalıdır ![]() Çorbanızın tuzu fazla kaçtıysa, bir patatesi kabuklarını soyup ikiye kestikten sonra, çorba tenceresinin içine atın ![]() Çorbanız çok sulu olduysa, hazırlayacağınız bir meyaneyle kıvamını ayarlayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamur işi yaparken hamuru mutlak surette en az 30 dakika dinlendiriniz ![]() ![]() ![]() Un ve nişasta türü malzemeyi nereden kullanırsanız kullanın mutlaka elekten geçiriniz ki topak topak kalmasın ![]() Kek yaparken karıştırmak için kullandığınız kaşığa hamur yapışmasını istemiyorsanız, kaşığı kullanmadan önce süte batırın ![]() ![]() ![]() ![]() Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çelik tencerenizdeki lekeleri çıkartmakta zorluk çekiyorsanız; temizlerken tencerenin içine bir tatlı kaşığı karbonat ve bir fincan sirke koyup kaynatın ![]() ![]() Çatal - bıçaklarınız kararıyorsa, bulaşık makinenizin deterjan gözüne ayda bir kere çamaşır suyu koyun ![]() Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz ![]() Yağ şişelerini yıkarken, şişenin içine birkaç parça kaya tuzu koyun (baharatçılarda bulabilirsiniz) ve suyla çalkalayın ![]() ![]() Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın ![]() ![]() Yemek yaparken tencerenin dibi tutuyorsa, bir miktar karbonatı suyla karıştırıp hamur haline getirin ve bu hamurla tencerenin dibini örtün, birkaç dakika bekletin ![]() ![]() Şişelerin dibini temizlemek için, içine gazete parçaları atıp su doldurun ![]() ![]() Tazeliği Koruma Yolları Bir iki gün öncesinden kalan ekmek, börek ve benzeri hamur işlerini atmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Donmuş veya kristallenmiş balı eski haline getirmek için kavanozu içi sıcak su dolu bir kapta bekletiniz ![]() Hazırladığınız sosun servise kadar soğumadan kalmasını istiyorsanız, sos kabını sıcak su dolu bir kabın içinde bekletin ![]() ![]() ![]() Kahvenizi ağzı iyi kapanan bir kutuya koyduktan sonra buzlukta bekletin ![]() ![]() Kesik limonların beklerken kurumaması için, limonu kesik yüzeyi alta gelecek şekilde bir tabağa koyun veüstüne bir bardak kapatın ![]() ![]() Peynirlerinizin tazeliğini koruması için, hava almayacak şekilde şeffaf folyoya sarın ![]() Şeker kavanozunun altına kurutma kağıdı koyarsanız, şekerin nemlenmesini önlemiş olursunuz ![]() Yazın kuruttuğunuz sebzeleri, içine gazete kağıdı koyduğunuz teneke kutularda saklayın ![]() ![]() ![]() Tuzu naylon poşetinden çıkartıp, koyu renkli cam kavanozda serin bir ortamda saklayın ![]() Tuz alırken iyotlu olmasına dikkat edin ![]() yemek piştikten sonra ilave edin ![]() Teneke içinde olan konserveleri açtıktan sonra mutlaka başka kap içine alınız ![]() kere açılan tenekenin özellikle ağız kısmı bakteri üremesi için elverişli bir ortamdır ![]() Yumurtanın Sırları Genellikle pasta ve börek yaparken yumurtanın sarısını ayrı kullanmanız gerekir ![]() ![]() Yumurta akını çırptığınız zaman çırpılan kap yağdan arınmış olmalı ve az miktarda tuz eklenmeli ki yumurta beyazı iyi kabarsın ![]() Yumurta haşlarken suyun ve yumurtanın üstüne serptiğiniz bir tutam tuz, yumurtaların çatlamamasını sağlayacaktır ![]() Balik Kokusu Balik kizarttiktan sonra mutfaga sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardagi su ve 2 çorba kasigi sirkeyi kaynatiniz Limon Kabuklari Suyunu siktiginiz limon kabuklarini atmayiniz ![]() Domates Kabukları Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin ![]() Soğan Soyarken Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun ![]() Mayonez Hazırlama Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın ![]() ![]() Kuru Bakliyat Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin ![]() Soslar Tuz bazen sütü keser ![]() ![]() Kahve Nemli Ise Türk kahvesinin nem aldigini farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme seker koyun Tuzluk Tikaniyorsa Tuzluklariniza biraz pirinç koyunuz Kolay Sogutma Buzdolabiniz bozuldu, ya da artik bos yer yok ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeginizin Tuzunu Fazla Kaçirinca Tencereye birkaç parça çig patates atin ![]() ![]() Sogan Soyarken Gözleriniz mi yasariyor? Sogani, içi su dolu bir tasin içinde soyun ![]() ![]() Patetes Pisirmenin Püf Noktasi Pisirme suyuna bir kasik sirke koyun ![]() ![]() Ceviz Lekesi Elden Nasil Çikarir? Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batirilmis bir pamukla ovulur ![]() ![]() ![]() ![]() Bakir Kaplarin Parlatilmasi Bir bezi sirke ile hafifce islatip, bakiri ovun ![]() ![]() Sıktıgınız Limonlari Atmayin Degersiz olarak gördügünüz limon kabuklarini günesli bir yere koyup kurutursaniz, iyi bir temizleme aracina sahip olursunuz ![]() ![]() Yagli Siseler Nasil Temizlenir? Önce deterjanla yikayin ![]() ![]() ![]() ![]() Mutfakta Tikali Lovabolarin Açilmasi Lastik pompalarla dakikalarca açmak için ugrasmayin ![]() ![]() Sogan Kokusu Ellerden Çikarilabilir Evvelden hasladiginiz patatesi mutfaktaki isiniz bitince elinize sürerek ovusturunuz ![]() ![]() ![]() Mutfaktaki Haserelerle Savas Mutfakta özellikle dolaplarda dolasan hamam böcegi, karinca gibi haserati yok etmek ve bir daha gelmemelerini saglamak için bu haseratin dolastigi yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur ![]() Kavanoz Kaplamalari Ne kadar zordur sikismis kapaklari açmak ![]() ![]() ![]() ![]() Ekmek Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlaniriz, özellikle taze ekmek hemen hamur olur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerPratik pişirme tüyoları Yemek yapmayı ve mutfakta vakit geçirmeyi çok seviyorsunuz ama ufak tefek aksilikler yüzünden keyfiniz mi kaçıyor ![]() ![]() ![]() Omletleriniz yeterince kabarmıyor, sarımsak doğradıktan sonra kokusu ellerinizden çıkmıyor mu? Fırında tavuk yapınca üzeri istediğiniz gibi kızarmıyor mu? Kurabiyeleriniz biraz bayatlayınca onları çöpe atmak istemiyor ama ne yapacağınızı da bilemiyor musunuz? Kekiniz kalıbından düzgün çıkmıyor ve bütün emekleriniz boşa mı gidiyor ![]() ![]() ![]() Bu püf noktalar sayesinde artık dert etmenize gerek yok! ![]() Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun ![]() ![]() ![]() Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatın ![]() ![]() ![]() Peyniri kolay rendelemek için,15 dakika buzlukta bekletin ![]() ![]() Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için, önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın ![]() ![]() ![]() Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun ![]() ![]() ![]() Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın ![]() ![]() Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok ![]() ![]() ekolay |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerAçılmakta direnen cam kavanozlar için Altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır ![]() Bal nasıl saklanır? Bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak gerekir ![]() ![]() ![]() Balık kokmayan yağlar için Balık kızarttığınız yağa limon sıkarsanız yağa balık kokusu sinmez ![]() Bayat ekmekler için İnce ince dilimleyip üzerine süt serpin ve kızgın yağda kızartın, ters çevirip domates ve peynir koyun, üzerine nane ve kekik serpin ![]() Buzdolabındaki kötü kokular 1 kase sütü buzdolabına koyun ve 1-2 gün süreyle bırakın ![]() ![]() Buzdolabınızın iyi soğutması için İçine bir torba tuz koyun ![]() ![]() Çaydanlık temizlenmesi Çaydanlığınızın içine biriken kireç tortusunu engellemek istiyorsanız 15 dakika kadar içine sirke kaynatın ![]() ![]() ![]() Çorba çok tuzluysa Pişirdiğiniz çorbanın tuzunu fazla kaçırdığınız için fazla üzülmeyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dibi tutan tencereler Yemeği yaktıysanız, ateşten indirdiğiniz tencereyi derhal ıslak bir bezin üzerine oturtun ![]() ![]() ![]() ![]() Domatesler taze kalsın Porsumuş domatesleri yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir ![]() Dondurucudaki etlerin yapışmaması için Pirzola, biftek, köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin aralarına yağlı kağıt koyarsanız, birbirlerine yapışmalarını önlersiniz ![]() ![]() Hamur işlerini servis etmeden önce Fırından çıkardığınız hamur işlerini, özellikle kekleri servis etmeden önce mutlaka en az 1,5 saat dinlenmeye bırakmalısınız ![]() ![]() Izgaraları temizlerken Fırın ızgaralarını özellikle de et pişirdikten sonra temizlemekte zorluk çekebilirsiniz ![]() ![]() ![]() ![]() Kabuklarınızı soyduğunuz meyvelerin kararmalarım önlemek için Limonla ovun ![]() Kahve telvesini temizlerken Kahve içtikten sonra, fincanı hemen yıkamazsanız sonra epey uğraşırsınız ![]() ![]() ![]() Kekler kalıba yapışıyorsa Hazırladığınız keklerin kalıba yapışmaması için, kalıbın içine hamuru dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo serin ![]() ![]() Kesik limonlarınız hemen kuruyorsa Küçük bir tabağa toz şeker serpin, limonun kesik tarafını şekerin üzerine gelecek şekilde koyun, iki hafta kurumadan saklayabilirsiniz ![]() Kızartma için Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kızartma kokusu Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatın ![]() Küflenen ekmek için Ekmek kutusunu ara sıra sirkeli suyla silin ![]() Lavabodaki kötü kokular için Kahve telvesini lavaboya döküp, kaynar su dökün ![]() Limonun saklanması Kesik limonun saklanması - Limonun üzerine tuz dökün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makarna haşlarken Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen anlayacaksınız ![]() Maydanozları saklarken Maydanozlarını zı kuru olarak kıyıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz ![]() ![]() ![]() Nanenin kokusunu artırmak için Üzerine biraz şeker serpin, böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz ![]() Patates kızartırken fazla yağ emmemesi için Patates dilimlerini kızgın tavaya atmadan önce, süt dolu bir kabın içine koyun ![]() ![]() Patates soyarken Üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz ![]() Peynir keserken Bıçağı önce soğuk suya tutarsanız, hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağı daha rahat yıkarsınız ![]() Pilav yaparken rengi kararmasın istiyorsanız Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır ![]() Püre ısıtmak için Soğuyan püreyi tekrar ısıtmak için üzerine biraz süt dökün ![]() ![]() Rende temizlemek için Bir ekmek parçası ile oğuşturduktan sonra soğuk su ile yıkayınız ![]() Sarımsak ya da soğan kokusu Elinizde kalan ağır kokuyu geçirmek için paslanmaz çelik bıçak veya kaşığı parmaklarınızla temas ettirerek akan suyun altına tutun ![]() Soğan soyarken Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, içi su dolu bir kaba koyun ![]() Soğan soyarken Soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz ![]() Süt tencereye yapışıyorsa Sütü koymadan önce tencereyi soğuk su ile çalkalayın ![]() Sütünüz yandı ise Kabın üstüne 5 dakika nemli bir beyaz bez örtünüz ![]() ![]() ![]() Şeftali soymak zor geliyorsa Şeftalileri 10 saniye sıcak suda tutup, sonra soğuk suya batırırsanız, kabuklarının kolayca soyulduğunu göreceksiniz ![]() Tavuk kızartırken ![]() ![]() ![]() Tavuğun lezzetini arttırmak için tavuğu firına atmadan önce tuz, karabiber ve limonun suyuyla hazırlanmış karışımla ovabilirsiniz ![]() Tencerenin dibi yandıysa Yemek yaparken tencerenin dibi tutarsa, temizlemek için bir miktar karbonatı suyla karıştırıp, elinizle hamur kıvamına getirin ![]() ![]() ![]() ![]() Tıkanan tuzluklar Mutfağın nemli ortamında tuzluklar tıkanıyorsa, içlerine biraz pirinç koyun ![]() Turşu Köpüğü, Kavanozda kaldırdığınız turşuların üzerine bir zaman sonra bir köpük tabakası oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun süre dayanan sebzeler için Aldığınız sebzeleri yıkamadan buzdolabında poşetlerde ve ağzı sıkıca kapatılmış olarak saklayın ![]() Vitaminli havuç Satın aldığınız havuçları 15 gün kadar buzdolabında bekletirseniz vitamin oranları artar ![]() Yağ şişelerini kolay temizlemek için Sıvı yağ koyduğunuz şişeleri yıkarken, şişenin içine baharatçılarda bulabileceğiniz birkaç parça kaya tuzu koyun ve suyla çalkalayın ![]() ![]() Yemekler tuzlu olduysa Tencereye birkaç parça çiğ patates atın ![]() ![]() Yemekleri saklarken Alüminyum folyonun biri parlak diğeri mat olmak üzere iki tarafı vardır ![]() ![]() Zeytin siyah zeytin Siyah zeytini tatlandırmak için zeytinyağı ve limon suyu karışımından yararlanmayı herkez bilir ![]() ![]() ![]() Zeytinyağlı yemekleri pişirirken ![]() ![]() ![]() Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerSİRKE-ZEYTİNYAĞI Salatalarda kullanmak için istediğiniz oranda sirke ve zeytinyağını bir şişeye koyarak saklayabilirsiniz ![]() ![]() YEŞİLLİKLERİN SUYUNU SÜZÜN Salata malzemesi yıkandıktan sonra suyu iyice süzdürülüp kurulanmalıdır ![]() ![]() FARKLI MALZEMELERİN UYUMU Salatalar yemek eşlikçisi olmanın yanı sıra, günümüzde başlıbaşına ana yemek olarak da tercih edilebiliyor ![]() ![]() MEYVELERE LİMON Kış meyvelerinden meyve salataları hazırladığınız zaman, üzerine ince limon dilimleri yerleştirmeyi ihmal etmeyin ![]() ![]() ![]() GENİŞ KAP KULLANIN Salata yaparken kullandığınız malzemenin homojen dağılması için, sosunu eklemeden önce geniş bir kapta harmanlayıp servis kaplarına alın ![]() ELİNİZLE KOPARIN Kullanacağınız yeşillikleri bıçakla doğramak yerine elinizle kopararak salataya ekleyin ![]() ![]() BEKLETECEKSENİZ SOS EKLEMEYİN Hazırladığınız salataya sosunu eklemezseniz, üzeri streç filmle kapalı olarak birkaç saat buzdolabında saklayabilirsiniz ![]() ![]() SOĞANLAR BUZLUĞA! Salatada kullanacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletirseniz hem doğrarken gözünüzü yakmaz, hem daha kolay dilimlenir, hem de daha parlak olur ![]() PATATESLER SICAK OLSUN Patates salatasının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, içine katacağınız sosu, malzemeler henüz sıcakken ekleyin ![]() ![]() MAYONEZ-YOĞURT KARIŞIMI Mayonez eklediğiniz salatanızın içerdiği yağ ve kalori miktarı diğer salatalara nazaran daha fazla olacaktır ![]() ![]() SİRKELİ SUDA BEKLETİN Salata yaparken kullanacağınız yeşillikleri sirkeli suda bekletirseniz, içinde bulunabilecek küçük canlılardan arındırmış olursunuz ![]() KIVIRCIKLARA NEM KORUMASI! Kıvırcık salatayı önceden hazırladığınız zaman, salata yaprakları diriliğini kaybeder ![]() ![]() ![]() TUZUNU EN SON KATIN Salatanın üzerine önce zeytinyağı, daha sonra sirke veya limon suyu gezdirin ![]() ![]() ETLERİ MARİNATTA BEKLETİN Kırmızı etin lezzetini artırmak için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincanı soğan suyu ve bir kahve fincanı zeytinyağından hazırladığınız mari-nata koyup 10-12 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ETİ LEZZETLENDİRMEK İÇİN Koyun ya da kuzu etiyle hazırlanan yemeklerin daha lezzetli olması için, etin üzerine bir miktar biberiye serpip, kemik uçlarına da sarmısak sürün ![]() ![]() ETİ DÖVERKEN Dana etleri tercihen kasap tarafından dövülüp inceltilir ![]() ![]() ![]() ETİNİZ YUMUŞAK OLSUN Etin yumuşak olması için saatlerce yerine, haşlama suyuna sirke ya da limon suyu katın ![]() ![]() ![]() YEMEK YAĞLI OLDUYSA Etli yemeğinizin yağını fazla kaçırdıysanız yemeğin soğumasını ve yağın katılaşmasını bekleyin ![]() ![]() TAVUK ETİNİ TÜKETİRKEN Tavuk eti alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir ![]() ![]() ![]() NAR GİBİ TAVUKLAR İÇİN Tavuğu fırında pişirirken üzerinin iyi kızarması için tek yapmanız gereken, üzerine tuz, limon suyu, zeytinyağı, yoğurt ve salça karışımından sürmek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAVUK HASLARKEN Tavuk haşlarken, lezzetli ve besin değerleri açısından zengin olmasını istiyorsanız, birer adet soğan ve havuçla birlikte haşlayın ![]() ![]() ![]() ![]() SEBZE KIZARTIRKEN Kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından 1 saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YEMEĞİN TUZU Yemeğin tuzu fazla kaçtıysa, tencereye birkaç parça kabuğu soyulmuş çiğ patates atın ![]() ![]() ![]() TAVUĞA LİMON LEZZETİ Tavuk etinin daha yumuşak, güzel kokulu ve daha lezzetli olması için pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun ![]() ETLERİ DONDURMADAN ÖNCE Biftek ya da bonfile gibi parça etleri toplu halde buzluğa kaldırmayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BUZDOLABINDAKİ SEBZELER Sebzeleri, buzdolabına yerleştirmeden önce, sebze gözüne kağıt havlu serin ![]() ![]() PATATES PÜRESİNİ TATLANDIRIN Patates püresinin daha lezzetli olması için mutlaka sıcak sütle hazırlayın ![]() ![]() Hindistancevizi de patates püresine ayrı bir lezzet katacaktır ![]() YEMEĞE MANTAR KATMADAN Mantar kullanılan et yemeklerinde, mantarlar etten daha çabuk pişeceği için, önce eti pişirin ![]() ![]() ![]() SEBZE KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN Bazı sebzeler pişme anında hoş olmayan kokular yayar ![]() ![]() ![]() KARNABAHAR SARARMASIN Karnabahar pişirirken renk değiştirip sararmasını istemiyorsanız, pişirmeden önce yarım saat tuzlu soğuk suda dinlendirin ![]() ![]() BAKLİYATI HIZLI PİŞİRME Baklagilleri bir gece önceden suya koymayı unuttuysanız, tencerenin içine kullanacağınız kadar bakliyatı soğuk suyla birlikte koyun ve kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() LAHANA AYIKLARKEN Lahana yapraklarını, özellikle dolma yapmak için ayıklarken kök kısımlarını bıçakla oyarak ayırın ve lah****** başını sıcak suyun içine yerleştirin ![]() ![]() ![]() PATATESİ FIRINLAMADAN Fırında pişireceğiniz patatesin, pişme süresinin uzunluğundan şikayet ediyorsanız, öncelikle 10-15 dakika haşlayın ![]() ![]() IZGARA YAPARKEN Izgara yaparken etin daha iyi pişmesini istiyorsanız, çatal yerine maşa veya spatula kullanın ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerTuz rutubetsiz yerde saklanmalıdır ![]() ![]() Kullanacağınız un beyaz olmalı ve rutubetsiz yerde saklanmalıdır ![]() Süt taze olmalı ve tercihen inek sütü kullanılmalıdır ![]() ![]() Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır ![]() ![]() Baharatların bulunduğu yerler, fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmalı ve yağmur altında bırakılmamalıdır ![]() Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz ![]() ![]() Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin ![]() ![]() ![]() Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda dondurabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Domatesler yemeğe konulurken önceden kaynar suya batırılıp kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır ![]() Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın ![]() ![]() Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin ![]() ![]() ![]() ![]() Kahvenin zamanla tadı bozulur ![]() ![]() ![]() Sucukları serin bir yerde asmak yetmez ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mutfaktan Bilgiler |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Mutfaktan BilgilerTaze limonu, kolay bir şekilde sıkmak ve bolca limon suyu elde etmek için 3 dakika suda bekletin ![]() Dereotu vemaydanozu taptaze saklamak istiyorsanız önce yıkayın ve güzelce süzün ![]() ![]() ![]() ![]() Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için; yırtılmış gazete kağıdını yarısına kadar doldurun ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|