Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
çankırı, ekonomisi

Çankırı Ekonomisi

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Çankırı Ekonomisi

Çankırı ilinin ekonomisi tarıma dayanır Sanayi yeni gelişmektedir Gelirinin % 50’ye yakını tarım sektöründen temin edilir Çalışan nüfusun % 70’i tarım, hayvancılık ve ormancılıkla uğraşır Leblebisi, el dokuma bez ve peştemalıyla, balı meşhurdur Buğday, çeltik ve tuz ekonominin temelidir

Tarım: Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, fasulye, mercimek, burçak, fiğ, patates ve şeker pancarıdır “Fiğ” ekiminde Çankırı önde gelir Akarsu kenarlarında bol miktarda sebze, meyve yetişir ve bağcılık önde gelir Kavun ve karpuz da çok yetişir Sulanan arâzi azdır Devres vâdisinde inci tânesi gibi pirinç yetişir

Hayvancılık: Çankırı ilinin % 35’i çayır ve mer’a ile kaplıdır Koyun üretimi her sene artarken, tiftik keçi sayısı azalmaktadır Arıcılık da gelişmekte olup, kovan sayısı 40000’e yakındır

Ormancılık: Yüzölçümünün % 18’i ormanlarla kaplıdır Erozyonu önlemek için ağaçlandırmaya önem verilmektedir 80 hektarlık fidanlık kurulmuştur Her sene 80000 metreküp sanâyi odunu ve 90000 ster yakacak odunu elde edilmektedir

Mâdenleri: Çankırı mâden bakımından zengin ise de çıkarılan mâdenler en çok alçıtaşı, tekel tarafından çıkarılan kayatuzu, betonit ve linyittir Kayatuzu bir mağara içinden çıkarılır Bu mağaraya ise 160 metrelik bir tünelle girilir

Sanâyi: Çankırı’da sanâyi gelişme hâlindedir Henüz fabrika sayısı azdır Çankırı Süt Fabrikası, Çankırı Yem Fabrikası, Eskipazar Kereste Fabrikası, Kaya Tuzları, Bayramlar Alçı Fabrikası, Çivi Tel Fabrikası, Un ve Tuğla fabrikaları ve DDY Yeni Makas Fabrikası önemli olanlardır

Ulaşım: Ankara-Zonguldak demiryolu Çankırı, Eskipazar, Çerkeş ve Kurşunlu’dan geçer Ankara-İnebolu karayolu Çankırı’dan geçer Birkaç köy dışında bütün köylerin yolları mevcuttur

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com