Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
adananın, bilgi, hakkında, tarihi

Adana'nın Tarihi Hakkında Bilgi

Eski 11-29-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Adana'nın Tarihi Hakkında Bilgi

adana tarihi nedir - adananın tarihi güzellikleri - adananın tarihi özellikleri - adana'nın tarihi kültürel özellikleri

1950’ den sonra yoğun bir gelişme gösteren kentin yerleşim tarihi Tepebağ Höyüğü’ ndeki surlarla çevrili yerleşim ile Neolitik Çağ’ a inmektedir Kent prehistorik devirlerden itibaren Anadolu’ yu Gülek Boğazı ile Tarsus’ a bağlayan yol üzerinde olduğundan önemlidir Hitit İmparatorluğu yıkıldıktan sonra kurulan Geç Hitit Krallığı sınırları içinde kalan bölge daha sonra sırasıyla Assur, Pers ve Büyük İskender’ in egemenliğine girmiştir

İskender’ in ölümünden sonra önce Seleukoslar, MÖ 66’ da da Romalı Konsül Pompeius tarafından ele geçirilmiştir Roma ve Bizans devirlerinde önem kazanan kent, 704’ te Araplarca ele geçirildiyse de 9 yüzyılda tekrar Bizans egemenliğini tanımıştır

11 yüzyıl sonunda Selçukluların, 14 yüzyıl ortalarında da Memlukluların egemenliği görülmektedir Yavuz Sultan Selim’ in Mısır Seferi sırasında Osmanlı topraklarına dahil olmuştur 1833’ te Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa’ nın işgaline uğrayan kent, 1840’ ta Londra Antlaşması ile yeniden Osmanlı yönetimine girmiştir 1867’ de kurulan Adana vilayetinin merkezi olan Adana, I Dünya Savaşı’ nın ardından Fransızlar tarafından işgal edilmiştir Fransızlar 5 Ocak 1922’ de Adana İtilafnamesi hükümleri uyarınca kenti boşaltmışlardır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com