Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
anısına, düşünmediler, dönmeyi, niğde, şehitleri

Dönmeyi Düşünmediler (Niğde Şehitleri Anısına)

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dönmeyi Düşünmediler (Niğde Şehitleri Anısına)

Çanakkale Savaşında kendisiyle görüşme yapan Ruşen Eşref Ünaydın'a Ulu Önder Atatürk şöyle diyor: "Kendisinden birkaç dakika önce sipere giren arkadaşının öldüğünü görüyor birkaç dakika sonra kendisinin de öleceğini biliyor Yine de en ufak bir duraksama geçirmeden siperde yerini alıyor ve sessizce kılı bile kıpırdamadan şehit oluyor Çünkü onlar egemenliğe giden yolda dönmeyi düşünmediler
Afyon Dumlupınar Başkomutanlık Savaşında Yüzbaşı Reşat Bey Çiğil tepe'yi iki saatte alacağına söz verir Ne var ki tepe çok diktir Düşman en büyük gücünü bu tepeye yığmıştır Bu nedenle tepenin alınması sadece iki saat gecikir Yüzbaşı Reşat Bey; tepe'yi söz verdiğim saatte alamadım diyerek intihar eder Çünkü o egemenliğe giden yolda dönmeyi düşünmez
Buna benzer bir değil binlerce olayı sayabiliriz Tarih kitapları her bir Türkün yurt savunmasında ne kadar büyük destan yazdığını anlatır Bu destanı dinleyenler çelikleşir Üstelik düşmanları bile kendine hayran bıraktırır
Onun için sizleri unutmadık aziz şehitlerimiz Sizleri nasıl unuturuz bacanağım Burhan Günkan daha 7 aylık kızın öyküm Gizem Günkan ‘ı bizlere bırakarak alnına gelen şarapnel parçasıyla nasıl gülümseyerek gidiyordun Daha 25 yaşındaydın ve gencecik bedenini hain pusularda dağlamıştın
Sizleri nasıl unutabiliriz şehir polisim Ayhan Atlı eşini ve 3 çocuğunu geride bırakarak Bingöl dağlarında PKK ya aman vermedin Özel Harekâtın en seçkin polislerindendin Ne mutlu bana ki senin o mağrur çalışkan ve son derece terbiyeli çocuğunun öğretmeni oldum Hiç merak etme oğlun da senin yolundan ilerliyor Vatan ve namus yolunda o da polis oluyor Düşmanlar şunu bilsin ki bir Ayhan gitti geride milyonlarca Ayhanlar ve onun oğulları var
Bu öğle bir savaş ki dağların doruklarında haince pusu kurarak bekleyen trenlerin yoluna bomba koyarak masum onlarca kişinin ölmesine yaralanmasına yol açan; tuvaletlere terminallere bomba atarak kendini gizlemeye çalışan şerefsizlere karşı veriliyor
Seni nasıl unuturum Piyade Kıdemli Üsteğmen Murat Erdem verdiğin savaş o kadar büyük ki seni hiçbir zaman unutmayacağız Adın şimdi Çamardı da bir okulda yaşıyor ve oradan mezun olan her öğrenci senden bir parça taşıyor
''Şimdi bir rüzgâr geçti buradan
Koştum ama yetişemedim
Nerelerde gezmiş tozmuş
Öğrenemedim
Besbelli denizden çıkıp
Kıyılar boyunca gitmiştir
Tuz kokusu katran kokusu ter kokusu
Yüreğini allak bullak etmiştir''(1)
Evet onlar birer rüzgârdılar Memleketimin dağlarından ovalarından denizlerinden geçtiler geriye yürekleri allak bullak ederek şehitlik kokusunu bıraktılar Onun için sizleri nasıl unuturuz Nasıl nasıl unuturuz Niğde Yakacık Kasabasından Aşır Keskin'i O ki Şırnak ta şehit olurken geride eşini ve kızını bırakarak destanlaşarak gitti Onun için ki destanlar artık onu yazıyor eşler analar artık onun için ağlıyor
''Şehit öğretmenlerden Ali Yıldız yazdığı bir şiirde;
''Dağ yürekli yiğitlerin Çeşmelerin soğuk aksın
Seni korur bugün yarın Seni seven sana baksın
Senin senden yok haberin Hor bakanın gözü çıksın
Ne tatlısın memleketim Son sözüm bu memleketim'' Diyor

İşte o dağ yürekli yiğitlerden Ayhan Arıkan Salim Ertan Ayhan Karagöz Yusuf Al Ulukışla'dan Hilmi Erbay İlhan Çankaya geride eşlerini ve birer çocuklarını Niğde Merkezden Bülent Tunçbilek de eşini bırakarak şehit oldu Besbelli ki onlar da rüzgâr gibi geriye tuz ve ter kokuları bırakarak tüm Türkiye' yi dolaştılar Onlar ki yüreklerinde belli belirsiz yanan ateşle yüzlerinde görevlerini yapmış olmanın mutluluğuyla cennete kavuştular
1993 yılında Van da şehit olan Nejdet Fidan;
''Rüyamda gördüm ana kucağı Günler bitti bayram sabahı
Uyandım baktım asker ocağı Herkes evladını sevip öpecek
Yaktı beni büyük ağacın sıcağı Eşler dostlar bayram edecek
Ağlama anam gelirim bir gün Ellere bakıp da ağlama anam ''

diyor Başkaları bayram sabahı en sevdikleriyle birlikteyken onlar nöbet başında vatan savunmasındaydılar Hiçbir korku duymadan gözlerini kırpmadan ana kucağına eşine dostuna doyamadan gittiler Onlar bazen Bor Çukurkuyu'dan Uzman Çavuş Mahir Tüfekçi bazen Kıdemli Çavuş Erdal Songur bazen Niğde'den Muharebe Ast Kıdemli Çavuş Recep Tektaş ‘ti Bazen de Uzman Jan Kıdemli Çavuş Halit Ergüven Ne olursa olsun oradaydılar ve gönüllerde yerlerini aldılar

Mardin Dargeçit'te şehit olan jandarma er Muhammet Türk bir şiirinde:
''Eski günlerime nazaran
Çok geçmedi inan aradan
Bir günüm bir ay oldu
Yalnız yaşamaya alışamadım'' Diyor

Evet onlarsız yaşamaya alışamadık Bir ana baba Bor Obruk köyünden Razaman Kalkan'sız Hacı Abdullah'tan Doğan Demir'siz Bor dan Hasan Tuncel'siz Dikilitaş köyünden Erdal Çoban'sız Niğde Boğaziçi Mahallesinden Mustafa Avcı'sız Karatlı köyünden Şahin Yılmaz'sız İçmeli köyünden Davut Yıldız'sız Alay Kasabasından Oktay Öneler'siz Edikliden İhsan Yarımkulak'sız Hacıbeyli'den Sedat Çelik'siz Hasaköy'den Cemal Özcan'sız Aktaştan Zekai Çamur'suz Bor'dan Yılmaz Gökşen'siz Ulukışla Eminlik'ten Yıldıray Kılınç'sız yaşamaya nasıl alışsın Sizler ki onların gülü dağ başlarında özgürce açan rüzgârlara karışan çiçekleriydiniz Daha yirmili yaşlardaydınız ve egemenliğe giden yolda dönmeyi düşünmediniz
Şırnak'ta şehit olan polis Rahmi Dana bir şiirinde;
''Polis oldum anam bileğim bükülmez
Kurşun yesem kanım dökülmez
Zalim gurbetin çilesi bitmez
Yollara bakıp da ağlama anam'' diyor

Aynı Rahmi Dana gibi iki çocuk babası Niğdeli Murat Şengül üç çocuk babası Niğdeli Hamza Baykan bir çocuk babası Eski Gümüşlü Özer Özkaya ve evli olan Niğdeli Serdar Ulusoy'da bileği bükülmez çelik gibi polistiler Onlar da egemenliğe giden yolda dönmeyi düşünmediler
Uzman J Çavuş Murat İlerigelen' in; şehit olmak sanki içine doğmuştur Anneme şiirinde; Bir gün taşınacağım erler kolunda Ansızın bakarsın gelir bir haber Görev anında gurbet yolunda Oğlun görevde şehit olmuş derler
''Kapanmış yatarken bayrak altında Bayrakları altında gelirsem eğer
Karşına çıkarsam ağlama annem Üstüme yığılıp ağlama annem ''
der çünkü onlar daha yirmili yaşlardaydılar Daha evlenmemişlerdir Sevgi bağından bir gülü koklamamışlardır Bu nedenle şiirlerini annelerine yazarlar Türkülerinde hep anneleri vardır Onlar Altunhisar dan Asteğmen Ömer Fidan Ulukışla Başmakçı dan Mehmet Duru Dikilitaş tan Musa Kartal Yeşilyurt kasabasından Abdul Kadir Tanı Bor dan Halil İbrahim Korkmaz Himmetliden Ramazan Teke Niğde den Savaş Temurtaş Eyüp Demirtaş Savaş Yalçın Şehit Çavuş Faruk Uraslı Ulukışla Horoz köyünden Mehmet Sezgin Niğde Merkezden Tayfun Özaksoy Badem dere kasabasından Nuri Dayan Ovacık köyünden Yeninli kasabasından Ahmet Saltık Bor dan Ferhat Atlı Polis Halil Akkoç Ulukışla Aktoprak tan Halil Yıldırım Çamardı Sulucaovadan Bayram Kızıltan Himmetliden Âdem Keleş Uluağaçtan Faruk Eren Altunhisardan Âdem Dönen Murat Akar İnli kasabasından Mehmet Kayahan Yeşilyurt kasabasından Selami Bayındır Ramazan Mutluson Tepeköyden Yusuf Bozkurt Çamardı Çarda cık tan Güngör Arıkan Dündarlıdan Apdullah Yüksel Ulukışla Aktopraktan Süleyman Polat Fesleğen köyünden Ramazan Alkan Bor Balcı
Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor Bir toprak uğruna ya Rab ne güneşler batıyor Derken sanki Mehmet Akif Ersoy onları dile getirmişti Kavlak Tepeli Jandarma Ruhi Aksoy evli ve bir çocuk babasıydı Aktaşlı şehit er Yüksel Kabaca Çiftlikli Zafer Eroğlu nun bir çocukları vardı Erdal Ünlü nün ikiz kızı vardı Çiftlikten Şahin Çetin daha yeni evlenmiştir Ancak hiçbiri geride bıraktıkları eşleri ve çocuklarını düşünmezler Onlar egemenliğe giden yolda dönmeyi düşünmezler
''Kirazın derisinin altında kiraz
Narın içinde nar
Benim yüreğimde boylu boyunca
Memleketim var (2)

Gönüllerinde yüreklerinde memleketleri vardır Memleket sevgisiyle doludurlar Bundan dolayıdır ki Aktaş'tan Niyazi Kan Dikilitaş tan Kudret Çelik Çamardı Kocapınardan Hüseyin Şenel Niğde den Hüseyin Aydemir gazi olmuşlardır Vatan yolunda kimi kolundan kimi bacağından olmuşlardır Mehmet Akif in dediği gibi Bedrin aslanları kadar şanlı onlar kadar kahraman asil şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız Onları rahmetle anıyor ve hiçbir zaman unutmadığımızı göstermek için bu programı yapıyoruz
Değerli Niğdeliler
Niğde de şehit ve gazi olan asker ve polislerimizi anmaya çalıştım Eğer adını unuttuklarım varsa onlardan ve ailelerinden binlerce kez özür diliyorum
Son söz olarak yurdu için şehit olanlara ve onların geride bıraktığı gözü yaşlı ailelere binlerce selam ediyorsizleri şehitlerimizin ruhlarına fatiha okumaya davet ediyorum
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
ALİ ÖZEN / Niğde Anadolu Öğretmen Lisesi

Ali Özen

(1)Külebi Cahit Rüzgar şiirinden
(2)eyüboğlu Bedri Rahmi Türküler Dolusu şiirinden

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com