Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çözülmesi, oluşumu, taşların, toprak

Taşların Çözülmesi Ve Toprak Oluşumu

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Taşların Çözülmesi Ve Toprak Oluşumu

Toprağın Çözüm Yolları - toprak oluşumu hakkında bilgi - taşlar nasıl çözünür

Fiziksel (Mekanik ) Çözülme
Kayaların, dış kuvvetlerin etkisiyle fiziki yapılarında görülen parçalanma, ufalanma ve ayrışma olayıdırMekanik çözülmede en fazla etkili olan faktör , sıcaklık farkıdır Sıcaklık farkı arttıkça mekanik çözülme de artarEn fazla görüldüğü iklimçöl iklimidir Ayrıca karasal iklimlerde de fazladırYurdumuzda İç Anadolu, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeve GDoğu Anadolu Bölgelerinde fazladır

Kimyasal Çözülme
Kayaları oluşturan unsurların eriyerek, kimyasal bileşimlerinin değişmesi sonucundaki ayrışma olayıdırKimyasal çözülmede en fazla nem miktarı etkilidir Ayrıca sıcaklığın da etkisi vardır Fakat sıcaklık çözünürlülük hızında etkilidir Dolayısıyla yağış miktarı ve sıcaklık arttıkça kimyasal çözülme de artarEn fazla görüldüğü iklim Ekvatoral iklimdir Ayrıca Savan, Muson ve ılıman Okyanus iklimlerinde de fazladır Yurdumuzda ise bütün kıyı bölgelerimizde fazladır En fazla Doğu Karadeniz Bölümü’nde görülür

Biyolojik Çözülme
Bitkiler kökleri vasıtasıyla kayaları hem mekanik, hem de kimyasal yolla ayrışmaya uğratır Bitkilerin yapmış olduğu ayrışma Ekvatoral Bölgede, Muson iklim Bölgesinde ve Ilıman Okyanus iklim bölgesinde fazladır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com