Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
atatürk, barlada, etti, nursiyi, ziyaret

Atatürk, Said Nursi'yi Barla'da Ziyaret Etti Mi?

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Atatürk, Said Nursi'yi Barla'da Ziyaret Etti Mi?

Yakın tarih pekçok ayrıntısıyla hâlâ bizler için gizemini koruyor Dersim katliamı, Şeyh Said isyanı, Menemen hadisesi, İzmir suikasti olayı, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılması gibi pekçok olay hâlâ tüm bilgi ve belgeleriyle ortaya konulabilmiş değil Bu yönüyle yakın tarih, ismi “yakın tarih” olsa da bize en uzak tarih gibi Belirsizlikleri, tarihsel manada daha uzağımızda kalan olaylardan bile daha fazla!

İşte yakın tarihimizin üzerindeki bu karanlık bulutları aralamaya, sis perdesini kaldırmaya yönelik çalışmalardan birisi de geçtiğimiz günlerde Nesil Yayınları’ndan okurlarıyla buluştu Akrebin Kıskacında isimli bu çalışma, Bediüzzaman üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Avukat Ahmet Özkılınç’a ait Birçok yeni bilgi ve belgeyi içeren kitap içindeki iddialarla da epey gündemi meşgul edecek gibi

Kitabın içindeki iddialardan birisi de Bediüzzaman’ın, Şeyh Said isyanı bahanesiyle sürgün edildiği Barla’da Mustafa Kemal tarafından gizlice ziyaret edilmesi olayı Yazar, bu iddiasını Bediüzzaman’ın talebelerinden Askerî Yıldız’ın anlattığı bir hatıraya dayandırıyor Dönemin emniyet müdürünün bir tren yolculuğu sırasında dillendirdiği bu hatıra; Bediüzzaman ve Mustafa Kemal arasındaki “ilişki” üzerine çok yeni şeyler söyleyecek ve epey merak uyandıracak gibi

GİZLİCE BEDİÜZZAMAN'I ZİYARET ETTİ

Hadisenin Mustafa Kemal’in Isparta’nın Eğirdir ilçesini ziyaret ettiği günün sabahında yaşandığını anlatan Askerî Yıldız, o ziyaret esnasında yanında bulunduğunu söyleyen dönemin emniyet müdürünün aralarında geçen diyaloğu şöyle naklettiğini aktarıyor:

“Dönemin Isparta Emniyet Müdürü bana trende anlattı: ‘Mustafa Kemal Isparta’ya teftişe geldi O gece Eğirdir’de kaldı Sabahı çok erken saatte gizlice Barla’ya gitmek istediğini bana söyledi Refakat ettim Bir de şoför vardı Hiç kimseye haber vemeden Bediüzzaman’ın odasına gittik O ve ben, ikimiz içeri girdik Bediüzzaman yatağa yan uzanmış bir halde üzerinde yorgan örtülü vaziyette uzanıyordu Hiç kalkmadı Mustafa Kemal’e yerdeki şilteyi gösterip, ‘Otur’ dedi O da, rafta duran Kur’ân’ı alarak Tîn sûresini açtı, ‘Lekad halaknel însâne fi ahseni takvîm’ âyetini okudu ‘Bu âyet bana bakıyor’ dedi

Bediüzzaman; ‘Yanlışlıkla komşunun kapısını çalmışsın Yaptıklarınla, sonraki sûre sana bakıyor’ dedi Ne o konuştu, ne ben, ne de Bediüzzaman Oradan ayrıldık Mustafa Kemal, dışarı çıkınca bana; ‘Hocaefendi aynı inadında devam ediyor’ dedi

Mustafa Kemal’in o yıllarda Eğirdir ziyareti yaptığı ise yine kitabın içerisinde bizzat bakanlıklar arasında yapılan yazışmaların belgeleriyle ve Mustafa Kemal’in Eğirdir tren istasyonunda çekilmiş bir fotoğrafıyla ispat ediliyor Bu yeni iddia gündeme bomba gibi düşecek gibi Şimdi Bediüzzaman’ın talebeleri, tarihçilerimizden bu sorunun cevaplandırılmasını bekliyor: “Mustafa Kemal, Said Nursî’yi Barla’da gizlice ziyaret etti mi?”

Ahmet Ay

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com