![]() |
Türkiye'de Ekolojik Tarım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türkiye'de Ekolojik Tarımekolojik tarım - Türkiye'de Ekolojik Tarım - Türkiye'de Ekolojik Tarım hakkında bilgiler Türkiye'de Ekolojik Tarım Ülkemizde ekolojik tarımın gelişmesi Avrupa ülkelerinin tersine üreticilerce tabandan değil alıcılarca tepeden aşağı doğru olmuştur ![]() ![]() ![]() Yasal Çerçeve Başlangıçta ekolojik üretim tekniklerine dair bilgiler Avrupa'lı danışmanlar tarafından verilmekteydi ![]() ![]() 1994 yılında IFOAM Temel standartları ve 2092/91 sayılı AB Organik Tarım Yönetmeliği'ne dayalı ilk ulusal yönetmeliğimiz yürürlüğe girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kontrol ve Sertifikasyon Bir ürünün ekolojik olarak pazara sunulabilmesi için tüm üretim sistemi ve zincirinin mevzuata uygunluğunun bağımsız kontrol ve sertifikasyon firmaları tarafından denetlenerek sertifikalandırılması gerekmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() Üretim ve Pazarlama Ekolojik tarımsal üretimde ülkemizde genellikle sözleşmeli çiftçi modeli uygulanmaktadır ![]() ![]() ![]() 1990 yılında sadece 8 farklı ürün 1037 ha alanda ekolojik olarak üretilirken üretim miktarı ve ürün yelpazesi yıllar içinde özellikle 2000 yılından itibaren büyük artış göstermiştir ![]() ![]() ![]() 1990 yılında sadece 8 farklı ürün 1037 ha alanda ekolojik olarak üretilirken üretim miktarı ve ürün yelpazesi yıllar içinde özellikle 2000 yılından itibaren büyük artış göstermiştir ![]() ![]() ![]() Ülkemizde üretilen ekolojik ürünlerin büyük kısmı hala ihracata yönelik üretilmekte ve satılmaktadır ![]() ![]() İç piyasaya yönelik satışlar ilk olarak bazı büyük illerde özelleşmiş dükkanların açılmasıyla başlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|