![]() |
Kansere Sebep Olan Etkenler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kansere Sebep Olan Etkenlerkansere neden olan faktörler - kansere neden olan yiyecekler - kansere neden olan etkenler nelerdir - kansere neden olan şeyler Kanser yapıcı maddelere karsinojen denir ![]() ![]() Özellikle patates, zehirli mantar, kereviz, pancar, turp, yüksek ısıya maruz kalmış etler, hayvansal yağlar ve küflü besinlerde karsinojen maddeler bulunabilir ![]() ![]() Günümüzde birçok paketlenmiş ürün içerisinde nitrit, nitrat ve nitrozamin bulunmaktadır ve bu maddeler de birer kanserojen madde kaynaklarıdır ![]() ![]() ![]() Bol kalorili yiyecekler; kızarmış patates, cips, yağda kızarmış hamurişleri, yağda kızarmış etler kansere neden olan bazı maddeler içermektedir ![]() ![]() Turşu veya salamura yiyecekleri sıklıkla tüketenlerde de düşük bir oranla özafagus kanser i görülebilmektedir ![]() Hayvansal yağ içeren yiyeceklerin özellikle kolon kanserini tetiklediği bilinmekte ![]() ![]() Şekerli yiyeceklerin kanser hücrelerini tetiklediğini ve beslediğini biliyoruz ![]() ![]() Kanserden korunmak için neler yapılmalı? *Hayvansal kaynaklı yağ miktarını azaltıp, daha çok mısırözü, ayçiçek, zeytinyağı, fındık yağı tüketmeye çalışın ![]() *Günlük lif tüketiminizi artırın, günde 5 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketin ![]() *Sebzelerden soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, nane, pırasa meyvelerden ise özellikle turunçgilleri tercih edin ![]() *Sebze ve meyveleri taze tüketin, asla çürümüş, küflenmiş yada çillenmiş olanları tercih etmeyin ![]() *Yiyecekleri kızartmayın, yakmayın, kömür veya odun ateşinde pişirmeyin ![]() *Küflenmiş yiyecekleri asla tüketmeyin ![]() *Şarküteri, salamura ve tütsülenmiş ürünleri daha az yiyin ![]() *Tam tahıllı ürünler yiyin ![]() *Tüketiyorsanız alkol miktarını azaltın ![]() Beslenme ve Diyet Uzmanı: Hale TAŞGIN |
![]() |
![]() |
|