![]() |
Tarihe Şan Veren Kahraman Analarımız |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Şan Veren Kahraman AnalarımızTARİHE ŞAN VEREN KAHRAMAN ANALARIMIZ TARSUSLU KARA FATMA Asıl adı Adile olan ![]() ![]() ![]() ![]() TAYYAR RAHMİYE Cenup Cephesi’nde 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “–Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da siz erkek olmanıza rağmen yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz!” diye bağırdı ![]() Erkeklerin gururuna dokunan bu söz ve jest ![]() ![]() Yağmur gibi yağan düşman ateşi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() GÖRDESLİ MAKBÛLE Yunanlılar Sakarya Meydan Muharebesi’ni kaybetmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cephe gerilerinde gerilla harbi vardı ![]() ![]() Küçük küçük gruplar halinde çalışan Türk çeteleri fırsat buldukça ![]() ![]() Cephe gerilerinin emniyetini sağlamak için buralarda kullanılan muharip birliklerin bütün dikkati Akıncılar müfrezesindeydi ![]() ![]() Gördes–Sındırgı–Akhisar üçgeni içindeki sahada ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kükremiş bir aslan 16 Mart 1922’de Kocayayla’da cereyan eden bu çarpışmada durum gittikçe çetenin aleyhine dönmekteydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gördesli Makbûle ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARA FATMA Kara Fatmalar’ın ilk mübeşşiri Doksanüç Harbi denilen Türk–Rus Savaşı vesilesiyle temâyüz eden ve Kara Fatma ünvanı taşıyan kadınlardan ilki ![]() ![]() Genç yaşında etrafına kendisi gibi mücadeleci kadınları toplayarak âdetâ gönüllü bir alay teşkil etmişti ![]() ![]() Sesi erkek sesi gibi gür ve sertti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Kadınlar Dünyası” isimli gazetenin 20 Temmuz 1913 tarihli ve 100–1 numaralı sayısında bu muhterem validemiz hakkında şu bilgi verilmiştir ![]() “Kara Fatma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölümden korkmayan kahraman Rus orduları Erzurum’u işgal ettiği esnada Kara Fatma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Askerlerimiz kendilerini düşmanın bastığını zannederek rastgele ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Şan Veren Kahraman Analarımız![]() Beş altı yüz kişiyle geldi o an ![]() Kamusu hep süvâri–i namdarân ![]() Onların nâmı var Türkmen ilinde Kılıç belinde ![]() ![]() Onlar çok kırdı düşman ![]() Şehid oldu karındaşı nisânun ![]() O hâtun kendi dahi yaralandı Onuldu yarası hoş varlandı ![]() Ömer paşa olup Şumnûda kâim Onlara gönderir cephâne dâim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ölünceye kadar sırtında muhârebe zamanlarında giydiği elbisesinin bir benzeri ve göğsünde taşıdığı “İstiklâl Madalyası” ile çok kere cadde ve sokaklarda gelip geçenlerin dikkatini çeken bu kahraman Türk anası ![]() ![]() ![]() ![]() Hakikaten ![]() ![]() ![]() “Muharebe bana düğün gelir” Memleketi tehlikede gören bu genç kadın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “–Bütün millet ![]() ![]() ![]() ![]() Samimi ve içten gelen bu sözler Mustafa Kemal’in gözünden kaçmıyor: “–Peki ama ne iş görebilirsin? Silah kullanır mısın? Ata biner misin? Harpten ateşten korkmaz mısın?” “–Ata binerim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mustafa Kemal’den aldığı emir ve tavsiyelerle İstanbul’a gelen Kara Fatma 15 kişilik vatansever genci etrafına topluyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Şan Veren Kahraman Analarımız![]() “–İzmit ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Halid Bey’in bu sözlerinden anlamıştım ki; bana gene mühim bir iş verecek ![]() Şu emri verdi ![]() “–Ama ben on beş gün önce orada idim ![]() “–Gene gideceksin ![]() ![]() ![]() Emir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yolda nefes nefese iki köylüye rastladık ![]() Bizi görünce: “–Aman” dediler ![]() ![]() ![]() ![]() “–Kimler bastı ![]() “–Kimler olacak ![]() ![]() Öyle günler yaşıyorduk ki; kimseye inanmak caiz de değildi hani ![]() ![]() ![]() ![]() “–Hangi köydensiniz?” “–Elmacık Köyü’nden ![]() Hemen atlardan indik ![]() ![]() ![]() Köye girdiğimiz zaman manzara tüyler ürpertici idi ![]() Meydanda bir papaz oturuyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “–Nasıl ceza verelim?” Kadınlardan biri: “–Onları iyice bağladıktan sonra bize teslim ediniz ![]() ![]() Benden şüphe edilmediği için yanlarına kadar yaklaşmıştım ![]() Papaz ![]() ![]() Kardeşime yaklaştım: “–Hali görüyor musunuz?” dedim ![]() ![]() ![]() Kardeşim sert sert yüzüme baktı ve yavaş sesle: “–Acele etme ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “–Acele etme ana!” Düşmanın rengi küle döndü ![]() ![]() ![]() Ağaçlara bağlananların az sonra can vereceklerini anlayan köylüler ağlaşmaya ![]() ![]() Ne olursa olsun fazla sabredemeyecektim ![]() “–Teslim olun!” diye haykırdım ![]() Tabiî adamlarım da silahlarını çekmişlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Papaza dönerek: “–Haydi” dedim ![]() ![]() Hepsinin de rengi kül gibi olmuştu ![]() ![]() ![]() Adamlarıma döndüm: “–Hepsini Halid Bey’e götürünüz” dedim ![]() ![]() İzmit’e döndüğümüz zaman Süvari Livası Hacı Arif Bey bu muvaffakiyetimizden dolayı bizim için büyük bir merasim hazırlamıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kıyameti kopardım ![]() Halid Bey: “–Bilmiyorum Fatma Hanım” dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() O zaman kim tehliaaai düşünüyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Araştırma: Oğuz KÖROĞLU Kuva-yı Milliye’de Bir Kadın Zâbit: FATMA SEHER HANIM Kuva-yı Milliye döneminde en çok adı işitilen kadın kahramanlardan biri de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatma Seher Hanım'ın Kuva-yı Milliye devrindeki vatanî hizmetlerine dâir “Harp Tarihi Encümeni Arşivi”nde hayli vesika vardır ![]() "… Fatma Seher Hanım'ın cepheden geri gelen efrat üzerindeki tesiri her türlü takdirin fevkindedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bölük Komutanı Bir Kadın Kuva-yı Milliye'nin en meşhur kadın kahramanlarından biri olan Fatma Seher Hanım harp sonlarına doğru ![]() ![]() ![]() "Geçen hafta içinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vatanın Bağrında Nâmahremeli Kocası ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Şehid binbaşı hanımı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tarihe Şan Veren Kahraman AnalarımızAllah Aşkına ![]() ![]() Bir Cuma gecesi Beşevler civarında kâin Kabakça'dan soluk soluğa bir adam geldi ![]() ![]() – “Bizim köyden Mehmed'i bu gece gerdeğe koyduk ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köylünün nefesi tutuldu ![]() ![]() – “Kara Fatma ![]() ![]() ![]() ![]() Ertesi gün ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – “Ben Kara Fatma'yım ![]() ![]() ![]() ![]() Köylüler memnun döndüler ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – “Düş önüme" Dedi ![]() ![]() Milletin Namusuna Uzanan Eller Kara Fatma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – “Ateş! ![]() ![]() Ateş Hattında Can Pazarı Üç–dört gün sonra Türk Ordusu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 12 Haziran 1921'de ordu ile beraber muzaffer olarak İzmit'e girdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 29 Ağustos 1921'de düşman ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onbir Yaşındaki Küçük Fatma Fatma Hanım ![]() ![]() Fatma Seher Hanım anlatıyor: – “Bu kız da bana mı çekmiştir ne? Deli midir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatma Hanım bu defa izinli olarak Ankara'ya geldiğinde kızı bir mektup yazdırarak ona göndermiş ![]() ![]() – “Sağ elim yok ama ![]() Diye yazmış… İzmit'te ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – “Hani onbeşli İngiliz silahı filintalar var ya; onlardan bulamadım ![]() ![]() ![]() Amerikalı; yüzük ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben Kadınken İyi Dikiş Dikerdim Fatma Hanım; yürüyüşü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hakikaten kadınlığı onun için bir mazi idi artık ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() – “Menzil ![]() ![]() Demiştir ![]() – “Kırk gün izinliyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|