Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
akşitlerihşidiler

Akşitler(İhşidiler)

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Akşitler(İhşidiler)

Akşitler veya İhşidiler (Arapça: الإخشيديون al-Ikhshīdīyūn), Mısır'da kurulmuş İslam devleti

Tarihi

935 yılında kurulmuştur Başkenti Fustat (Kahire) idi

Kurucusu Memlûklerden Muhammed Bin Togaç ya da Ebubekir Muhammed (محمد بن طغج الإخشيد Muhammad bin Tughj Al-Ikhshid; d 882 - ö 946)'dir

969 yılında Fatımiler tarafından yıkılmıştır Kurucusu Türktü; halkı ise Kıpti ve Araptı

Ebubekir, Muhammed döneminde Suriye, Filistin alınmıştır Türkler tarihte ilk kez Kabe'nin bulunduğu Hicaz bölgesini alarak yönetmişlerdir Halifeliğe bağlı olduğunu göstermek için Ebubekir, Muhammed adına para bastırmıştır Müsadere yoluyla zengin Mazerai ailesinin mallarına devletin ekonomisini güçlendirmek için el koymuştur Hamdani ile Suriye için mücadele ettiler

Kafur döneminde, iç isyanlar artmış ve Fatimi tehlikesi ortaya çıkmıştır

Devlet Teşkilatı

Abbasilerdeki gibi devlet yönetiminde hükümdarın sarayla ve hükümetle irtibatını sağlayan baş kişi "hâcib" idi Hâcib, emirin huzuruna gitmek isteyenleri belli kurallara göre düzenleyen kişiydi Emirin mali işlerinden hazinedâr, sağlık ve yiyeceklerinden sorumlu olansa tabib olarak adlandırılmaktaydı

Kültür ve Sanat

Akşitlerin Mısırda bıraktıkları bir eser yoktur Birtakım ufak tefek eserler yapılmışsa da , devlet çok kısa ve çatışmalı bir süre boyunca var olduğundan büyük eserler bırakacak imkan bulunamamıştır

Kaynak: Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com