Prof. Dr. Sinsi
|
Kurban Bayramı İçin Enfes Kavurma Önerileri!
En pratik kavurma tariflerini kaçırmayın  
Osmanlı kurban kavurma
Malzemeler:
10 kişilik Gerekli malzeme, Kavurma için: 1 5 kg kavurmalık kuzu et, 500 gr arpacık soğan, 4 domates, 20 diş sarımsak, 5 sivri biber, tuz, karabiber, kimyon, kakule, kekik
Pilav için: 4 su bardağı pirinç, 6 su bardağı su, 6 çorba kaşığı tereyağı, 2 havuç, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay bardağı kuşüzümü, tuz, Hamur için: 1 kg milföy hamuru, 1 yumurta, badem

Hazırlanışı:
Etleri tencereye alıp üzerine tuz serpin ve etler suyunu salıp çekinceye kadar kapağı kapalı olarak pişirin Önce orta sonra kısık ateşte sürekli karıştırarak etler iyice yumuşayıncaya kadar kavurun ve ayrı bir tabağa alın Etleri pişirdiğiniz tencereye arpacık soğanlarını ilave edip 3-4 dakika kavurun Domatesleri soyup doğrayın Sivri biberleri küçük küçük doğrayın Domates ile biberleri kavrulmakta olan soğanlara ekleyin Eti ve baharatları ilave edip karıştırarak kavurun ve ateşten alın Pirinci tereyağında kavurun Havucu temizleyip küp küp doğrayın Havuç, tarçın, kuşüzümü, su ve tuzu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin Ateşten alın ve üzerine kağıt havlu örtüp dinlendirin
Milföy hamurunu yarım santimden biraz ince açın Hamurun çevresinden ince şeritler keserek olabildiğince düzgün yuvarlak bir şekil elde edin Dibi yuvarlak bir tencerenin içine hamuru kenarları dışa sarkacak şekilde yerleştirin Üzerine bir sıra kavurma bir sıra pilavı değişimli olarak doldurun Sarkan hamurları pilavın üzerine kapatın Tencereyi fırın tepsisine ters çevirerek alın ve üzerine çırpılmış yumurta sürün Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin
Kabaklı Kuzu Kavurma
Malzemeler:
500 gram kuşbaşı kuzu eti, 1 kilo kabak, 1 soğan, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 kırmızıbiber, 2 sivri biber, 3 diş sarımsak

Hazırlanışı:
Tencerede etleri hiç su koymadan 5 dakika kadar kavurun Üzerine zeytinyağını ekleyip kavurmaya devam edin İrice doğranmış kırmızıbiberi, yeşilbiberi ve kabakları ilave edin Ezilmiş sarımsak, yarım ay şeklinde doğranmış soğanı da üzerine yerleştirdikten sonra kapağını kapatıp hiç su koymadan kısık ateşte 35 dakika pişmeye bırakın Daha sonra karıştırıp üzerine kıyılmış maydanoz ya da dereotu ekleyip karıştırın Sıcak olarak ikram edin
Koyun Kavurması
Malzemeler:
1 kilo orta yağlı koyun eti
Yeteri kadar tuz
250 gram yoğurt,
2 diş sarımsak

Hazırlanışı:
Etleri kuşbaşı iriliğinde parçalara doğrayın Sonra bunları, dörtte üçünü dolduracak büyüklükte bir tencereye doldurun (Daha büyük bir tencerede et, suyunu çabuk çekeceğinden sert olur) Tencereyi ağzı kapalı olarak orta ısılı bir ateşe koyun Etler sularını salmaya başlayınca ateşin ısısını hafifletin ve ara ara karıştırarak suyunu çekip tencerenin altı hafifçe cızırdamaya başlayıncaya kadar (yani 75-90 dakika kadar) eti pişirin Et, suyunu çekince tuzunu serpin devamlı karıştırarak 15-20 dakika kadar kavurun Sonra bir tabağa alarak servis yapın
Bu kavurmayla birlikte sarımsaklı yoğurt yenmesi gerekir Bununla beraber yoğurtsuz da yiyenler pek çoktur Bu kavurmanın eti beş - on kilo yapıp yazdan hazırlanarak tenekelere doldurulup üzerlerine de eritilerek yağ dökülür ve böylece bir sene kadar kavurmayı saklamak mümkün olur Böyle saklanmış kavurma kışın gerektikçe tenekeden çıkarılır ve gerekli yerlerde gerekli yemeklerde kullanılabilir
Mantarlı Et Kavurması
Malzemeler:
2 Adet Domates, 15 Adet mantar, 1 Adet havuç, 3 Yemek Kaşığı margarin, 750 gr kuşbaşı eti yağsız,
2 Adet soğan

Hazırlanışı:
Öncelikle derin bir tavanın içine margarini eritelim ve içine kuşbaşı etleri koyalım Orta hareketli ateşte etler suyunu bırakıp çekinceye kadar kavuralım Daha sonra yemeklik doğranmış soğanları ilave edip pişmesini bekleyelim Pembeleştikten sonra kazıyıp yıkamış olduğumuz havuçları zar şeklinde doğrayalım ve ilave edelim Havuçlar yumuşayıncaya kadar pişirelim Yıkayıp dilimlemiş olduğumuz mantarları da ilave edelim Mantarlar suyunu salıp çektiğinde, domateslerin kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım Doğradığımız domatesleri tencereye ilave edelim Tencerenin kapağını kapatalım ve etler yumuşayıncaya kadar pişirelim Son olarak tuz ve karabiber ekleyip karıştıralım ve sıcak olarak servise sunalım
Dana Kavurma
Malzemeler:
75 Gr Margarin, 5 Adet çeri soğan, 1 Tutam kekik karabiber tuz, 1 Adet Taze Kırmızı Biber, 1 Adet taze yeşil biber, 500 gr dana eti

Hazırlanışı:
Dana eti jülyen doğranır tavada eritilmiş yağda kavrulmaya bırakılır Daha sonra soğanlar eklenir,yuvarlak ve uzun doğradığımız biberler ilave edilip kavurmaya devam edilir Baharatlar eklenir bir süre daha kavrulur sıcak servis yapılır
Bezelyeli Kavurma
Malzemeler:
500 gr kuşbaşı eti, yarım paket dondurulmuş bezelye, 1 adet havuç, 1 adet büyük boy soğan, 2 adet sivri biber, 2 adet domates, 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı tereyağı, tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Tereyağını bir tencereye koyup kızdırın, etleri ilave dip, rengi değişene dek kavurun, içine yemeklik doğranmış soğanı, tavla zarı biçiminde doğranmış havucu, ve bir parmak kalınlığında doğranmış sivri biberleri ilave edin Birkaç dakika sonra rendelenmiş domates ve salçayı ekleyin, tuzunu ve karabiberini ekleyin, içine 1 su bardağı su ilave edip, pişirin İnmesine yakın dondurulmuş bezelyeyi ilave edin, etler ve sebzeler yumuşadığında ateşten alarak servis yapın
Saç Kavurma
Malzemeler:
250 Gr Margarin
3 Adet Domates
500 gr kuşbaşı dana eti
1 Adet kuru soğan
10 Adet sivri biber

Hazırlanışı:
İlk başta margarini tavaya koyup eritin Daha sonra ufak ufak doğradığınız sivri biberleri ilave edin Biraz karıştırıp kavurduktan sonra ufak ufak kıyılmış soğanları da tavaya ekleyin Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar karıştırın Sonra kabukları soyulmuş ufak ufak doğranmış domatesi ekleyin Orta derece ateşte biraz daha pişirin Domatesler yumuşasın Daha sonra haşladığınız eti ilave edin Üzerine istediğiniz kadar tuz ve baharatı ekin Kısık ateşte pişirin Menemen kıvamına geldikten sonra altını kapatın
Ayvalı Kuzu Kavurma
Malzemeler:
1 Yemek Kaşığı margarin, 3 Çorba Kaşığı kuru üzüm, 400 gr kuzu eti, 4 Çorba Kaşığı nar ekşisi, 2 Adet ayva, 1 Tutam karabiber, 1 Tutam tuz

Hazırlanışı:
Öncelikle kuzu etlerini kuşbaşı doğrayın ve tencereye koyup suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirin Üzerine yağı ve doğranmış, çekirdekleri çıkartılmış ayvaları koyup kavurmayı başlayın Üzerine kuru üzüm ve bir miktar sıcak su koyup kapağını kapatın, 15 dakika kadar pişirin Servis yapmadan önce nar ekşisini, tuzu ve karabiberi de koyup 5 dakika pişirin, sıcak sıcak ikram edin
Ciğer Kavurma Malzemeler:
1/2 Kg Kuzu Ciğeri
3 Çorba Kaşığı Un
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Karabiber
Sıvı Yağ

Hazırlanışı:
Kuşbaşı şeklinde doğradığımız kuzu ciğeri yıkayalım, süzgece koyup suyunu iyice süzdürelim Bir tabağa alıp unlayalım Yağ tavasını kızdıralım Unlanmış ciğerleri içine atıp arada karıştırarak pişirelim Havlu kâğıt yardımıyla fazla yağını süzdürelim Tuzunu ve karabiberini katalım ve servis edelim
Brokolili Kuzu Kavurma
Malzemeler:
250 gr Brokoli, 250 gr kuzu kuşbaşı, 1 adet haşlanmış havuç, 1 adet soğan, 1 çay kaşığı karışık, baharat, 1 tutam maydanoz, 40 gr badem içi, 1 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 su bardağı su

Hazırlanışı:
Soğan küp şeklinde doğrandıktan sonra sıvıyağ ile bir tavada kavrulmaya başlanır İçerisine sırasıyla kuşbaşı kuzu eti, küp küp doğranmış havuç, brokoli, badem, baharatlar, maydanoz ve su ilave edilerek pişirilir Farklı garnitürler ile servis yapılır
Çoban Kavurma
Malzemeler:
4 kişilik Gerekli malzeme:
800 gr iri parçalı kuzu eti, 15-20 arpacık soğan, 5-6 diş sarımsak, 1 yeşil dolmalık biber, 1 kırmızı dolmalık biber, 3 domates, 1 -2 dal taze kekik, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızı tozbiber, 2 kırmızı biber

Hazırlanışı:
Soğanları soyun Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın Sarımsakları temizleyip kıyın Dolmalık biberleri temizleyip iri zar şeklinde doğrayın Kırmızı biberleri doğrayın Sıvıyağını geniş bir tencerede ısıtıp etleri 5-6 dakika kavurun Sırasıyla; soğan,sarımsak, biber ve domatesleri ilave ederek kavurmaya devam edin 1 çay bardağı sıcak su, tuz ve baharatı ekleyip kısık ateşte yaklaşık 15 dakika pişirin Sıcak servis yapın
|