![]() |
2. Mahmutun Yaptığı Yenilikler... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() 2. Mahmutun Yaptığı Yenilikler...A-)ALENDAR MUSTAFA PAŞA OLAYI(1808) II ![]() ![]() 1-)Nizam-ı Cedid taraflarını işbaşına getirerek yenilik hareketlarini başlattı ![]() 2-)III ![]() ![]() 3-)İstanbul’da asayişi sağladı ![]() 4-)Alendar ,Niazam-ı Cedid yerine Sekban-ı Cedid adında bir ocak kurdu ![]() 5-)Ulufe alımı ve satımı yasaklandı ![]() 6-)Ayanlar(Valiler) ile Sened-i İttifak yaptı ![]() SENED-İ İTTİFAK: XIX ![]() ![]() ![]() ![]() 1-)Devlet ayanların varlığını kabul etti ![]() 2-)Ayanlar devlet otoritesini kabul edecek,verilen emirlere uyacaklardı ![]() 3-)Ayanlar yapılan ıslahatlara bağlı kalacaklardı 4-)Ayanlar kendi bölgelerindeki halka adaletli davranacaklardı 5-)İstanbul’da isyan çıkarsa İstanbul’a gelip isyanı bastıracaklardı ![]() ÖNEMİ: 1-)Bu belge Osmanlı’nın ayanlara söz geçiremeyecek kadar zayıf duruma geldiğini gösterir ![]() 2-)Osmanlı tarihinde padişahın yetkileri ilk defa sınırlandırılmıştır ![]() ![]() NOT: 1-)Bu yönü ile İngilizler’in 1215’deki Magna Carta’ya benzemektedir ![]() ![]() 2-)Yeniçerilerin isyan etmesi üzerine II ![]() ![]() B-)YÖNETİM ALANINDAKİ YENİLİKLER II ![]() ![]() ![]() Şu yenilikleri yapmıştır: 1-)Divan teşkilat kaldırıldı,nazırlık(bakanlık) kuruldu ![]() 2-)Tımar sistemi kaldırıldı,devlet memurları maaşa bağlandı ![]() 3-)Müsadere üsulu kaldırıldı ![]() ![]() 4-)Devlet memuru yetiştirmek için (mekteb-i maarif) eğitim okulları açıldı ![]() 5-)İlk defa genel anlamda nüfus sayımı yapıldı ![]() ![]() 6-)Askeri işleri düzenlemek amacı ile askeri şura oluşturuldu ![]() 7-)Pasta teşkilatı kuruldu ![]() 8-)Polis teşkilatının temelleri atıldı ![]() 9-)Reyaül-ü Kütlap kaldırıldı ![]() ![]() 10-)İlk kez karantina teşkilatı kuruldu ![]() 11-)Dar-üş Şura’yı Bab-ı Ali kuruldu ![]() NOT:Bu mahkeme bugünkü danıştayın ilk örgütlenmesidir ![]() 12-)İlk yönetim değiştirildi ![]() C-)KÜLTÜREL ALANDAKİ YENİLİKLER 1-)Medreselerin yanı sıra pek çok Avrupa tarzı okul açıldı ![]() NOT:Böylece eğitim alanında ikilik ortaya çıktı ![]() ![]() 2-)İlk öğretim mecbur hale getirildi ![]() 3-)Avrupa’yı yakından tanımak amacı ile ilk defa Avrupa’ya öğrenci gönderildi ![]() 4-)Avrupa tarzında müzik serbest bırakıldı ![]() 5-)Takvim-i Vakayı adında ilk gazete çıkarıldı ![]() 6-)Kılık kıyafette ilk değişikliğe gidildi ![]() ![]() ![]() 7-)Yurt dışına çıkışta pasaport uygulaması başlatıldı ![]() 8-)Enderun kaldırıldı,yerine devlet memurları yetiştirilen okullar kuruldu ![]() D-)ASKERİ ALANDAKİ GELİŞMELER 1-)Sekban-ı Cedid ocağı kuruldu ![]() 2-)1825’te Eşkinci ocağı kuruldu ![]() 3-)Yeniçeri ocağı kaldırıldı ![]() ![]() SONUÇLARI: a-)Islahat süreci hızlandı ![]() b-)Padişahlar yeniden yönetime egemen oldu ![]() c-)Yeniçeri ocağının yerine Asakiri Mansure-i Muhammediye adı verilen Avrupa tarzında yeni bir ordu kuruldu ![]() EKONOMİK ALANDAKİ YENİLİKLER: 1-)Yerli malların kullanılmasına teşvik edildi ![]() 2-)Osmanlı tüccarlarının Avrupa mallarıyla rekabet edebilmesini sağlamak amacı ile gümrük kolaylıkları getirildi ![]() 3-)1838’te İngiltere Baha Limanı antlaşması ile çok geniş yetkiler kazandı ![]() NOT: a-)II ![]() ![]() b-)Çeşitli baskılardan dolayı başarılı olunamamıştır ![]() |
![]() |
![]() |
|