![]() |
Türk Tarihinin Şanlı Asenaları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıYüce Hakan Tomris Hatun Yüce Hakan Tomris Hatun, Hz ![]() ![]() ![]() ![]() Tomris'in hükümdarlığı vaktinde ![]() ![]() ![]() Bu savaşlardan on yıl kadar sonra Kirus, Peçeneklere de saldırdı ![]() ![]() Tabii bu sebep, o çağlardaki usullere göre çok önemli idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() işte, teklifi, ![]() ![]() ![]() Tomris'in oğlu düşmana yenilmenin verdiği yasla kendi, kendini öldürdü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Böylece gayet kanlı bir başlangıçtan sonra, ordular mızrak ve kılıçlarla göğüs göğüse geldiler ![]() ![]() ![]() ![]() Yüce Türk Hakanı Tomris Hatun hem milletinin ve yurdunun mukaddes sevgisiyle ve hem de savaşta yenildiği için hayatına kıymış olan sevgili oğlunun, gönlüne saldığı büyük acı ile dövüşmüştü ve başardığı bu kahramanca dövüşle ![]() ![]() Kirus hayatında çok kan akıtmış bir hükümdardı ![]() ![]() ![]() İşte Tomris hakkında tarihin verdiği mevsuk (kaynak) bilgiler bundan ibarettir ![]() ![]() Bu zaferin kazanılması büyük bir hadisedir ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat bu kadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıSÜYÜMBİKE HATUN Altın Ordu Hanlarından Cambek'in 1357'de ölümünden sonra ortaya çıkan taht kavgaları ve Aksak Timur ile Toktamış arasında 1391 ve 1395'lerde cereyan eden savaşlar neticesinde zayıf düşen Kıpçak ilinde, "Kazan Hanlığı", "Astrahan Hanlığı", "Kırım Hanlığı", "Sibir Hanlığı" gibi daha küçük Türk devletleri meydana geldi ve büyük Altın Ordu devleti fiilen sona ermiş oldu ![]() Kazan Devleti, iç mücadelelerle de sarsılınca gittikçe zayıflamış ve Ruslar'ın müdahalesi de o nispette artmıştır ![]() ![]() ![]() Kazan'da iktidarı elinde bulunduran zümre, sulhun muhafazası için Han seçiminde Moskova'nın arzusuna boyun eğmek, topraktan fedakarlık etmek ve hatta çocuk yaşta han ilan edilen Ötemiş (1548-1551) ile annesi Süyün Bike'yi Moskova'ya teslim etmek gibi ağır şartlara katlanmışsa da Kazan Hanı Safa Giray 1547’de ölür ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kazan Melikesi var gücüyle bağırır: -“Kazan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() evlatlarının kanları ve gözyaşları akacak! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() tez cezasını ver! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu esir alınıştan sonra Süyün Bike’ye ne olduğu hususunda çeşitli rivayetler var ![]() ![]() ![]() Zaten önemli olan herkesin kendine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmesi değil midir? Öyleyse her birimizin Türk milletine faydalı olacak hedefler belirlememiz gerekir ![]() "Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın" TİTRE VE KENDİNE DÖN! ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıSUYUMBİKE BEYİTİ Takdırden adem ozbaydı, bır kuday tüzgenge Kudaydın kulı bır zaman kazaga tüzgendey ![]() Mıng bes yüz onbeste bu dünyaga kelgenmen, Ata-ana davletı eş ketpes dep bılgenmen Ata-ana kolında bır kaygı da körmedım, Bu kaygılar körermen dep esaplap ta yürmedım ![]() Taktirden insan kaçamıyor, Bir Huda dilediğinde Huda’nın kulu bir zaman kaza’ya dilediği gibi ![]() Bin beş yüz onbeş’te bu dünyaya gelmişim, Ata-ana devleti hiç gitmez diye bilmişim Ata-ana kolunda bir kaygı da görmedim, Bu kaygıları görürüm diye hesap edip de gezmedim ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıSüyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas davletım, Sabiy şağım, nurlu yüzüm, mırza kızı bolgan baktım Suyumbike adım, Nogay aslım, nerde benim genç devletim, Çocukluk çağım, nurlu yüzüm, Mirza kızı olduğum bahtım On segız yasıma tolgan şaklarımda Han hatını boldım men ata-ana yaklarında ![]() Kırımhan kazaga akeldı taktırım, Kazannıng yas hanı Yengalı boldı erım ![]() Yengalı Han öldı bır zalım kolınnan, Endıgı kazalar taydılar yolınnan ![]() Hanbike bolganım, ekı yıl turganım, Tul kaldım kaygılı, han dünya yoğaldı ![]() On sekiz yaşımı doldurduğum cağlarımda Han hatunu oldum ben ata-ana tarafında ![]() Kırım Han kazan’a getirdi takdirimi, Kazan’ın genç Hanı Yengali oldu erim Yengali Han öldü bir zalimin eliyle, Artık kazalar şaştılar yolundan ![]() Han eşi olduğum, iki yıl durduğum, dul kaldım kaygılı, han dünya kayboldu ![]() Süyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas davletım, Sıluv şağım, nurlı yüzüm, han bikesı bolgan vakıtım Suyumbike adım, Nogay aslım, nerde benim genç devletim, Çocukluk çağım, nurlu yüzüm, han hatunu olduğum vaktim Kırımlık Safagerey kazanga han boldı, Üş hatını bolsa da, dörtünşıge menı aldı ![]() Dünıyalar kavıflı, zamanlar kaygılı, Kazanga küşlü padışahlar köz saldı ![]() Kazan ışı tınışsız, düşpan barı bılıne, Devletı bar kısıler kıre kısı tılıne ![]() Safagerey vakıtında bek köp boldı soğıslar, Ar kaydan yav kelgennen avır boldı solıklar ![]() Ömırım öttı on dört yıl Safagerey han mınan ![]() Kazan şahar köngılsız yolda tökken han mınan Şahar tısında soğıs, ışınde tolgan afat Sol tınışsız vakıtta Safagereyım vafat Ekı yaslık ulım, közım nurı kulınım, Ötemıs-Gerey ım kaldı yetım, bılbılım ![]() Kırımlı Safa Giray Kazan’a han oldu, Üç eşi olsa da, dördüncüye beni aldı ![]() Dünyalar karanlık, zamanlar kaygılı, Kazan’a güçlü padişahlar göz koydu ![]() Kazan içi karışık, düşmanın tamamı biliniyor, Devlet sahibi kişiler düşüyor insan diline ![]() Safa Giray vaktinde pek çok oldu savaşlar, Her yönden düşman gelmesiyle ağır oldu ateşkesler ![]() Ömrüm geçti on dört yıl Safa Giray Han ile ![]() Kazan şehri gönülsüz yolda dökmüş han ile Şehir dışında savaş, içinde dolmuş afet O karışık zamanda Safa Giray’ım etti vefat İki yasındaki oğlum, gözümün nuru yavrum, Ötemıs-Giray’ım kaldı yetim, bülbülüm ![]() Süyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas devletım, Özım de tul, ulım yetım, kayda menım tınış vakıtım ![]() Suyumbike adım, Nogay aslım, nerde benim genç devletim, Kendim de dul, oğlum yetim, nerde benim mutlu cağlarım ![]() Meskuv hanı kazandı almak bola özine, Kazanlılar pıtne aşa, karamaydılar sözıne ![]() Meskuv hanı ögıttı karttı, yastı yığıttı Berıngız maga, dep, tutarman yebır etpey ![]() Mırzalar söz anlamay, küşlerı az soğıska, Neşe kabat söz bızıp, bardı olar solıkka ![]() Solık şartın tağı da bu mırzalar bızdılar, Moskova Hanı Kazan’ı almak istiyor kendine, Kazanlılar fitne açıyor, bakmıyorlar sözüme ![]() Meskuv Hanı örgütledi yaşlıyı, genci yiğiti verin bana, diye, tutarım cebir etmeden ![]() Mirzalar söz anlamıyor, güçleri az savaşmaya, Nice defa söz bozup, vardı onlar ateşkese ![]() Ateşkes şartını tekrar bu mirzalar bozdular, Nogay, Kırım, Kazanlılar türlı yerge tozdılar ![]() Han ornına han bolıp turalmadım pan bolıp, Alsızlendım mırzalarga, yüreğım bavırım kan bolıp ![]() Bacaralmay ıstı, tınglatalmay kısıdı, Ar kaysısı bılgen bolıp yürıttıler bu ıstı ![]() Han kabırı üstıne kurdırdım tas minare, Oylandım: Özüm ölsem de atım köp yılda kalar ![]() Minaredı kurganım köngıllendırer elımdı Nogay, Kırım, Kazanlılar çeşitli yerlere kaçtılar ![]() Han yatağına han olup duramadım pan olup, İçerledim mirzalara, yüreğim ciğerim kan olup ![]() Beceremeden işi, dinlemeden kişiyi, Her birisi de bilmiş gibi yürüttüler bu işi ![]() Han kabri üstüne kurdurdum tas minare, Düşündüm: Kendim ölsem de adım çok yılda kalır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıMinareyi kurmam gönüllendirir elimi Kazandakı kınezler özı tınış bolarga, Ar kaysısı kol salganlar menı yesırge alarga ![]() Emre boldı ketpeğe, küymelerge yetpeğe Közlerımnen nur kettı, bılmeymen ne etpeğe ![]() Menı tutıp, ekı adem oltırttılar arbaga Takat, vaktı kaldırıp, küyeme yanına barmağa Kazandaki kınezler kendileri güvende olmaya, Her birisi el kaldırmışlar beni esir almaya ![]() Emir geldi gitmeye, kafeslere yetmeye Gözlerimden nur gitti, bilmiyorum ne yapmaya ![]() Beni tutup, iki adam oturttular arabaya Takat, vakti kaldırıp, kafas yanına varmaya ![]() Süyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas devletım, Köngılım munglı, Yüzım sarı, yesır vakıtım Suyumbike adım, Nogay aslım, nerde benim genç devletim, Gönlüm dolu, yüzüm sarı, esir vaktim ![]() Közım saldım halkka, köbı yılap uzata, Kaysıları “Meskuv hanı rahimlı” dep yuvanta Şaar tamam gürldey, yılay-sıktay davısı, Mağa tüsken kaygılar mırzalardıng tavısı Oylap aldım, Kıyamet bolganma ale buğın dep, ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıGöz gezdirdim halka, çoğu ağlayarak uğurluyor, Bazıları “Moskova Hanı merhametlidir” diye avutuyor Şehir tamamen gurulduyor, ağlama-hıçkırma sesi, Bana düşen üzüntü mirzaların davası Düşündüm, kıyamet mi olmuş hele bugün diye, Tağı oylandım: yılayşılar mendey kımık tuvıl dep ![]() Barıp yetkende deryağa, kırıttıler küymeğe ![]() Azız tıllerım baylandı, bılmeymen ne söz demeğe ![]() Kaysı aytadı:alveda, kaysı aytadı alfirak Halk haldı yığılıp, küşsız bolıp firak ta Küşlı ademler yuvıkta, Kalganları yırakta Volga ga şıkkanda, karadım men kalaga, Kaldı yılap kazanım, usap öksız balaga ![]() Dedım: Mıskın Kazanım, tüstü tacıng basınnan, Kaldıng buğın davletsız, yasma ağar yasıngnan Kayda kaldı şatlığın, kayda senıng baylığın? Körer közğe belğılı, azır kul, yarlılığın ![]() Bosap kaldı sarayıng, nurım kettı yüzımnen ![]() Daha düşündüm: ağlayışlar benim gibi gizli değil diye ![]() Varıp ulaştığında denize, soktular kafese ![]() Aziz dillerim bağlandı, bilmiyorum ne söz demeye ![]() Bazısı diyor: elveda, birisi diyor güle güle Halk kaldı yığılıp, güçsüz olup ayrılık ta Güçlü insanlar yakında, gerisi uzakta Volga’ya çıkınca, baktım, ben kaleye Kaldı ağlayarak Kazan’ım, benzeyerek öksüz bebeğe ![]() Dedim: Miskin Kazan’ım, düştü tacın başından, Kaldın bugün devletsiz, genç mi genç yaşın ile Nerde kaldı şaatlığın, nerde senin hükümranlığın? Görür göze belirgin, hazır millet, dostluğun ![]() Boşalıp kaldı sarayın, nurum gitti yüzümden ![]() Süyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas devletım, Han sarayda tuvgan edık, buğın kaldık yesır, yetım ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıSuyumbike adım, Nogay aslım, nerde benim genç devletim, Han sarayda doğmuş idik, bugün kaldık esir, yetim Minarem körındı köp yerleğe yetkenşe, Tağıda bır yıladım, ellerım pıtkenşe, Dedım: Ya rabbıy, minarem , bılmeysıng, kayda baram! Minarem göründü çok yerlere yettikçe, Daha da bir ağladım, ellerim bitesiye, Dedim: Ya Rabbi, minarem , bilmiyorsun, nereye varayım! Kaldırdım endı senı, taktırge yoktır şarem ![]() Han üstıne kuraldıng, tastandır senıng astıng Ömırlerge kalarmız; Senı men menım atım Solay söylep barganda, minarem de yoğaldı, Yoğalıvga sebep sol, küyme bek köp yol aldı Bıraktım artık seni, taktire yoktur çarem ![]() Han üstüne kuruldun, tastandır senin altın Ömürlere kalırız senin ile benim adım Böyle söyleyip vardıkça, minarem de kayboldu, Kaybolmasının nedeni kafes çok yol aldı ![]() Süyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas devletım, Köngılım munglı, közım yaslı, özım yesır, ulım yetım ![]() Suyumbike adım, Nogay aslım, nerde benim genç devletim Gönlüm yüce, gözüm yaşlı, kendim esir, oğlum yetim ![]() Küyme kettı yoğalıp, karşığaday kustı alıp, Mendey karıp şarasızdıng akılın, küşın alıp ![]() Bara turıp bız yettık Zuya değen kalağa, Keldı andağı bayar, mırza bızdı körıp kalmağa Barıp yetkende zuyağa, anda bız üş kün turduk, Şıkpadık bız bır yerge, küyme ışınde oltırdık ![]() Annan kettık Meskuv ge, körıp safar mecnetın Yesır bolıp baramız, körmey dünya zıynetın Köp zamanlar barğanda, Meskuv ge barıp yettık ![]() Bu baktısız baslarga ne bolar dep bız küttık ![]() “Kızlar maydanı” değen bır orınga elttıler ![]() Bıraz karap turğannan bızdı yurtka kırıttıler ![]() Kırgen yurtka karavıl koydılar bır on kısı, Şığarmaydılar, yürıtpeydıler, kırıtpeydıler bır kısı ![]() Kün de oza, tün de oza, kayğıdan denım sızlay ![]() Ekı boyar kelgen bır kün, bırısı “Ayda” dep kol soza ![]() Yesır bolğan ne şara? Kozğaldım men kayğıra, Balam mınan ekevımızdı kayda olar alıp bara? Barıp kırdık ken yurtka, ışınde onıng hansaray Köp kısıler yıyılğan, barısıde bızge karay Padışah ta munda özı, mağa aytadı bır sözdı: “Balang munda asırarlar, erge berermen sızdı” Dep sonda balamdı kolımnan aldılar, Yesırlıkten yangan edım, tağı otka saldılar ![]() Esıttım men balamdı poplar alğanlar dep, Akılı da yok sabıydı dınnen şığarganlar dep ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıKafes gitti kaybolup, alici gibi kuşu alıp, Benim gibi garip çaresizin aklını, gücünü alıp ![]() Vara vara biz ulaştık Zuya denen şehre, Geldi oradaki ahali, mirza bizi görüp kalmaya Varıp yetince Zuya’ya, orda biz üç gün durduk, Çıkmadık biz bir yere, kafes içinde oldurduk ![]() Oradan gittik Moskova’ya, görüp sefer zorluğunu Esir olup varıyoruz, görmeden dünya ziynetini Çok zamanlar geçince, Moskova’ya varıp ulaştık ![]() Bu bahtsız başlara ne olur diye biz düşündük ![]() “Kızlar meydanı” denen bir yere götürdüler ![]() Biraz bakıp durduktan sonra bizi binaya soktular ![]() Girdiğimiz binaya nöbetçi koydular bir on kişi, Çıkarmıyorlar, yürütmüyorlar, sokmuyorlar bir kişi ![]() Gün de geçiyor, gece de geçiyor, üzüntüden beynim sızlıyor ![]() İki adam gelmiş bir gün, birisi “sur” diye el kaldırıyor ![]() Esir olan biçare? Dikildim ben haykırarak, Yavrum ile ikimizi nereye onlar alıp gidiyor? Varıp girdik geniş binaya, içinde onun hansaray Çok insan toplanmış, hepsi de bize bakıyor Padişah ta burada kendisi, bana diyor bu sözü: “Oğlunu burada büyütürler, kocaya veririm sizi” Diye orda yavrumu elimden aldılar, Esirlikten yanmış idim, daha da ateşe koydular ![]() Duydum ben yavrumu poplar almışlar diye, Akılı da yok sabiyi dinden çıkarmışlar diye ![]() Süyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas devletım, Közım munglı, közım yaslı, kaldım yalgız, yesır, yetım ![]() Suyumbike adım, Nogay aslım, nerde benim genç devletim Gözüm mühürlü, gözüm yaşlı, kaldım yalnız, esir, yetim Men ketkende kündesım “kettı endı Süyımbike” dep Özıne er kayğırıp, bolayak bolgan hanbike ![]() Halk mınan kengesıp, Astrahandan han algan, Özım kenem kenız eken, atı yadığer bolgan, Kündesım hanga bargan, Kazandı tutaman dep, Dünıya aytkan:”Asıkpa ale, senı dey otka atarman”, dep ![]() Sol yılda ol menı de padışah berdı bır hanga, Kasımdağı Şeyhalığe, Kazanga düşpan yaka ![]() Menı alıp soğıska emre boldı barmağa, Meskuvlermen bırğe kazandı özıne almağa ![]() Ben gidince kumam “gitti artık Suyumbike” diye Kendine koca alıp, olmak istemiş hankadın ![]() Halk ile anlaşıp, Astrahan’dan han almış, Kendim Kne gez imiş, adi Yadigar imiş, Kumam hana varmış, Kazanı tutarım diye, Dünya demiş:”Acele etme hele, seni de ateşe atarım” diye ![]() O yıl o beni de padişah verdi bir hana, Kasımdaki Şeyhali’ye, Kazana düşman tarafa ![]() Beni alıp savaş emir olundu varmaya, Moskoflarla birlikte Kazan’ı kendine almaya ![]() Süyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas davletım, Kazanım yok, köngılım munglı, mutalmay eş hasretım ![]() Suyumbike adım, Nogay aslim, Nerde benim genç devletim Kazan’ım yok, gönlüm dolu, unutamadan hiç hasretin Şeyhalıler barğanlar, Kazandı özıne alganlar, Menı satkan mırzalardıng basın yerge salganlar, Yadığer mınen kündesım tağıda kolğa tüsken, Menı yandırgan otka özıde yahşı pısken ![]() Karıp balam Ötemıs te altı yasına yettı, Yalğan dünyadan öttı, onnan bır kayğım bıttı ![]() Dünyağa kelğen adem kayğı körmey turmaydı ![]() Düniyada şat yürğennıng de topraktır akır orını ![]() Şeyh Aliler varmışlar, Kazan’ı kendilerine almışlar, Beni satan mirzaların başını yere koymuşlar, Yadigar ile kumam daha da ele düşmüş, Beni yakan ateşe kendiside iyi pişmiş ![]() Garip yavrum Ötemıs de altı yaşına ulaştı, Utanç dünyasından gitti, ondan bir üzüntüm bitti ![]() Dünyaya gelen insan kaygı görmeden durmuyor ![]() Dünya da şaat gezenin de topraktır son yatağı ![]() Süyımbike atım, Nogay zatım, kayda menım yas davletım, Kördım mecdet, şektım azap mutılamaydı eş hasretım ![]() Suyumbike adım, Nogay aslım, nerde benim genç devletim Gördüm zorluk, çektim azap unutulmuyor hiç hasretim ![]() KAYNAK: NOGAY TÜRKLERİ BÜLTENİ - Anasayfa |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıDİLŞAD HATUN (İPAR HANIM) (Ayrıca, Çinlilerin adlandırdığı "ŞİANG - FEİ" Güzel kokulu Prenses) Yıl 1756 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ordu, Türkistan sınırlarında görüldüğü zaman, tüm Türkistan,bu beklenmedik saldırı karşısında şaşırıp kalır, hele yardım isteği ile kapılarını çaldıkları bu kimselerin, kılıçla karşılık vermesi, beyleri yıkar, perişan eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat beylerin bazıları, Hoca Burhanettin'in kardeşi ![]() ![]() ![]() ![]() Ama, Şao-Hui'nin kıyıcı tutumu karşısında, daha fazla direnmenin mümkün olamayacağını görerek İran’ın Bedehşan Emirliğine sığınmaya karar verirler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Durumu haber alan Şao-Hui,hemen ordusu ile gidenlerin ardına düşer ve orada bulunanların yarısını biçer ![]() ![]() ![]() ![]() Şao-Hui, katliamı basan olarak görerek bunu tescil etmek ve İmparatoruna sunmak için, şah Ali'den Cihan'ı ve Davaçi'yi vermesini ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama,Şao-Hui,baskıya yeltenince ![]() ![]() ![]() Geride kalan Dilşad Hatun ve Davaçi'nin eşi, tüm bunlardan habersiz, merak içinde eşlerini beklemektedir ![]() ![]() ![]() Zira, Dilşad Hatun'un güzelliği ve kahramanlığı, kendisine öyle anlatılmıştır ki İmparator, görmeden ona aşık olmuştur ![]() Şao-Hui, ayağının tozu ile Şah Ali’nin huzuruna varır ve Dilşad Hatun'u Çin'e götürmek istediğini söyler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halkı için canını bile esirgemeyen Dilşad, kendisi için ölümle denk olan bu teklifi çaresiz olarak kabul ederek, oradan gözyaşları ile ayrılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kafile, üç ay gibi bir zamanda, çöller, dağlar aşarak Çin'e varır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Müslüman olduğumu unutuyorsunuz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aslında Dilşad'ın bu davranışı yüzlerce yıllık saray kurallarına göre büyük bir suçtur ![]() ![]() Cezası da ölümdür ![]() ![]() "Hoş geldiniz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmparator, kılıcı alır ve müstehzi bir davranışla geri verir ![]() ![]() ![]() İmparatoriçeyi daha da sinirlendirir ![]() ![]() ![]() Buyruğuna nedimeler verir ![]() ![]() ![]() ![]() İşte, yine böyle umut dolu bir günde, Cihan'ın öldürüldüğünü ve başının da kılıca takılarak halka teşhir edildiğini işitir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hatta imparatorun huzuruna çıkarak aynı sözleri onun yüzüne haykırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı Asenaları![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada, Doğu Türkistan'daki asayişi sağlayıp oradaki beylerden bazılarına, düklük, prenslik ve daha başka unvanlar verir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmparator tüm bunların yanında, Çin'de bulunan Türk askerlerini teşkilatlandırarak muafız alayı olarak Dilşad'ın buyruğuna verir ve üç Çin gümüşü ile onları maaşa bağlar ![]() ![]() Dilşad, aradan geçen bu sekiz yıl içinde, kin ve öfkesinden oldukça sıyrılmış başına gelenleri kadere bağlamışsa da yine de İmparator'un teklifine olumlu yanıt vermez ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne yer, ne içer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İmparatoriçe'nin sabrı kesilmiştir artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dünyanın Öbür yanında yaşayan George Washington bile benim kardeşimdir diyerek yanıt verir ![]() ![]() ![]() ![]() boğdurulduğunu,Kimi de zehirle yaşamına son verildiğini söyler Ancak imparatorun tepkisi çok büyük olur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ama, biz kendi Dilşad'ımız için ne yapmışız ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, bir tiyatro yazarı olarak, Dilşat Hatun'un hayatını okuduğumda iliklerime kadar huşu duydum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O, yalnızca kendi soydaşlarının değil dünya Kadınlarının gururudur Onu tanımak ve tanıtmak ne güzel ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RUHUN ŞAD OLSUN; BÜYÜK KADIN DİLŞAD HATUN ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Türk Tarihinin Şanlı AsenalarıKIRIM TARİHİN CESUR SAVAŞÇISI: Emine Banu ![]() ![]() ![]() Tarihimizin ilk çağlarından beri kadınları, çocukları, gençleri ve ihtiyarları ile her zaman ve her hal ve durumda başkalarının vazgeçtiği zor vaziyetlerde bile destanlara konu olan kahramanlıklar meydana getirmiş bir milletiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ` ![]() ![]() ![]() ![]() Kerim Giray, çok güzel, çok hoşa giden bu sevimli hediyeden pek fazla memnun olmuş, onu başgözde pâyesine yükselterek kendisine de Emine Banu adını takmıştı ![]() ![]() Rusya tahtında oturan İkinci Katerina, bu taçlı zalim, Kırım mirzalarının kucaklarına serptiği altınlarıyla, Tatarları birçok kısımlara ayırtmış, onları birbirlerinin düşmanı haline koymuştu ![]() ![]() Katerina, bu gafletten istifade ederek, Kırım`ı istilâ için ordularını harekete geçirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Allah için, din için, peygamber için kalınız! ![]() ![]() ![]() Nihayet sözünü ancak yirmi kişiye dinletebildi ![]() ![]() - Hatun; yirmi kişi ile düşmana nasıl karşı geleceğiz, ne yapacağız? Emine güldü: - Düşmana barınacak bir yer bırakmamakla onu mahvedeceğiz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Savaşlardan savaşlara koşmuş, her savaşta kahramanlıklarıyla ün salmış bu yirmi serdengeçti sipahi, hatunun sözlerini pek mâkul bulmuşlardı ![]() ![]() Rus süvarileri burada cephane ve erzak bulacaklarını bildikleri için çok tedbirsiz gelmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nihayet, altında yanan kale birdenbire devrildi ve Rus ordusu, karşısında yarı yanmış bir kadın cesedi buldu ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|