![]() |
Köy Seyirlik Oyunu Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Köy Seyirlik Oyunu ÖrnekleriDaha önceki yazımızda köy seyirlik oyunları hakkında bilgileri ve tanımlamaları paylaşmıştım ![]() ![]() ![]() ![]() Oyuncular: Tüccar, kâtip, köyün zenginleri, Ahmet Ağa, Süleyman Çavuş, Topaioğlu ve köylüler ![]() Kâtibin Kalemi: Toplu iğne Kâğıt: Kâtibin sırtına elleri, ayakları sarılı vaziyetle bağlanmış bir adam ![]() ![]() (Oyunun başı olan tüccar meydana çıkar ![]() ![]() ![]() Tüccar: - (Yüksek sesle, seyircilere) Arkadaşlar! Bana bakın! İstanbul'a ticaret için gidiyorum ![]() ![]() (Üç ayrı yerden yavaş yavaş Ahmet Ağa, Süleyman Çavuş ve Topaioğlu kalkıp tüccarın yanına yaklaşırlar) ![]() Ahmet Ağa: - (Tüccara) Ulen yârenlik, biz babamızdan at isterdik, kuzu, koç isterdik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tüccar: - (Ahmet Ağa'ya) Zahmet mi olurmuş? Sana âlâsından attı lambalı bir rodyo alırım ![]() ![]() (Kâtip elindeki iğneyi sırtındaki adamın etine batırır ![]() ![]() ![]() Kâğıt: - (Bağırır) Of anam! Of anam! Yandım of! Tüccar: - (Gülmeksizin, hiçbir şey olmamış gibi Süleyman Çavuş'a döner ![]() ![]() ![]() Süleyman Çavuş: - Yârenlik, sözüm söz ![]() ![]() Tüccar: - (Kâtibine) Yaz kâtip, Süleyman Çavuş'a bir elbiselik ![]() (Kâtip elindeki iğneyi sırtındaki adamın etine batırır Adam feryat ederken seyirciler, katıla katıla gülerler) Tüccar: - (Ciddi bir şey olmamış gibi Topaloğlu'na döner) ![]() Topaioğlu: - Bizim köroğlu dikiş makinesi istiyor ![]() ![]() ![]() Tüccar: - Yaz kâtip, Topaloğlu'na dikiş makinesi ![]() (Kâtip elindeki iğneyi evvelce yaptığı gibi adamın sırtına batırır ![]() ![]() XV ![]() Tüccar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() (Köylülere bir oyun oynamayı tasarlayan tüccar biraz sonra meydana yalnız olarak döner ![]() ![]() ![]() Birinci Köylü: - Hoş geldin tüccar! Tüccar: - Hoş bulduk ağa ![]() İkinci Köylü: - Ne var ne yok İstanbul'da ![]() Tüccar: - İnsanına göre hem yaz, hem kış ![]() Üçüncü Köylü: - Bu nasıl söz? Dalga denizde olur ![]() Topaloğlu : ~ Bizim makine geldi mi? Ahmet Ağa: - Yârenlik, radyo nerede? Süleyman Çavuş: - Tüccar, benim elbiseliği ver ![]() Tüccar: - (Hepsine birden) Ağalar, beni dinleyin ![]() ![]() (Köylüler bir ağızdan) - Senin başına ne geldi? Tüccar: - Sormayın başıma gelenleri ![]() Ahmet Ağa: - Ee! Anlat bakalım, ne imiş başına gelen ![]() Topaloğlu: - Dalga mı geçiyorsun? Tüccar: - Hemşehriler! İstanbul'dan malı aldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Süleyman Çavuş: - Tüccar, bizi kandırmaya kalkma, dolma yutmayız ![]() Birinci Köylü: - Vapur batsaydı koy odasındaki radyodan duyardık ![]() İkinci Köylü: - Geç babam geç! Tüccar: - Vallahi billahi doğru! Üçüncü Köylü: - Sus yemin çarpar ![]() (Köylüler vapurun batmadığına karar verirler ![]() ![]() ![]() (Uygur Köyü Oyunu, Amasya) Okuduğumuz metinde de görülüyor ki Türk köylüsü duygularını, düşüncelerini, gelenek ve göreneklerini, olaylar karşısındaki davranışını, mizah anlayasını bu tip oyunlarla dile getirmiştir ![]() ![]() Canlandırılan olayın konusu köy hayatıyla ilgilidir ![]() giden birine yapılan sparişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|