Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
coğrafi, göre, ilkçağ, kaynaklarına, konumu, tarih, türkistanın

Türkistan'ın Coğrafi Konumu Ve İlkçağ Kaynaklarına Göre Tarih

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkistan'ın Coğrafi Konumu Ve İlkçağ Kaynaklarına Göre Tarih

Türkistan’ın ilkçağı ile ilgili yazılı kaynak yok gibidir Ancak Türkistan hakkında komşuları olan Çin, Hint, İran ve Iran kaynaklarından bilgiler öğrenmekteyiz Türkistan geniş bir coğrafya’yı kapladığı için komşuları birbirinden çoğu zaman habersiz olduğundan Türkistan’da da oturan kavimleri farklı bi r şekilde adlandırmıştır Bu yüzden Türkistan’da oturan insanların neredeyse her dönemde her millet tarafından ayrı zikredildiği anlaşılmaktadır Bu nedenle tarih çalışmalarında bir çok zorluklar çıkmaktadır Mesela, Rusya’nın güneyinden Çin’in kuzeyinde bulunan (çoğunlukla Bozkır bölgesinin batısı Batı-Sibirya ve Turgay) İskitler; Asur kaynaklarında “Ashkuzal” İran ve Hintliler tarafından da “Saka” ya da “Caka”, Grekler tarafından İskit (Skuthol) olarak adlandırılmıştı MO XIII yüzyılda Orta Asya’nın doğusunda görülen Hunlara ise Çinliler ”HiyongNu” ve Hintliler “Huna” ve daha sonraları bu kavme Romalılar “Hunni” demişlerdi Ayrıca son zamanlarda Hunlar ile İskitler’in beraberliği bilim adamlarınca kabul edilmeye başlanmıştır 1961 yılında Profesör Akışoğlu Issık Göl yakınında Issık-Kurgan yerleşmesini ortaya çıkarmıştır Mezarlardan birinde bulunan bir hükümdara ait tacda kurt motifi işlenmiştir Bunun yanında eski Türk harfleriyle yazılmış bir gümüş t abakt a26 Türk harfi yer almaktadır Issık-Kurgan’ın Sakalar (İskit)’ın başkenti olduğu açıklanmıştır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com