Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bagratlılar

Bagratlılar

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bagratlılar

Bagrationi hanedanı, (Gürcüce: ბაგრატიონები, Bagratuni) Bagratlılar veya Bagrati olarak da bilinir , 9 yüzyıldan 19 yüzyıl başlarına kadar Kafkasya'da hüküm sürmüş hanedan

Bölgede daha önce hüküm süren Mamıkonlu hanedanının zayıflaması üzerine, Bagratlılar en güçlü soylu ailelerden biri oldu Arapların 806'da, Bagratlılardan Aşot Msaker'i bölgeye vali ataması, aileyi bu topraklardaki başlıca güç durumuna getirdi Bagratlılar, egemenliği altına girdikleri devletlerle ilişkilerinde Mamıkonlulara göre daha diplomatça davranıyorlardı Daha sonra valiliğe getirilen Smbat (Sembat) Ablabas da (Ebu'l-Abbas) halifeye bağlılığı sürdürdü Arapların 862'de işkhanlar işkhanı (prenslerin prensi) ilan ettiği Smbat'ın oğlu I Aşot'un (Büyük Aşot) 885'te kral unvanını alması, hem halife, hem de Bizans imparatorunca onaylandı

Gene Bagratlı soyundan gelen IV Adarnase, 888'de Gürcistan kralı oldu Bagratlı ailesinden Aşot (Asut) ve onun nesli, kesintilerle de olsa, Gürcistan'ın Rusya tarafından ilhak edildiği 1810 yılına kadar Bağratlılar adıyla 1000 yıl Gürcistan tahtında kalarak bir dünya rekorunun sahibi olmuştur

Ani'de hüküm süren Bagratlılar (Pakraduni Hanedanlığı), halifenin ilk kez 922'de II Aşot'a (Demir Aşot) verdiği şehinşah (krallar kralı) unvanıyla anılırlardı 11 yüzyılda bir yandan Selçuklu yayılması, öbür yandan da batıdan gelen Bizans fetihleri, Bagratlıların son kalıntılarını yok etti Gürcü Bagrat Hanedanı'yla akraba olan ve ortaçağda Ermenistan?ı yöneten Bagrat Hanedanı, Van Gölü?ndeki Akdamar Adası?nın Surp Haç Kilisesi'yle de bağlantılıdır

Çarlık Rusya döneminde ünlü bir aristokrat aileye dönüşen Bagratlıların, bu dönemdeki en ünlü üyesi Rusya'ya yaptığı sefer sırasında Napoléon'a karşı savaşan Pyotr Bagration'du

Kaynak: Wikipedia

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com