Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fransızların, gönderdiği, osmanlıya, yay

Fransızların Osmanlıya Gönderdiği Yay

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Fransızların Osmanlıya Gönderdiği Yay

1800 lü yıllarOsmanlı devletiyle aşık atmaya çalışan fransızlar her alanda osmanlı'nın küçük düşmesini istemektedirlerBir zamanların mektup gönderip ülke fetheden devleti verdiği kayıplarla alay konusu olmuştur
Fransızlar osmanlıların o dillere destan gücünü de alay konusu yapmak için daha kimsenin kurmayı başaramadığı bir yayı osmanlıya gönderirler(yayın gerilip atılacak konuma gelmesine kurmak denir)
Yayla beraber gönderilen mektupta "bu yayı ancak bir osmanlı kurar dediler bir görelim dedik kurabilirseniz bizide çağırın da seyredek" yazarak bir de alay etmişler
Nitekim yay osmanlı'ya gelirFakat gerçektende kurmayı kimse başaramaz ve bir osmanlı paşasının duvarına süs diye asılır
Günler geçer birgün sarayın aşcısı paşaya birmaruzatını bildirmek için odasına giderPaşa odasında yoktur ama mademki aşcı paşanın yanına gitti odasından onu beklemeden çıkması yakışık almazSaatlerce bekler paşayı sonunda can sıkıntısından orayı burayı kurcalamaya başlarKurcalaya kurcalaya duvardaki yaya kadar gelirYayı alır eline oynamaya başlar ki o sırada paşa girer içeriBirde ne görsün adam yayı kurmuş paşanın gözünün içine bön bön bakmakta
Paşa sevinçle "sen ne yaptın kurmuşsun yayı" der
Aşcı korkuyla "kırmadım paşam baktım sadece" der
Paşa "kırdın demiyorum bekle beni burda padişaha haber vereyim" der
Yayı kırdığını sanan aşcı kaçar oradan ve kaybolurAra tara bulurlar bunu
Hemen Fransızlara haber verirler gelin görün diye Fransızlar gelir ama hala inanmamaktadırlar bu olaya
Bir gösteri düzenlenir dalyan gibi yeniçerilerin arasına konulur bizin ufak tefek boyuyla tombul göbekli aşcı
Fransızlara yayları gösterilir "bu sizin yaymıydı " derler o da "evet" der
"E hadi kurunda görelim" der fransızlar
Bizim paşa çıkar meydana "gelsin ordan bi asker" der
Aşcı koşarak gelir
Fransız paşa "siz bizimle dalga mı geçiyosunuz bu mu kuracak bu yayı" der
Aşcı bakar herife sinirden kıpkırmızı olur bütün vücudu titremeye başlar
Yayı bir çeker ve yay 2 ye bölünür

alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com