![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri__Adana__ Adana'dan yemek tarifleri Ispanaklı veya Etli Kömbe Malzemeler: 4 kg ![]() 1 su bardağı yağ 1 tatlı kaşığı maya 2 kg ![]() ![]() 1 çay kaşığı susam yeterince tuz ve su 5 baş kuru soğan 2 çorba kaşığı salça Hazırlanışı: Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çingene Kebabı Malzemeler: 1/2 kg ![]() 1 kg ![]() 2 baş soğan 4-5 yeşil biber 1/2 demet maydanoz yeterince tuz ve sumak Hazırlanışı: Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karakuş Malzemeler: 1/2 kg ![]() 1 bardak şeker 2 bardak süt 1 adet limon kabuğu rendesi 1 adet yumurta Yeterince un 1/2 kg ![]() Şurup için: 6 bardak şeker-5 bardak su, 1/2 adet limon Hazırlanışı: Bir gece önceden irmik ılık süt ile ıslatılır, üzerine yağ ve yumurta eklenerek yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACEBEKLİ BULGUR ÇORBASI MALZEME: Bulgur 1/2 su bardağı Et suyu 4 litre Tane acebek 1/2 su bardağı Tuz Yeterince Yağ 1,5 çorba kaşığı YAPILIŞI: Geceden ıslanmış acebekler et suyuna atılıp kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() HAYIR ÇORBASI - KAHMİ MALZEME: Dövme 1/2 kg ![]() Tuz Yeterince Gerdan eti 1/2 kg ![]() Kimyon Karabiber Nohut 1 su bardağı Yağ Yeterince YAPILIŞI: Bir gece önceden suda ıslatılan dövme ve nohut etle birlikte ateşe atılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DUL AVRAT ÇORBASI MALZEME: Un 2 su bardağı Mercimek 3 /4 su bardağı Limon 1 adet Tereyağ 2 çorba kaşığı Kuru nane 1 çorba kaşığı Biber salçası 1 çorba kaşığı YAPILIŞI: Unu bir tepsi içine eleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANALI KIZLI - ANALI KUZULU MALZEME: İnce bulgur 1,5 kg ![]() Salça 2 kaşık Soğan 2 3 baş Kırmızı biber Yeterince Nohut 1 bardak haşlanmış Tuz Yeterince Yağ 2 kaşık Kuru nane Yeterince Kıyma kg ![]() Karabiber Yeterince Yumurta 1 adet YAPILIŞI: Bulgurun içine un, yumurta, tuz ve kırmızı biber eklenerek su yardımıyla yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YALANCI EKŞİLİ MALZEME: Dövme 1/2 kg ![]() Sumak 1 tatlı kaşığı Nohut 1/2 kg ![]() Salça 1 tatlı kaşığı Zeytinyağı 1 su bardağı Tuz Yeterince Nane Yeterince Kimyon Yeterince Karabiber Yeterince YAPILIŞI: Dövme, nohut ve sumak bol su ile kaynatılır ![]() ![]() TUTMAÇ MALZEME: Et suyu 8 su bardağı Pul biber Un 3 su bardağı Kuru nane Yoğurt 2 bardak Tereyağ veya margarin Kavrulmuş kıyma yada haşlanmış mercimek 300 gr ![]() Tuz Su 1 kg ![]() YAPILIŞI: Un, su ile yoğrularak hamur haline getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TOPALAK ÇORBA MALZEME: İnce bulgur 1/2 kg Salça 1 çorba kaşığı Yarma !/4 kg Ekşi Yeterince Haşlanmış nohut 1 çay bardağı Tuz Yeterince Yağ 1 çorba kaşığı Nane Yeterince Sarmısak Yeterince Kırmızı biber Yeterince YAPILIŞI: Bulgur ile yarmayı derin bir tepsiye koyup, üzerine bir miktar sıcak su dökerek yoğurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERCİMEK ÇORBASI MALZEME: Kırmızı mercimek 1 su bardağı Havuç 2 adet Patates 1 adet orta boy Et suyu 2,5 lt ![]() Soğan 1 adet orta boy Yağ 1,5 kaşık Un 1 çorba kaşığı Tuz Yeterince Pul biber Yeterince Kimyon Yeterince YAPILIŞI: Patates, soğan ve havuç kare şeklinde doğranıp yarım kaşık yağla kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MIRMİRİK ÇORBASI MALZEME: Yeşil mercimek 1 su bardağı Salça 1 çorba kaşığı Soğan 1 baş Limon suyu 1 adet Katı yağ 1 çorba kaşığı Et suyu 1,5 lt ![]() Tuz Yeterince Kırmızı biber Yeterince YAPILIŞI: Mercimek et suyuna katılarak pişinceye kadar kaynatılır ![]() ![]() ![]() NAMAZ ÇORBASI - KAHMİ MALZEME: Dövme 1/2 kg ![]() Tuz Yeterince Gerdan eti 1/2 kg ![]() Kimyon Yeterince Nohut 1 su bardağı Karabiber Yeterince Kuyruk yağı 2 kaşık YAPILIŞI: Bir gece önceden suya ıslatılan dövme ve nohut etle birlikte ateşe atılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SÜT ÇORBASI MALZEME: Et suyu 1 lt ![]() Süt 1 bardak Un 3 çorba kaşığı Tuz Yeterince YAPILIŞI: Et suyu tencerede kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() TAVUKLU PİRİNÇ ÇORBASI MALZEME: Tavuk suyu 1/5 lt ![]() Salça 1 kaşık Pirinç 1 kahve fincanı Tuz Yeterince Tavuk 1/2 adet Karabiber Yeterince Yağ 1 çorba kaşığı Kuru nane Yeterince YAPILIŞI: Parçalanan tavuk 1,5 litre su ile haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BANDURİ MALZEME: Kıyma 200 gr ![]() Margarin 1 çorba kaşığı Soğan 1 adet Domates 4 adet Pirinç 1,5 çorba kaşığı Su 1 çay bardağı Karabiber 1 çay kaşığı Tuz 1,5 çay kaşığı YAPILIŞI: Soğanı yemeklik doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇOBAN BÖREĞİ MALZEME: Patates 1/2 kg ![]() İç yağ 1 çorba kaşığı Süt 1 çorba kaşığı Kuzu kıyması 225 gr ![]() Soğan 1 baş Tuz Kuru nane 1 çay kaşığı Karabiber Tereyağı 1 çorba kaşığı YAPILIŞI: Patatesler tuzlu suda haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DOLAMA BÖREK MALZEME: Sarmısak 2 diş Şeker Ekmek mayası 1 çorba kaşığı Ispanak veya kıyma Peynir 1 çorba kaşığı Un Tuz YAPILIŞI: Maya bir parça şeker ve tuzla karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MUSKA BÖREĞİ MALZEME: Un 1 kg ![]() Yağ 1 çay bardağı Yumurta 1 adet Yoğurt 1 1/2 su bardağı Peynir Yarım kg ![]() Maydanoz Soğan 2 baş Biber YAPILIŞI: Unun içine yoğurt, yağ, yumurta koyularak hamur yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PEYNİRLİ ÇÖREK MALZEME: Un 500 gr ![]() Tuz 2 çay kaşığı Tereyağ 250 gr ![]() Kuru bira mayası 10 gr ![]() Su 125 gr ![]() Pudra şekeri 1/2 çay kaşığı Kaşar peyniri 100 gr ![]() Yumurta 3 adet YAPILIŞI: Bira mayası ılık suda eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SIKMA MALZEME: Un 1 kg ![]() Soğan 4 baş Peynir 500 gr ![]() Margarin 1/2 paket Maydanoz 1/2 demet Bayat ekmek 1/2 Tuz Yeteri kadar Karabiber Yeteri kadar Su Yeteri kadar Pul biber Yeteri kadar YAPILIŞI: Soğanlar küçük küçük kıyılarak iki kaşık margarinle sararıncaya kadarkavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞİŞ BÖREK MALZEME: Un 1 kg ![]() Yumurta 2 adet Limon 2 adet Tuz 1 çorba kaşığı Un Aldığı kadar Yağsız kıyma Yarım kg ![]() Karabiber Biber salçası 1 çorba kaşığı Pul biber İnce doğranmış büyük soğan 1 baş Et suyu 3 lt ![]() Turunç 2 adet Nohut 250 gr ![]() Domates 1 kaşık Margarin 1 paket Biber salçası 1 kaşık Kuru nane YAPILIŞI: Hamur malzemeleri karıştırılarak sertçe bir hamur yogrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PATATESLİ KÖFTE MALZEME: Haşlanmış patates 1/2 kg ![]() Maydanoz 1 demet İnce bulgur 1 kg ![]() Yeşil sarmısak 1 demet Yeşil soğan 1 demet Salça 1 çorba kaşığı Yeşil biber 2-3 adet Tuz Yeterince Karabiber Yeterince Pul biber Yeterince YAPILIŞI: Bir tepsiye bulgur ve patatesler konularak iyice yoğrulur ![]() ![]() ![]() SİNİ KÖFTESİ MALZEME: Kıyma 1 kg ![]() Soğan 3 adet Dövülmüş et 500 gr ![]() Un 1 avuç Bulgur 1,5 kg ![]() YAPILIŞI: Bir tencere içerisinde kıyma ince dövülmüş soğan ve yagla beraber kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAHİNLİ KÖFTE MALZEME: Köftelik bulgur 500 gr ![]() Kırmızı mercimek 1 çorba kaşığı Soğan 2 adet Tahin 1 su bardağı Zeytinyağı 2 çorba kaşığı Tuz YAPILIŞI: Bulguru yıkayıp, üzerine 1,5 su bardağı kaynar su ekleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ACEBEKLİ BULGUR PİLAVI MALZEME: Dişli acebek 1/2 Zeytinyağı 2 kepçe Bulgur 1/2 kg ![]() Tuz Soğan 1 baş YAPILIŞI: Ayıklanan acebek haşlanır ![]() ![]() ![]() AVGAN PİLAVI MALZEME: Kuşbaşı et 1 kg ![]() Yağ 250 gr ![]() Havuç 1 kg ![]() Soğan 2 baş Pirinç 500 gr ![]() Bahar YAPILIŞI: Et kuş başı doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KELLELİ BULGUR PİLAVI MALZEME: Temizlenmiş koyun kellesi 1 adet Soğan 1 baş Bulgur 1 kg ![]() Yağ 2 çorba kaşığı Tuz Yeterince YAPILIŞI: Yıkanan kelle bol su ile pişirilir ![]() ![]() ![]() KISIR MALZEME: İnce bulgur 1/2 kg ![]() Nane 1 demet Domates 4 adet Yeşil biber 3-4 adet Yeşil soğan 1 demet Biber salçası 1 çorba kaşığı Maydanoz 1 demet Limon suyu 2 adet Sıvıyağ 1 su bardağı Tuz Yeterince Karabiber Yeterince Kırmızı biber Yeterince YAPILIŞI: Derince bir kaba konulan bulgur sıcak ile ıslatılarak şişmeye bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KÖMEÇ LEPESİ MALZEME: Bulgur 1/4 kg ![]() Tereyağı 1 çorba kaşığı İnce kıyılmış bulgur 1/2 Yoğurt 1/2 kg ![]() Sarmısak 1 baş Salça 1 çorba kaşığı Tuz Yeterince Pul biber Yeterince YAPILIŞI: Salça ve yağ ile kömeç iyice kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NOHUTLU ETLİ BULGUR PİLAVI MALZEME: Pilavlık bulgur 3 su bardağı Yağ 1,5 çorba kaşığı Yağsız kuşbaşı 1/4 kg ![]() Haşlanmış nohut 1/2 bardak Sarmısak 2 diş Tuz Yeterince YAPILIŞI: Et haşlanarak bir litre et suyu çıkarılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BABAGANNÜÇ MALZEME: İri patlıcan 4 adet Domates 1 adet Soğan 2 baş Limon suyu 1 adet Salça 1 çorba kaşığı Toz biber Yeterince Yağ 1 kaşık Tuz Yeterince YAPILIŞI: Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() BARTAVİT - BARTAFİT MALZEME: Tahin 200 gr ![]() Tereyağı 1 çorba kaşığı Sarmısak 5-6 adet Tuz Yeterince Limon suyu 1 adet Kekik Yeterince Ekmek 1/2 Kırmızı biber Yeterince Pul biber Yeterince Önceden kalan kuru fasulye yemeği YAPILIŞI: Tahin ile limon suyu karıştırılarak içerisine dövülmüş sarmısak, kırmızı biber ve kekik ilave edilir ![]() ![]() ![]() EZME SALATA MALZEME: Domates 5 adet Limon suyu 1 adet Soğan 2 baş Maydanoz 1/2 demet Yeşil biber 3 adet Yeşil nane 1/2 demet Zeytinyağı 1/2 çay bardağı Tuz Yeterince Pul biber Yeterince YAPILIŞI: Bütün malzemeler iyice yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FETTE MALZEME: Nohut 1/2 kg ![]() Maydanoz 1 demet Katıyağ 2 çorba kaşığı Kimyon Yeterince Limon 1 adet Tuz Yeterince Tahin 1 çay bardağı Kırmızı biber Yeterince Sarmısak 4-5 diş YAPILIŞI: Nohutlar bir gün önceden suda bekletilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAYDARİ MALZEME: Süzme yoğurt 1/2 kg ![]() Tuz Yeterince Dereotu 1/2 demet YAPILIŞI: Dereotu ince ince kıyılır, tuzla birlikte süzme yoğurda katılarak iyice karıştırılır ![]() TAHİNLİ TURP SALATASI MALZEME: Tahin 250 gr ![]() Turunç 3-4 adet Beyaz turp 5 adet Sarmısak 3 diş YAPILIŞI: Turplar kabukları soyularak orta delikli rende ile rendelenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAŞ KAVURMA MALZEME: Patlıcan 1,5 kg ![]() Biber salçası 1 kaşık Sadeyağ 250 gr ![]() Sarmısak 3 diş Domates 3 adet Tuz Yoğurt 1 kase YAPILIŞI: Patlıcanların baş kısımları biraz bırakılır, alacalı olarak soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MEYVE EZMESİ (ADANA) MALZEME: Olgun hurma 2 adet Bal 1 çay bardağı Muz 2 adet Fındık veya fıstık ezmesi Yeterince YAPILIŞI: Daire şeklinde kesilen hurmaların üzerine doğranan muzlar yerleştirilir ![]() ![]() KÜNEFE MALZEME: Tel kadayıf 1/2 kg ![]() Tereyağı 4 çorba kaşığı Tuzsuz beyaz peynir 1/2 kg ![]() Su 3,5 su bardağı Şeker 5 su bardağı Limon suyu 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Kadayıflar ufak ufak koparılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriAğrı'dan Yemek Tarifleri Gosteberg Buğulama Malzemeler: Genç kuzu veya oğlak eti Tereyağı Salça Gosteberg adı verilen dağ otu Hazırlanışı: Genç kuzu veya oğlak kesilip yüzüldükten sonra ayıklanıp doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Selekli Saç Kavurma Malzemeler: Taze oğlak veya kuzu eti Sarımsaklı yoğurt Tereyağı Hazırlanışı: Et doğranır içine tereyağında eritilmiş salça konur, bu şekilde kızartılan et indirilip bir süre dinlendirilir ![]() ![]() Abdigör Köftesi Malzemeler: Kemiksiz kuzu, oğlak veya dana eti Soğan Haşlanmış pirinç Baharat Hazırlanışı: Taze et dövülerek hamur haline getirilir, baharat ve haşlanmış pirinçle yoğrulur köfte yapılır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriAdıyaman'dan yemek tarifleri Adıyaman Tavası Malzemeler : 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 5 kg ![]() 1 ![]() ![]() 250 gr ![]() 100 gr ![]() Yeteri kadar tuz Hazırlanışı: Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır ![]() ![]() ![]() Karıştırmalı Adıyaman Pilavı Malzemeler : 1 ![]() ![]() 500 gr ![]() 2 kg ![]() 100 gr ![]() 100 gr ![]() 50 gr ![]() yeteri kadar tuz Hazırlanışı: Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1 ![]() ![]() ![]() Burma Tatlısı Malzemeler: 1 kg ![]() 750 gr ![]() 500 gr ![]() 35 gr ![]() 3 kg ![]() Hazırlanışı: Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SARMISAKLI POGNİK MALZEME: Köftelik ince bulgur 1 su bardağı Döğme unu veya ince bulgur 1 su bardağı Un 1 çorba kaşığı İri soğan 2 adet Katıyağ 1 çorba kaşığı Limon suyu 2 çorba kaşığı Tuz Yeteri kadar Nane Yeteri kadar Karabiber Yeteri kadar Kırmızı biber Yeteri kadar Sarmısak Yeteri kadar Su Yeteri kadar YAPILIŞI: İnce bulguru ve döğme ununu yarım bardak ılık suyla ıslatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DÖVMEÇ (unique dostumuza teşekkürler) MALZEMELER 1 kg ![]() 1/2 kg ![]() 750 gr ![]() 10 diş sarımsak Tuz yeteri kadar YAPILIŞI Patlıcan, domates ve biber közde pişirilir, pişirildikten sonra kabukları soyularak iyice dövülüp ezilir daha sonra küçük parçalar haline getirilmiş sarımsak karıştırılıp az bir miktar yağla kavrularak yemeye hazır hale getirilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriAfyon'dan yemek tarifleri Sakala Çarpan Çorbası Malzemeler: 1/2 su bardağı yeşil mercimek 6 su bardağı su (tavuk suyu veya et suyu tercih edilir) 2 adet küçük kuru soğan 4 yemek kaşığı tereyağı veya margarin 3 yemek kaşığı un 2 tatlı kaşığı tuz 1/2 su bardağı tel şehriye 1 yemek kaşığı kuru nane Hazırlanışı: Mercimek yıkanır ve bir su bardağı su ile akşamdan ıslatılır, kalan su eklenip 25-30 dakika pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Özbek Pilavı Malzemeler: 3 su bardağı pirinç 1 kg ![]() 6 su bardağı un 2 adet kuru soğan 4 adet havuç Ayçiçek yağı Hazırlanışı: Pirinç ve soğan yağda kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ağzı Açık Malzemeler: Hamuru için; 2kg ![]() 125 gr ![]() 1/2 kg ![]() 1 fincan sirke 1 yemek kaşığı yoğurt Tuz ve su İç için; 500 gr ![]() 8 adet yumurta 1 adet maydanoz tuz, karabiber Hazırlanışı: Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir ![]() ![]() Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fırma Baklavası Malzemeler: 4 su bardağı un 250 gr ![]() 1 çay bardağı sıvı yağ 1 yumurta 1 çay kaşığı kabartma tozu 1 fincan süt 1 çay bardağı ceviz Şurubu için; 4 su bardağı şeker 3 ![]() Hazırlanışı: Tavada çiçek yağı kızdırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() CIZDIRMA MALZEME: Mısır unu 500 gr ![]() Yağla karışık haşhaş 500 gr ![]() Su 2 su bardağı Tuz 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Tekneye mısır unu ve tuz konduktan sonra üzerine yavaş yavaş sıcak su dökülerek karıştırılıp hamur haline getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAŞHAŞLI LOKUM MALZEME: Kuru veya yaş maya 1 çorba kaşığı Un 6 su bardağı Yoğurt 1 su bardağı Haşhaş ezmesi 1 su bardağı Sıvı yağ 1 çay bardağı Şeker 1 çorba kaşığı YAPILIŞI: Un elenir ve ortası açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KEDİKÜLÜMBE MALZEME: Kuyruk yağı 500 gr ![]() Kesme şeker 500 gr ![]() Iç yağı 500 gr ![]() Yumurta 3 adet Margarin Yarım paket Karbonat 1 tatlı kaşığı Ayçiçek yağı 2 su bardağı Un Aldığı kadar Yumurta 3 adet Su 2 su bardağı YAPILIŞI: Kesme şekere su ilavesi ile şerbet yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YALIM PİDESİ MALZEME: Ekmek hamuru 1 adet Beyaz peynir 200 gr ![]() YAPILIŞI: Afyon ekmeği tarifinde anlatıldığı gibi hazırlanan hamur, yumruk büyüklüğünde parçalara bölünür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SUCUK YAPILIŞI: Makinada kıyılan etler 7 türlü baharat katılarak bumbar (bağırsak) içine katılarak gölgede kurutulur ![]() DUVAKLI HİNDİ (ŞEPİTLİ HİNDİ) MALZEME: Hindi 1 adet Tuz 1 çay kaşığı Un 2 su bardağı Su Yeterince YAPILIŞI: Hindi üzerini örtecek kadar su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAŞHAŞLI BULGUR PİLAVI MALZEME: Haşhaş 1 su bardağı Tereyağı 1 çorba kaşığı Bulgur 1 su bardağı Tuz 1 tatlı kaşığı Su 3 su bardağı YAPILIŞI: 3 bardak su kaynamaya bırakılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PAÇA (PAÇIK) MALZEME: Paça eti (Sığır, kuzu eti veya dil paçası) 2 kg ![]() Tereyağı 1 çorba kaşığı Afyon ekmeği 1 adet Tuz 1 tatlı kaşığı Süzme yoğurt 3 çorba kaşığı Sarmısak 5 diş YAPILIŞI: Paçık (paça) eti, düdüklü tencerede üzerini örtecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ilavesiyle iki saat pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AFYON SALATASI - AFİYAN SALATASI MALZEME: Taze afyon (afiyan) 1 kg ![]() Limon 1 adet İri domates 2 adet Tuz 1 tatlı kaşığı Yeşil soğan 250 gr ![]() Zeytinyağı 2 çorba kaşığı Maydanoz 1 demet YAPILIŞI: Bütün sebzeler bol su ile iyice yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() DÜĞÜLÜ YAPRAK SARMASI MALZEME: Salamura yaprak 500 gr ![]() Sıvı yağ Yarım çay bardağı Orta yağlı kıyma 500 gr ![]() Maydanoz Yarım demet Soğan 2 adet Tuz 1 çay kaşığı Düğü (ince bulgur) 2 su bardağı Karabiber 1 çay kaşığı Domates salçası 1 çorba kaşığı YAPILIŞI: Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, düğü ve ince kıyılmış maydanoz ilavesiyle iyice yoğurulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İLİBADA DOLMASI MALZEME: Labada 1,5 kg ![]() Sıvı yağ Yarım su bardağı Düğü (ince bulgur) 1 su bardağı Salça 1 çorba kaşığı Göce (ince bulgur) 1 su bardağı Süzme yoğurt 2 çorba kaşığı Un 2 çorba kaşığı Kuru nane 1 tatlı kaşığı Soğan 2 orta boy Kırmızıbiber 1 tatlı kaşığı Sarmısak 2-3 diş Tuz 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Düğü, çekilmiş göce ile karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MAYDANOZ MUSAKKA MALZEME: Maydanoz 500 gr ![]() Yağ 3-4 çorba kaşığı Kıyma 250 gr ![]() Haşlanmış kabukları soyulmuş nohut 6-7 çorba kaşığı Salça 1 çorba kaşığı Su 1 su bardağı Soğan 1 orta boy Tuz 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Maydanozlar ayıklanıp iyice yıkandıktan sonra, irice kıyılarak bir tencereye konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜLLAÇ MALZEME: Güllaç 6 yaprak Su 3 su bardağı Süt 3 su bardağı Dövülmüş ceviz veya fındık içi 1 çay bardağı Toz şeker 3 su bardağı Kaymak YAPILIŞI: Süt pişirildikten sonra şeker katılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI MALZEME: Hazır ekmek kadayıfı 1 adet Limon suyu Yarım adet Toz şeker 3,5 kg ![]() Kaymak Yeterince Su 3 lt ![]() YAPILIŞI: Ön hazırlık olarak şeker, limon suyu ve su kaynatılarak şerbet hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAYMAKLI ELMA TATLISI - ELMASİYE MALZEME: Elma 6 adet Kaymak Su 3 su bardağı Şeker 1 su bardağı YAPILIŞI: Elmaların kabukları soyularak, ikiye bölmeden her iki tarafı da delik olacak şekilde ortası çıkarılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nohutlu Afyon Musakkası Malzemeler : 3 patlıcan 1 kase haşlanmış nohut 150 gr ![]() 3 biber 3 domates tuz,karabiber su Hazırlanışı : İlk olarak patlıcanlar halka halka doğranarak hafif kızartılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriAksaray'dan Yemek Tarifleri Bamya Çorbası Malzemeler: 250 gr ![]() 200 gr ![]() 1 adet soğan, 1 domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 limon Hazırlanışı: Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Çiğleme Malzemeler: 500 gr ![]() 2 bardak su, 250 gr ![]() tuz Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KATMER MALZEME: Ceviz içi 2,5 su bardağı Su 2/5 su bardağı Un 1,5 su bardağı Buğday nişastası 1 su bardağı Yumurta 1 adet Tarçın 2 çay kaşığı Sirke 1 çorba kaşığı Katı yağ 250 gr ![]() Zeytinyağı 6 çorba kaşığı Su 2,5 su bardağı Limon suyu 3 çorba kaşığı Toz şeker 2,5 su bardağı YAPILIŞI: Ceviz içini robottan geçirerek ince çekilmiş duruma getirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriAmasya'dan yemek tarifleri: Mumbar - İşkembe Malzemeler: 2 su bardağı bulgur 1 demet maydanoz 1 yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı karabiber 1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte) 1 tatlı kaşığı tuz Hazırlanışı: İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir ![]() ![]() Hasuda (tatlı) Malzemeler : 1 Bardak nişasta 5 Bardak su 1 Bardak toz şeker 3 Kaşık tereyağı 1/2 Bardak ceviz içi Hazırlanışı: 4 bardak su kaynatılır, 1 bardak su ile nişasta karıştırılır, kaynar suya ilave edilir karıştırılarak pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() Kalbura Bastı Malzemeler : 1 Paket margarin Şerbet için: 1 paket vanilya 2 adet yumurta 1 ![]() ![]() 1 tutam tuz 1 litre su 2 kaşık yoğurt 1/2 limon suyu 1 su bardağı ceviz 1 paket kabartma tozu Malzemelere yetecek kadar un Hazırlanışı: Unun ortası havuz yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KEŞKEŞ YAPILIŞI: Kemikli parça et, nohut, pastırma, salça, biber ve yağ özel keşkeş küplerine ya da güveçlere konur, üzerine su konur ve fırına verilir ![]() ![]() PATLICAN PEHLİ MALZEME: Kemer patlıcanı 6 adet Ayçiçek yağı 1 su bardağı Sivribiber 5 adet Katı yağ 2 çorba kaşığı Domates 3 adet Domates salçası 1 çorba kaşığı Sarmısak 5 diş Pulbiber 1 çay kaşığı Kuşbaşı kuzu eti 500 gr ![]() Karabiber Su 4 su bardağı Tuz YAPILIŞI: Patlıcanları alacalı soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriAnkara'dan Yemek Tarifleri Ankara Tavası Malzemeler: 400 gr ![]() 4 yemek kaşığı tere yağı 15 adet arpacık soğanı 2 küçük havuç 1 su bardağı iç bezelye 1 çay fincanı yoğurt 1 çay bardağı un 3 adet yumurta 1/2 demet maydanoz veya dereotu tuz, karabiber Hazırlanışı: Bir tencerede etler tereyağında kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sebzeli Bulgur Pilavı Malzemeler: 1 su bardağı bulgur 1 ![]() 1 adet soğan 2 adet dolmalık biber 2 adet domates 1 adet patlıcan 1 adet havuç 1 adet patates 1 su bardağı iç bezelye 1 yemek kaşığı tere yağı kırmızıbiber, karabiber, tuz Hazırlanışı: Havuç ve patates küp küp doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ARABAŞI ÇORBASI MALZEME: Un 2 1/2 su bardağı Su 10 su bardağı Tavuk 1 ortaboy Kırmızı pul biber 1 tatlı kaşığı Domates salçası 2 çorba kaşığı Tuz Yeterince Karabiber 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Hamurun hazırlanması: 2 su bardağı un 5 su bardağı su ile iyice karıştıldıktan sonra muhallebi kıvamına gelene kadar kaynatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KİKİRDEKLİ ÇORBA MALZEME: Et suyu 10 su bardağı Kuru soğan 1 orta boy Yeşil mercimek 1,5 su bardağı Domates salçası 1 çorba kaşığı Tereyağı 2 çorba kaşığı Un 2 su bardağı Sıvıyağ 1 fincan Su 1 fincan Nane Yeteri kadar Sarmısaklı yoğurt Yeteri kadar YAPILIŞI: Kuru soğan ince doğranır, yağda pempeleştirilir, salça konur, kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OMAÇ ÇORBASI MALZEME: Et suyu veya su 10 su bardağı Yağ (tereyağı veya ayçiçek) 1 çorba kaşığı Un 1 su bardağı Yoğurt 1 su bardağı Yumurta 2 adet Sarmısak 2 diş Salça 1 çorba kaşığı Tuz 2 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Un elenir ve tepsiye konur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PAÇA ÇORBASI MALZEME: Davar ayağı (koyun, kuzu, keçi) 4 adet Sivri biber 3 adet Kuru soğan 1 orta boy Sirke 1 çorba kaşığı Sarmısak 4 diş Tuz Yeterince Yoğurt 2 su bardağı YAPILIŞI: Davar ayağı önce ateş üzerinde ütülür, bıçağın ucuyla tırnakları çıkarılır, tırnaklar arasındaki kıltorbası alınır, ince kılları kızgın bir maşayla dağlanır ![]() ![]() ![]() ![]() TERBİYELİ ÇORBA MALZEME: Pirinç 1 su bardağı Domates 2 adet Et suyu 8 su bardağı Kırmızıbiber 1 çay kaşığı Yumurta 1 adet Limon suyu Un 1 fincan Tuz Katıyağ 2 çorba kaşığı YAPILIŞI: Pirinç yıkanıp ıslatıldıktan sonra et suyunda pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() YOĞURT ÇORBASI (TAHRİNLİ) MALZEME: Et suyu veya su 10 su bardağı Un 1,5 çorba kaşığı Pirinç 1/2 su bardağı Tuz Yeteri kadar Yoğurt 2 su bardağı Yumurta 1 adet Tereyağı 2 çorba kaşığı Tahrin Yeteri kadar Domates salçası 1 çorba kaşığı Kırmızı biber 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Pirinçler et suyu ya da suda iyice haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANKARA KAPAMASI Kuzu but 1 bütün Tuz Marul 1 büyük Karabiber Soğan 2 büyük baş YAPILIŞI: But parçalar halinde kesilip yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANKARA KEBABI MALZEME: Cilav (İran pirinci) Yarım su bardağı Margarin 4 çorba kaşığı Tereyağı 2,5 çorba kaşığı Dereotu Yarım demet Kuzu eti 300 gr ![]() Karabiber Su Yeterince Tuz Milföy hamuru 1 adet (büyük) Yumurta sarısı 1 adet Kaşar peynir rendesi 2 çorba kaşığı YAPILIŞI: Geniş bir tavada 4 çorba kaşığı margarini eritin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANKARA TAVASI MALZEME: Yağlı koyun-kuzu eti 2 kg ![]() Pirinç 2 su bardağı Tuz Yeteri kadar YAPILIŞI: Et yıkanır, yumruk büyüklüğünde parçalara ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() FASLA ET MALZEME: Parça et 1kg ![]() Tuz Yeteri kadar YAPILIŞI: Parça et yıkanır, bir tencereye alınır, üzerine su ve tuz konur, haşlanır ![]() ![]() ![]() PAPARA (SOĞANLI TİRİT) MALZEME: Bayat ekmek 500 gr ![]() Tulum peyniri 200 gr ![]() Kıyma 250 gr ![]() Soğan 4 adet Yumurta 2 adet Katıyağ 4 çorba kaşığı Su veya et suyu 3 su bardağı Tuz 2 tatlı kaşığı Kırmızı biber Yeteri kadar YAPILIŞI: Beyaz ekmekleri ufak ufak doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ENTEKKE BÖREĞİ MALZEME: Un 1 kg ![]() Yumurta 1 adet Süt 1/2 su bardağı Kıyma 1/2 kg ![]() Hamur mayası Yeteri kadar Maydanoz 1/2 demet Yoğurt 3 çorba kaşığı Biber 1 tatlı kaşığı Margarin 1/2 paket Tuz Yeteri kadar Sıvıyağ 1 fincan YAPILIŞI: Maya ılık süt içinde eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOL BÖREĞİ MALZEME: Un 3 avuç Tuz 1 tutam Yoğurt 2 çorba kaşığı Ilık su 1 bardak Sirke 1 çorba kaşığı Zeytinyağı 1 çorba kaşığı Kabartma tozu 1 paket Yumurta 1 adet Tereyağı 1 çay bardağı Zeytinyağı 1 çay bardağı Margarin 1 çay bardağı YAPILIŞI: Un elenir, ortası açılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÖLLÜĞÜN KÖRÜ MALZEME: Erişte 2 kg Yağ 4 çorba kaşığı Kıyma 250 gr ![]() Tuz Yeteri kadar YAPILIŞI: Erişte kaynayan suya atılır pişirilir, kevgirde süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() SU BÖREĞİ MALZEME: Beyaz peynir 200 gr ![]() Süt 4 çorba kaşığı Yumurta 1 adet Maydanoz 1 bardak Un 2 3/4 su bardağı Yumurta 3 adet Tuz 1 çay kaşığı Su 5 çorba kaşığı Un veya mısır nişastası 1 su bardağı Sıvı yağ 8 çorba kaşığı YAPILIŞI: Peyniri bir kasede çatalla ezin, içine bir yumrta, maydanoz ve sütü katıp iyice karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BAL TİRİDİ MALZEME: Kuzu kuyruğu 1/2 kg ![]() Limon tuzu 1 çay kaşığı Toz şeker 2 su bardağı Pembe şerbet boyası 1/2 çay kaşığı (kaşığın burnuyla) Su 1 su bardağı YAPILIŞI: Kuzu kuyruğu ince ince doğranır, eritilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BATAK HELVASI MALZEME: Un 1 su bardağı Pekmez 1 su bardağı Sıvıyağ 1/2 su bardağı YAPILIŞI: Tencereye yağ konur, üzerine un ilave edilerek iyice karıştırılır, hafif ateşte pembeleşinceye kadar 15 dakika kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() CENNET KÜNGÜ MALZEME: Un 1 kg ![]() Tuz 1 fiske Yumurta 1 adet Yoğurt 1 çorba kaşığı Su Yeteri kadar Nişasta 200 gr ![]() Ceviz içi 1 su bardağı Tereyağ 250 gr ![]() Su 3,5 su bardağı Toz şeker 3 su bardağı YAPILIŞI: Un, yumurta, tuz, yoğurt ve su katılarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARGA BEYNİ MALZEME: Pekmez 1/2 su bardağı Yoğurt 1 su bardağı YAPILIŞI: Yoğurt ve pekmez karıştırılarak yenir ![]() KÖFTER - KÖYTER MALZEME: Pekmez (üzüm) 1/2 su bardağı Su 1 su bardağı Nişasta 3 çorba kaşığı YAPILIŞI: Pekmez, nişasta ve su karıştırılır, muhallebi kıvamında pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2-Taze yendiğinde üzerine ceviz dökülür ![]() 3-Beypazarı'nda nişasta yerine un kullanılmaktadır ![]() PAZAR BÖREĞİ - SARAYLI MALZEME: Un 2 su bardağı Çırpılmış yoğurt 2 çorba kaşığı Su Yarım subardağı Sıvıyağ 2 su bardağı Yumurta 2 adet Tuz Toz şeker 4 su bardağı Limon suyu 1 çorba kaşığı Su 4 su bardağı YAPILIŞI: 4 bardak su ve 4 bardak şekeri tencerede kaynatıp şerbeti hazırlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() NOHUTLU PİLAV MALZEME: Nohut 200 gr ![]() Domates 2 adet Pirinç 1 kg ![]() Su Sade yağ 3 çorba kaşığı Tuz Kuşbaşı et 200 gr ![]() YAPILIŞI: Birgün önceden nohut pişirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KADIN BUDU KÖFTE MALZEME: Kıyma 1/2 kg ![]() Soğan 2 adet Pirinç 1 fincan Kaynar su 1 çay bardağı Tuz 1 tatlı kaşığı Karabiber 1 tatlı kaşığı Tarçın 1 çay kaşığı Katıyağ 250 gr ![]() Yumurta 4 adet YAPILIŞI: Tencerede ince kıyılmış soğanları yağda pembeleştirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MÜCİRİM KÖFTESİ MALZEME: Kıyma 1 kg ![]() Bayat ekmek 3 dilim Yumurta 10 adet Sıvıyağ 3 çorba kaşığı Maydanoz 1 demet Tuz Yeteri kadar YAPILIŞI: Kıymaya 10 yumurta kırılır, karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beypazarı Güveci Yöresel mutfağın en özel yemeklerinden olan Beypazarı Göveci; özenle hazırlandıktan sonra toprak kaplar içinde Taş fırınlarda pişirilerek yine toprak kaplarda servis edilir ![]() Beypazarı Dolması Beypazarı takım yemeklerinin orta direği olan Beypazarı Dolması'nın eşsiz lezzetinin sırrı, Beypazarı'nın taze asma yapraklarıyla sarılan özel dolma içi ve Beypazarılı hanımların hünerli ellerinde gizlidir ![]() Beypazarı Baklavası Yöre sofrasının baş tacı Beypazarı Baklavası'nın en önemli 80 kat ince yufkadan yapılmasına rağmen kalınlığının yalnızca 5-6 cm ![]() ![]() ![]() Beypazarı Kurusu İskoç bisküvisine rakip tereyağlı Beypazarı Kurusu çay saatlerinin ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir ![]() ![]() Höşmelim Un, süt, kaymak, tuz, yağ ve şeker karışımından yapılan Höşmelim; oldukça zahmetli bir uğraş gerektiren ancak lezzetiyle bu zahmete değen sofraların diğer bir tatlısıdır ![]() ![]() Beypazarı Havucu ve Havuç Lokumu Ülkemizdeki havuç üretiminin %60'nı karşılayan Beypazarı; havuçtan üretilen Havuç Lokumu ve Havuç Suyu gibi yan ürünlerin çeşitliliği ile de Türkiye'nin adeta havuç deposudur ![]() Beypazarı Cevizli Sucuğu Beypazarı'ndaki bağlarda yetiştirilen üzümler ile cevizin lezzetli karışımından ortaya çıkan Cevizli Sucuğun kalitesinin sırrı; özel bir kıvama getirilen üzüm suyuna su ve şeker katılmadan üretilmesidir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriAntalya'dan Yemek Tarifleri Kulaklı Çorba Malzemeler: 1 su bardağı nohut 6 su bardağı su 250 gr ![]() 2 yemek kaşığı margarin tuz, karabiber Terbiyesi için: 2 adet yumurta 2 diş sarımsak 2 yemek kaşığı un 1 adet limonun suyu 2 yemek kaşığı yoğurt Hamuru için: 1 adet yumurta 2 su bardağı un 1 çay bardağı su tuz Hazırlanışı: hamur malzemesi kulak memesi kıvamında yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Antalya Piyazı Malzemeler: 2 su bardağı kuru fasulye 1 su bardağı tahin 3-4 yemek kaşığı sirke 2 adet soğan 2 adet yeşil biber 1 adet limonun suyu tuz, pul biber Hazırlanışı: Akşamdan ıslatılan fasulyeler haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() Çökelekli Biber Dolması Malzemeler: 10 adet dolmalık biber 15 yemek kaşığı tepeleme çökelek 1/2 demet maydanoz 4 adet domates 2 adet soğan 2 yemek kaşığı sıvıyağ 1 çay kaşığı kimyon 1 çay kaşığı karabiber tuz Hazırlanışı: soğanlar yemeklik doğranır ve yağda pembeleşene kadar kavrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hibeş Malzemeler: 1 su bardağı tahin 1 su bardağı su 1 adet limonun suyu kimyon, kırmızıbiber Hazırlanışı: Bir kapta tahin ile limon suyu karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() GRİDA BUĞULAMA MALZEME: Grida 1 adet Maydanoz sapı 1/2 demet Patates 4 adet Tane karabiber 5-6 adet Havuç 2 adet Tereyağı 3 çorba kaşığı Tuz 2 tatlı kaşığı Defne yaprağı 2 adet Yumurta sarısı 2 adet Limon 1 adet Un 1,5 çorba kaşığı YAPILIŞI: Büyük bir tencereye yaklaşık 8-10 bardak su koyunuz ve orta ateşte kaynamaya bırakınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÜLGAS MALZEME: Yağlı koyun eti 1 kg ![]() Limon suyu 2 adet Katı yağ 1 çorba kaşığı Ispanak 200 gr ![]() Sarmısak 1 baş Zeytinyağı 1 fincan Gülgas 300 gr ![]() Tuz YAPILIŞI: 1 kilo yağlı koyun eti, kuşbaşı doğranır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYVA AŞI MALZEME: Ayva 1 kg ![]() Zeytinyağı 2 çorba kaşığı Koyun kıyması 250 gr ![]() Toz şeker 1 çay bardağı Soğan 3 adet Tarçın 1 tatlı kaşığı Tereyağı 2 çorba kaşığı Tuz 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Ayvaları ayıklayıp küp küp doğrayınız ve önceden hazırladığınız limonlu suyun içinde bekletiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KIŞ KABAĞI DOLMASI MALZEME: Soyulmuş balkabağı 1 kg ![]() Kırmızı biber 4 çay kaşığı Pirinç 3 çorba kaşığı Salça 1 çorba kaşığı Kuzu kıyması Yarım kg ![]() Tereyağı 2 çorba kaşığı İnce kıyılmış taze nane 1 tutam İnce kıyılmış maydanoz 1 tutam Büyük soğan 1 adet Tuz Yeteri kadar YAPILIŞI: Balkabağını dilim dilim kesin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ANTALYA PİYAZI MALZEME: Kuru fasulye 2 su bardağı Sarmısak (ezilmiş) 4 diş Tahin 2-3 çorba kaşığı Limon 2 adet Sirke 2 çorba kaşığı Zeytinyağı 2 kahve fincanı Tuz 2 tatlı kaşığı Haşlanmış yumurta 2 adet Taze soğan (kıyılmış) 1 demet Maydanoz 1/2 demet Pul biber 2 tatlı kaşığı Domates 2 adet YAPILIŞI: Fasulyeleri akşamdan sabaha tuzlu su içinde bekletiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MERCİMEKLİ HUMUS MALZEME: Kırmızı mercimek 1 su bardağı Soğan 1 adet Havuç 1 adet Zeytinyağı 1 çay bardağı Patates 1 adet Sulandırılmış nişasta 1 tatlı kaşığı Tuz Yeteri kadar Dererotu 4 dal YAPILIŞI: 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ŞAKŞUKA MALZEME: Patlıcan 1 adet Sıvıyağ Kızartmak için Kabak 1 adet Domates 2 adet (Sos için) Patates 1 adet Soğan 1 adet Zeytinyağı 1 kahve fincanı Biber 2 adet Sarmısak 1 diş Tuz Sirke 1 çay kaşığı YAPILIŞI: Kabak, patlıcan ve patatesin kabuklarını soyup, küp biçiminde doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BILDIRCIN MIHLAMASI MALZEME: Bıldırcın 6 adet Yeşil sivri biber 2 adet Soğan 2 adet Tereyağı 3 sofra kaşığı Domates 4 adet Tuz 1 tatlı kaşığı Yumurta 6 adet Limon 1/2 adet Karabiber 1 tatlı kaşığı Zeytinyağı 1 kahve fincanı Süt 1 çay bardağı Soğan 1 adet Tuz 1 tatlı kaşığı YAPILIŞI: Çukur bir kaba zeytinyağını, rendelenmiş bir adet soğanı, sütü ve tuzu koyup karıştırınız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARPUZ KABUĞU REÇELİ MALZEME: Kalın karpuz kabuğu 1 kg ![]() Şeker 2 kg ![]() Sönmüş kireç 1 su bardağı Karanfil 1 çorba kaşığı Limon tuzu 1 paket Limon 1 adet Şerbet boyası 1 çay kaşığı YAPILIŞI: Karpuz kabuğunun içinin kırmızı kısmı, dışının yeşil kısmı kalmayıncaya kadar soyulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TURUNÇ REÇELİ MALZEME: Şeker 6 su bardağı Su 3 su bardağı Yumurta akı 1 yumurta Limon tuzu 1 çay kaşığı veya Limon 1 adet Turunç 1 kg ![]() YAPILIŞI: Büyükçe bir tencerede şekeri, suyu, limon suyunu karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TARHANA YAPILIŞI: 5 kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriArdahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır ![]() ![]() KAZ PİLAVI MALZEME: Kaz 1 adet İri bulgur 3 su bardağı Su 10 su bardağı Tuz YAPILIŞI: Kazı bol su ile yıkayarak tuzunu atmasını sağlayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KAZLI BİŞLİ MALZEME: Kaz (temizlenip, tütsülenmiş) 1 adet Kuru maya 1 çorba kaşığı Un 1 kg ![]() Süt 45 ml ![]() Su 3 su bardağı Kaz yağı ya da katı yağ YAPILIŞI: Kazı tencereye koyun, üzerini 3 parmak aşacak kadar su içinde bir taşım kaynatıp, orta ateşte yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1-1,5 saat pişirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriArtvin'den Yemek Tarifleri Kuru fasulyeli kesme çorba Malzemeler: 1/2 su bardağı kuru fasulye 1 su bardağı erişte 5 su bardağı su 1 adet küçük soğan 1 yemek kaşığı salça 1 yemek kaşığı tereyağı tuz, karabiber Hazırlanışı: akşamdan ıslatılmış kuru fasulyeler 5 bardak su ilave edilerek haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Herisa Malzemeler: 2 su bardağı buğday 1 tatlı kaşığı tuz 3 su bardağı su Şerbeti için: 2 su bardağı şeker 2 su bardağı su Hazırlanışı: Geceden ıslatılmış bulguru tuz atarak aynı suyla iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAMSİLİ PİLAV MALZEME: Pirinç 4 su bardağı Pulbiber 2 çay kaşığı Hamsi 1 kg ![]() Kuru nane 2 çay kaşığı Soğan 2 adet Su 4 su bardağı Maydanoz 1 bağ Karabiber Patates 2 adet Tuz Havuç 2 adet Ayçiçek yağı 2 su bardağı YAPILIŞI: Pirinci ılık tuzlu suda 15 dakika bekletin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() CEVİZLİ SALATA MALZEME: Salatalık 5 adet Sirke 5 çorba kaşığı Ceviz içi 1 su bardağı Tuz YAPILIŞI: Ceviz içini robottan geçirerek ya da havanda döverek ince çekilmiş duruma getirin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BALKABAKLI PİLAV MALZEME: Balkabağı 1 kg ![]() Katı yağ 2 çorba kaşığı Pirinç 2 su bardağı Tuz Su 5 su bardağı YAPILIŞI: Dilimlenmiş kabakların kabuklarını, yeşil kısımlarını tümüyle alarak kalınca soyun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriAydın’da yapılan yemeklerden bazıları; kulak çorbası, patlıcan–biber taratorlu turşu, kuyu tandırı, etli kereviz, etli enginar, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması ve arapsaçıdır ![]() ACILI GÜVEÇ MALZEME: Kuşbaşı koyun eti 1 kg ![]() Soğan 3 baş Domates 5 adet Maydanoz 1 demet Acı sivribiber 5-6 adet Tuz Yeteri kadar Biber Yeteri kadar Su Yeteri kadar YAPILIŞI: İki adet soğanı kuşbaşı doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ÇÖP KEBABI YAPILIŞI: Zar büyüklüğünde doğranmış kuzu veya keçi etlerinin kargıdan yapılmış ince çöplere üç ete bir iç yağ gelecek şekilde dizilmesiyle yapılır ![]() ![]() ![]() ISPANAKLI KOL BÖREĞİ MALZEME: Yufka 4 adet Süt 1 çay bardağı Yumurta 1 adet Sıvıyağ 1 fincan Ispanak 1/2 kg ![]() Tuz Soğan 1 adet YAPILIŞI: Ispanakların yaprakları ayrılıp iyice yıkanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KOKULANDIRILMIŞ ZEYTİNYAĞI YAPILIŞI: Şişelenmiş sızma zeytinyağı içine sarmısak, taze kekik dalı, biberiye dalı, fesleğen dalı, defne dalı, tane karabiber, sakız gibi malzemelerden biri veya birkaçı katılır ![]() ![]() ![]() ![]() YALANCI KUZU DOLMASI MALZEME: Kuru soğan 1/2 kg ![]() Kekik 1 çay kaşığı Zeytinyağı 1 çay bardağı Pul biber 1 çay kaşığı Sirke 1/2 çay bardağı Tuz YAPILIŞI: Soğanları fırında bütün olarak közleyin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#12 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleriİlin höşmerim tatlısı ve Susurluk ayranı meşhurdur ![]() ERDEK HAVYARI MALZEME: Tuzlu sardalya 250 gr ![]() Antep fıstığı 100 gr ![]() Siyah zeytin 250 gr ![]() Limon suyu 1 adet Ekmek içi 1 dilim Zeytinyağı Yarım bardak YAPILIŞI: Kılçıkları çıkarılan balıklar havnda dövülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAMUR ÇORBASI MALZEME: Nohut 1/2 su bardağı Domates salçası 2 çorba kaşığı Tavuk göğüs eti 150 gr ![]() Karabiber Taze çekilmiş Tavuk suyu 8 su bardağı Katı yağ 2 çorba kaşığı Un 4/5 su bardağı Tuz Su 3 çorba kaşığı YAPILIŞI: Hamuru bir gece önceden hazırlayıp, kurumaya bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KALÇUNYA MALZEME: Tatlı lor peyniri 125 gr ![]() Yoğurt 1/2 su bardağı Pudra şekeri 2 çorba şekeri Zeytinyağı 4 çorba kaşığı Tarçın 1/2 çay kaşığı Toz şeker 6 çorba kaşığı Kuru maya 1/2 çorba kaşığı Karbonat 1/2 çay kaşığı Un 4 2/5 su bardağı Yumurta sarısı 1 adet YAPILIŞI: Lor peyniri, pudra şekeri ve tarçını bir kapta karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KELEK TURŞUSU MALZEME: Kelek 2-3 adet Toz şeker 1 kahve kaşığı Sivribiber 2-3 adet Kaya tuzu Yeterince Maydanoz 1 demet İçme suyu Yeterince Sarmısak 1 baş Sirke 1 fincan Limon 1 adet YAPILIŞI: Küçük boy kelekleri iyice yıkayıp temizleyiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() TAZE BÖRÜLCE SALATASI MALZEME: Taze börülce 500 gr ![]() Sızma zeytinyağı 1/3 su bardağı Sarmısak 5 diş Tuz Limon suyu veya koruk suyu 1/2 su bardağı YAPILIŞI: Börülceleri iki ucunu ve varsa kılçıklarını alarak ayıklayıp, bütün bırakın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#13 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriBartın'dan Yemek Tarifleri Pum Pum Çorbası Malzemeler: 10 yemek kaşığı mısır unu, 150 gr ![]() 50 gr ![]() pastırma veya sucuk, 2 dilim ekmek, 6 su bardağı su, 1 yemek kaşığı salça, 1 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri, 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber ![]() Hazırlanışı: Bir tencereye mısır unu ve su konularak karıştırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yumurtalı Isput Malzemeler: 1 kg ![]() 100 gr ![]() 3-4 adet yumurta, 2 baş soğan, 50 gr ![]() yeterince tuz ve karabiber ![]() Hazırlanışı: Isbutlar iyice yıkanır, atık kısımları kesilip ayıklandıktan sonra 2 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PİRİNÇLİ MANTI MALZEME: Un 4 su bardağı Su 1 su bardağı Yumurta 2 adet Tuz Pirinç 2 su bardağı Ayçiçek yağı 1/2 su bardağı Soğan 2 adet Et suyu 6 su bardağı Katı yağ 2 çorba kaşığı Karabiber Kıyma 500 gr ![]() YAPILIŞI: Pirinçleri yıkayıp, kaynar tuzlu suda biraz yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzdürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#14 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriBATMAN Bol yağlı et yemekleri, hamur işleri, yöreye özgün çorbalar, tiftik kıçıl denilen ve çamurdan yapılmış ocaklarda pişirilen tandır ekmeği ve taş ekmeği Hevranın tadına doyum olmaz ![]() ŞAM BÖREĞİ MALZEME: Un 4 su bardağı Ilık su 1 1/5 su bardağı Yaş maya 10 gr ![]() Tuz Soğan 1 adet Kırmızı pulbiber 1,5 çay kaşığı Maydanoz 1 bağ Ayçiçek yağı 1 su bardağı Pirinç 3/4 su bardağı Karabiber Yağsız kıyma 250 gr ![]() Su 1/2 su bardağı YAPILIŞI: Unu bir kaba eleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KIŞLIK DOLMA MALZEME: Patlıcan 10 adet Maydanoz 1 bağ Kuru biber 10 adet Pirinç 6 çorba kaşığı Sivribiber 2 adet Kuzu eti 500 gr ![]() Soğan 2 adet Ayçiçek yağı 1/2 su bardağı Domates salçası 2 çorba kaşığı Kırımızı pulbiber 3 çay kaşığı Sumak 2 çorba kaşığı Et suyu 4 su bardağı Karabiber Tuz YAPILIŞI: Patlıcanlarala biberleri yıkayıp süzdürn ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Türkiye'nin İl İl Özel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#15 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'nin İl İl Özel YemekleriBayburt'tan Yemek Tarifleri Galacoş Malzemeler : 250 gr Yeşil mercimek 500 gr kıyma 200gr tereyağı 1 Adet Büyük Boy soğan 2 kaşık salça 3 su bardağı süzme yoğurt veya kurut 2 adet pide veya ev ekmeği Yapılışı : Mercimekleri 2,5 su bardağı suda hafif diri kalacak şekilde haşlayarak süzülür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() BORANİ MALZEME: Pazı 1,5 kg ![]() Sarmısak 2 diş Katı yağ 150 gr ![]() Yoğurt 1,5 su bardağı Süt 1,5 su bardağı Tuz YAPILIŞI: Pazıları yıkayıp süzdürün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() LEMİS MALZEME: Un 1 kg ![]() Ispanak 500 gr ![]() Yumurta 3 adet Karabiber YAPILIŞI: Ispanak ayıklanarak ince ince doğranır, haşlanarak süzgeçten geçirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SİRKELİ KÖFTE MALZEME: Soğan 6 adet Su 3 1/5 su bardağı Kıyma 1 kg ![]() Tuz Sirke 4 su bardağı Un 1/2 su bardağı YAPILIŞI: Soğanı ince ince kıyın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|