Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
saklama, süt, ürünlerini, yöntemleri

Süt Ürünlerini Saklama Yöntemleri

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Süt Ürünlerini Saklama Yöntemleri






Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakımından zengin olan süt ürünleri özellikle büyüme ve kemik sağlığının korunmasında çok önemlidir Beslenme programımızda mutlaka bulunması gereken süt ürünlerinin tazeliğini koruyabilmek için saklama koşullarının nasıl olması gerektiğini iyi bilmek gerekiyor
Süt ürünlerinin buzdolabında saklanmasında genel olarak dikkat edilmesi gereken ilk kural, ürünlerin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerekliliğidir Ürünler, buzdolabında +4 ile +6 0C arasında sıcaklıklarda saklanmalıdır Bu nedenle ürünler, sık sık açılma nedeni ile buzdolabının kapak kısmına ve rafların kapağa yakın kısımlarına yerleştirilmemelidir Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrılmalı ve o şekilde servis edilmelidir Buzdolabına geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmelidir Süt ürünlerinin koku çekmemesi ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemesi için konuldukları kapların kesinlikle kapalı olması gerekir Farklı ürünler aynı kap içinde saklanmamalıdır Ürünlerin etiket üzerinde bildirilen son kullanım tarihleri takip edilmeli ve süre aşılmamalıdır



Beyaz Peynir
Genellikle salamura (tuzlu su) içinde satışa sunulan beyaz peynirler buzdolabında su içinde kapalı olarak bekletilebilir veya hava almayacak bir kap içinde ya da streçe sarılarak buzdolabında saklanmalıdır Beyazpeynir eğer üzerinde kültür ile olgunlaştırılmış ve pastörize sütten yapılmıştır ibaresi varsa gözenek olması istenmez
Kaşar Peynir
Hava ile teması istenmeyen bir üründür Paket açıldıktan sonra kalan kısım mutlaka streçle sarılmalı veya hava geçirmez kaba yerleştirilmelidir Bazı tip kaşarlar özel olarak küflü şekilde satılmaktadır Ancak etiketinde belirtilmediği sürece küflü kaşar tüketmek uygun değildir
Krem Peynir
Paket açılıp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapağı devamlı kapalı olarak buzdolabında saklanmalıdır
Örgü Peyniri
Açıldıktan sonra streçle sarılmalı veya hava almaz bir kap içine konulmalıdır



Yoğurt
Uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabında muhafaza edilmelidir Yoğurt kimyasal olarak en az %80 su içeriğine sahiptir Bu nedenle darbe sonucu su sızmaları oluşabilir
Tereyağı
Koku çekme özelliği çok yüksek olan bir üründür Dolayısıyla hava geçirmeyecek şekilde steçle sarılmalı ve hava geçirmez kapta saklanmalıdır
Prof Dr Bülent Nazlı
TEKSÜT Hijyen ve Gıda Güvenliği Danışmanı ve İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi


Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.