Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
hobileri, osmanlı, sultanlarının

Osmanlı Sultanlarının Hobileri

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Osmanlı Sultanlarının Hobileri

Osmanli'da devlet erkaninin islerinin yani sira ozel olarak ilgilendikleri hobiler vardi Komutanliklari ve devlet yoneticiligi kimligiyle tanidigimiz bircok padisahin ilginc hobileri vardi Hemen her Osmanli padisahi, el sanatlari veya guzel sanatlarin bir (ya da birkac) dalina hakim olacak sekilde yetistirilmistir Tabii bir de hobileri olmasi dogaldi Zira her insan gibi, rutin mesguliyetlerinin yaninda gonlunun arzuladigi isleri yapmak, padisahlari psIkolojik olarak icinde bulunduklari sIkintilardan uzaklastirir, ayni zamanda bu durum, mevcut kosusturmacanin disinda farkli bir dusunme pratigine imkân tanirdi

Fatih Sultan Mehmed'inbahcivanliga ozel bir meraki vardi Bu meslekte iddialiydi ve bu yuzden bos vakitlerinin cogunu bahcivanliga ayirir, bundan da buyuk bir haz duyardi Seferler arasinda kalan zamanlarinda Topkapi Sarayi ve diger saraylarin bahcelerinde calismaktan zevk alirdi Ayrica ok icin parmaga takilan yuzukler, kemer tokalari ve kilic kinlari imalati da elinden gelirdi

Yavuz Sultan Selim'in hobisi kuyumculuktu Siire merakliydi Nitekim bazi Turkce siirlerinin yaninda Farsca bir divani da vardir ve Almanya'da basilmistir Ayrica Osmanli padisahlari icerisinde cok okumaktan dolayi gozlerinin bozuldugunu ve bu yuzden gozluk taktigini bildigimiz ilk padisah, Yavuz'dur

Kanuni Sultan Suleyman iyi giyinmeyi severdi Babasi gibi kuyumculuga merakliydi; ama siir alaninda, komutanligi ve yoneticiligi kadar basarili bir padisahti 'Muhibbî' mahlasini kullandigi Divan'inda tam 2779 gazel bulunmaktadir ki, Divan sairleri arasinda en fazla gazel yazmis olan Zâtî'nin bile ulastigi gazel sayisi ancak 1825 adette kalmaktadir Kanuni boylece Divan edebiyatinin gazel rekorunu kirmistir Ayrica kavaf (kunduraci) olduguna dair kayit da vardir

I Mahmud'in at binme, yuzme, aticilik gibi meraklari vardi Silah kullanmakta pek mahirdi Nisan alarak ismini yazar, madalyalari ortasindan delerdi Kakma ve susleme islerinde mahir olmasinin yaninda usta bir marangozdu da Sarayinda ozel marangozluk aletleri vardi Is tulumunu giyer ve atolyesinde saatlerce kendini kaybederdi Bir baska meraki da polisiye roman okumak, daha dogrusu okutmakti

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com