Yemeklerinizi Baharatlandırın |
11-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemeklerinizi BaharatlandırınAcı biberden zencefile bütün bitki ve baharatların yemeği lezzetlendirmelerinin yanı sıra birçok faydası bulunmaktadır Özellikle kanser, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve alzheimerdan koruyabilmekteler Baharatların ve bitkilerin antioksidan değerleri bazı sebze ve meyvelerden daha da fazla olabilmektedir Antioksidanlar vücudu zararlı maddelerden koruyabilmekte, hastalıkların oluşumunu yavaşlatıp hatta önleyebilmektedir Kurutulmuş bitkileri ve baharatları hasat tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde tüketmek gerekir aksi takdirde hem biyoyararlılığı azalmakta hem de toksik madde oluşumu tetiklenmekte Saklama koşulları elbette önemli, güneş görmemeli, nemli ortamdan uzak tutmalı ve ağzı kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir Zencefil Kansere karşı koruyucudur Ayrıca enfeksiyon giderici ve en etkili doğal ağrı kesicidir, özellikle osteoartritte oluşan eklem ağrılarına karşı faydalıdır Hafızayı güçlendirir bu nedenle alzheimera karşı koruyucudur Damar tıkanıklığını önler, kanı temizler, kalp ritmini düzenler, kötü kolesterol seviyesini düşürür, kanın pıhtılaşmasını önler ama tüketim miktarı önemlidir Mide bulantılarına karşı faydalıdır Tarçın Günde tüketilen yarım çay kaşığı kadar tarçın kan şekerini dengeleyerek şeker hastalığına karşı korur, hastalıkta diğer belirtileri azaltır Bunun yanı sıra tarçın tükettiğiniz yiyeceklerin yağa dönüşümünü de azaltmaktadır Tarçını tek başına tüketmek biraz zor olabilir, günlük tüketmeniz gereken süt veya yoğurt içerisine katarak daha rahat tüketebilirsiniz Acı biber Acı biber içerisinde bulunan kapsaisin adlı madde metabolizmayı %23 hızlandırmaktadır Günlük aynı kaloriyi alıp ama yemeklerine acı biber ilave edenlerin etmeyenlere göre daha hızlı kilo verdiği yapılan araştırmalarca da desteklenmekte Köri ve hardal Hardal ve köri yağın depolanmasını azaltıp, kan şekerini dengelemektedir Salata veya sandviçlerinize yağ yerine ilave edebilirsiniz Sarımsak Yüzyıllardır şifa amaçlı kullanılan sarımsak içeriğindeki allisin adlı maddeden dolayı kalp sağlığını korur, kötü kolesterol seviyesini ve kalp basıncını düşürür ayrıca vücutta vazodilatör olarak etki gösterir yani damarları genişletip vücut ısısını artırmaktadır Diyetisyen Özlem Sert Aydın Biberiye Etkili bir antioksidan olan biberiye beyin sağlığını korumaktadır Bu nedenle alzheimera karşı savaşır Ayrıca hafızayı güçlendirir Gaz giderici ve idrar söktürücüdür özellikle ödem sorunu yaşayanlarda faydalı olabilmektedir Fesleğen Flavonoidlerden zengin olan fesleğen hücre yapısını koruyucu özelliğe sahiptir Artrit ve enflamasyon problemi olanlarda ağrıyı azaltıcı etkisi vardır Magnezyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle de dolaşım sistemini düzenler, kalp sağlığını korur Diyetisyen Özlem Sert Aydın |
|