Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
oluşur, toprak

Toprak Nasıl Oluşur?

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Toprak Nasıl Oluşur?

Türkiye'de toprak oluşumu ve toprak tipleri - toprak nasıl oluşmuştur - toprak nasıl oluşur kısaca - toprak nasıl oluşur toprak çeşitleri nelerdir

TOPRAK: Çeşitli kayaların fiziksel ve kimyasal ayrışma olayları sonucunda meydana gelirToprak bitkilerin besin kaynağıdır
HORİZONLAŞMA: Kayaların üzerinde ayrışma ile bir kat oluşur Bu katta, kayalardaki besinler bitkiler tarafından alınır Böylece bu katta mantarlar, bakteriler yavaş yavaş çoğalır Bitki artıklarının ayrışmasıyla toprak besin maddeleri yönünden zenginleşir Daha sonra çözülmüş üst kattan alta doğru yağış suları besin maddelerini taşımaya başlar Bu olaya horizonlaşma denir
-Toprağın üst katı (A Horizonu), organik madde yüzünden zengin ve genellikle koyu renklidir
-Alt katta (B Horizonu), üstten gelen karbonatlı bileşikler ve kil birikir Bu nedenle alt kat kil, karbonatlar ve kireç yönünden zenginleşir Ancak bol yağış olan bölgelerde fazla yıkanmadan dolayı bu tür maddeler birikmez Böylece renk, fiziksel ve kimyasal özellikleri farklı toprak katları oluşur
Ülkemiz toprak çeşitleri yönünden dünyanın en zengin ülkeleri arasındadırTürkiye topraklarının oluşumunu etkileyen faktörler çok çeşitlidir Bunlar iklim, bitki örtüsü, ana materyal, zaman, yeryüzü şekilleridir Türkiye de görülen iklim çeşitlerine bağlı olarak çok çeşitli toprak türleri oluşmuşturEğimli arazilerdeki aşınma ve taşınma da delta ovalarında ve yamaçlarda alüvyal ovaların oluşmasını sağlamıştır Türkiye de çöl, laterit ve tundra toprakları dışında hemen bütün toprak çeşitleri bulunur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com