Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
galler, ulusçuluğu

Galler Ulusçuluğu

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Galler Ulusçuluğu

Cardiff Üniversitesi 19 yüzyılın sonlarıyla birlikte Galler'de İngiltere'nin siyasî hegemonyasından kurtulma-bağımsız veya geniş yetkilerle donatılmış bir statüye kavuşma arzusu gelişmiştir Yapılan seçimlerde ülke nüfusunun %12'si bu arzuyu taşıyan partilere oy vermiştir Gal ulusalcılığı İngiliz baskısından kurtulmak kültürel kimliğini ve İngiliz kültüründen farklı kodlarını korumak fikrine sahiptir Galler'in İngiliz kimliği altında farksızlaştırılmasına karşıdırlar

Avrupa Birliği Mevzuatı içinde geliştirilen "Subsidiarite ilkesi" bu akımın en büyük yardımcısıdır 1992’de Maastricht’te imzalanan ABA’nın 3-b maddesinde (yeni 5 maddesi) şu şekildedir :

“Topluluk bu Antlaşmayla kendisine tanınan yetkilerin ve verilen amaçların sınırları içinde tasarrufta bulunacaktır Münhasır yetkisine girmeyen alanlarda Topluluk subsidiarite ilkesine göre yalnızca önerilen tasarrufun (eylemin) amaçları üye ülkeler tarafından yeterince gerçekleştirilemediği ve dolayısıyla önerilen tasarruf boyut ve etkileri bakımından Topluluk tarafından daha iyi gerçekleştirilebildiği takdirde ve bu oranda tasarrufta bulunur Topluluğun hiçbir tasarrufu işbu Antlaşmanın amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli olanı aşmayacaktır

Bu madde AB'ye üye ülkelerde ademi merkeziyetçiliğin ön plana çıkarılması anlamına gelmektedir Subsidiarite ilkesi bölgesel farklılıkların çeşitliliğin ve Avrupa mozaiğinin korunmasına yönelik bir ilkedir AB coğrafyası içinde yer alan Galler İskoçya Kuzey İrlanda Katalonya Güney Tyrol Korsika gibi bölgeler subsidiarite ilkesini bu işleve dayandırarak farklı algılamaktadırlar Bu bölgeler ilkenin daha fazla yetki elde etme olanağı sunduğunu belirtmektedirler Bu anlayış Birleşik Krallık’a bağlı Galler bölgesinde ilkeyi ön plana çıkaran bir siyasi partinin seçim bildirgesinde açıkça yer almaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com