Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
endülüs, medeniyetimiz

Endülüs Medeniyetimiz ..

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Endülüs Medeniyetimiz ..

Bizim araştırmalarımız ne kadar kapsamlıda olsa yinede batıdaki gibi çok kayanağımız olmadığı için onlar gibi bilgilere sahip değiliz Çünkü o devrin bizdeki kitapları yok olmuş batıda kaynaklar bulunmuştur
O zamandaki İspanyamızın Endülüs mevkinde baş kentimiz Kurtuba şehri idi Endülüste 80 büyük şehir* 3000 ilçe merkezi vardı Başkentimiz olan Kurtubada 200000 hane yani ev* bunun 50 tanesi yahudi idi 600 cami* 500 hastane* 800 medrese 900 hamam bulunuyordu Bu imar müslüman Arap ve Türk imarı idi

Endülüste 800 yıl Saltanat sürerken 3700 den fazla savaş yapılmıştır Oradaki net faal saltanatın hükmü 8 asırdır bu zaman zarfında savaşlardan başkabatı kaynaklardan bu labildiğimiz izleri* açıklıyoruzz
Başta dünyaya sattığımız baharattan* pamuktan iktisadi ve ticari düzenimize eklediğimiz teknik ve sanayimize bakıyoruz
Endüstride Pamuktan yapılan Cepken yelek ve ceketler* özen bir marifet arzediyorduki* giyenlerin üstüne türlü yakıyıyorduGünümüzde henüz ona yetişilememiştir
Kağıt imali ve geliştirmeleri her cins kağıdı ortaya koymuştu bu devirde batı* yazı yazmayı dahi bilmiyorduBizim o zamandaki matbaamız bugünkünden farksız sayılır Üçüncü Abdulrahman 'ın * devlet dairelerinin evrak sistemini matbu yaptırdığı batıda taktirle anılır
Teknikte: Pusula ve mıknatıs* daha gelişmelere yol açmıştı Barut formülleri bir yandan* ateşli savaş araçları* torpillerin de geliştirilmesi devam ediyordu Topların gelişkin oluşu ayrıca anmak yerinde olacaktır Motorlu vasıtaların modeli antikadır batıda
Sulama usülleri ince su serpişi eklenmesi de hayret vericidir ki* Batılıların o zaman yıkanmadıkları* yılda bir iki defa soğuk su ile silindikleri kaydedilir
Buyurun medeniyeti Kendimizi hiçe sayan beyfendiler hemen buraya baksalar yetecekBatıda kendi vücutlarını yıkamayı bilmezken biz yağmurlama usulü bahcelerimizi suluyoruz
Dünyada ilk defa sayı işaretleri ve matematik bizden çıkmıştır Dünya matematik bilimini de öteki dallarda olduğu gibi müslüman Türklere borçludur
Meridyen dairesinin bir derecesini tan sıhatli bir şekilde ölçen Ebu Muhammed 'i dünya anmaktedırHer saate bakanın da Ahmet in ilk bakırdan yaptığı saati hatırlaması doğaldır
Bugünkü uçakların onun kadar havada durmaya* süzülmeye henüz yetişemediği kaydedilmektedir
Geometride ilk defa açıları pergel ile ölçen* sıvıların da* izafi ağırlıklarını hesaplayan El Kindi' dirAyrıca " yukarıdan aşağı düşen cisimlere dair eserleri de bu zat yazmıştır(Isaac Newton' dan 800 yıl önce)
Dünyanın hem kendi etrafında hemde güneşin etrafında döndüğünü de Elbiruni ortaya koymuştur
Hani Kopernik keşfetmişti ? İşte yalanlar böyle ortaya çıkar gerçekte Kopenikten 500 yıl önce Elbiruni 'nin keşfettği tespit edilmiştir

Not: Daha çok vardı ama bu kadar koyabildim daha devam edecek
Not: Bu yazı Abdulkadir Duru beyin Kulağımızdan bizi kimler yönetiyor kitabından alınmıştır Arzu eden Özden yayınlarına veya bize baş vurup bu kitabı satın alabilirsiniz
Not: Reklam amaçlı değil sadece bilgi ve kaynak belirtmek için

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com