Sivas Yemekleri |
11-29-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Sivas YemekleriSivas, Anadolu’nun merkezi konumunda bulunması, ilk ve ortaçağdan günümüze ticaret yollarının kesiştiği, kavimlerin göç yolu üzerinde olması nedeniyle zengin bir kültüre sahiptir Bu zenginlik yörenin mutfağına da yansımıştır Türk mutfağı’nın Dünya mutfağında özel bir yeri olduğu gibi, Sivas mutfağı da Türkiye’de kendine özgü ve temel bir yere sahiptir Çünkü köklü tarihi geçmiş, kendine has edebiyatı, sanatları, yaşam tarzlarını olduğu gibi özgün bir mutfağı da beraberinde getirmiştir Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır Yöre yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır Keş, peskütan, çökelek, süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir Yöre yemekleri genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir Kentte genellikle sebze yemekleri yapılmaktadır Sivas kebabı ünlüdür Tandırda kül çöreği, fotla, patates yada peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir BAZI SİVAS YEMEKLERİ Sivas Kebabı Patlıcanlı Kebap Divriği Pilavı Hurma Tatlısı Herle Aşı Tırhıt Madımak Yemeği Fırın Katmeri Patatesli Peksimet Peskutan Çorbası Kelecoş Keş Çorbası Pancar Çorbası Sübüra Hıngel Tel Helvası Saç Kebabı Mirik Köftesi Sac Ekmeği Sac Katmeri Kömbe Belibak (Velibak) Bad Mumbar Dolması İçli Köfte Turşu Mıhlaması Kavurması Alt Üst Böreği Yufka Böreği Tel Böreği Yarımca Börek Cılbır Kelle Tatlısı Sarığı Burma Hamaylı Tatlısı Un Helvası Hasuda İncir Dolması (Tatlısı) |
|