Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Tarih / Coğrafya

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
divani, hümayun, üyeleri

Divan-I Hümayun Üyeleri

Eski 11-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Divan-I Hümayun Üyeleri

SADRAZAM ( Veziriazam )

Padişahın mutlak vekilidir ve padişahın mührünü taşırdıBüyük devlet memurlarının tayin ve nakillerini yapar,divana başkanlık yapardı

VEZİRLER

Vezir sayısı kuruluş döneminde bir iken Fatih döneminde 4,Kanuni döneminde 7 olmuşturVezirler divanın doğal üyesi idilerSadrazam tarafından kendilerine verilen görevleri yerine getirirlerdi

KAZASKERLER

Rumeli ve Anadolu kazaskeri olmak üzere iki kazasker vardı Osmanlı DevletindeRumeli kazaskeri yetki bakımından Anadolu kazaskerinden daha üstündüKazaskerler,divanda büyük davalara bakar,kadı ve müderrislerin atamalarını yaparlardı

Dipnot: İstanbul,Bursa ve Edirne kadılarının ataması kazaskerler tarafından değil,sadrazam tarafından yapılırdı

DEFTERDARLAR

Fatih döneminde Anadolu ve Rumeli defterdarı olarak sayıları 2 ye çıkarılmıştırDevlet bütçesi ile ilgili işlere bakarlar,devlet yatırımlarını yönetirlerdi

NİŞANCI ( tuğrai - mir tevkii )

Padişah fermanlarına padişahın tuğrasını çekerlerdiArapça ve farsça mektupları tercüme etmek,örfi sorunları çözümlemek nişancının görevleri arasındaydıTapu kadastro işlemleri de nişancılar tarafından yürütülürdüDirliklerin dağılımı da nişancıların sorumluluğu altındaydı

MÜFTÜ

15yyda divan üyesi olarak kabul edilmiştirKanuni döneminde ise divanın doğal üyesi olmuşturIMahmut döneminde ( 18yy ) Şeyhülislam adını almıştırMüftüler yapılan işlerin dine uygunluğuna karar vermekle mükellef idilerAldıkları karara da fetva denirdi

KAPTAN-I DERYA

16yyda divanın doğal üyesi olmuşturOsmanlı donanmasının kaptanıdırDaha çok denizlerle ilgili konularda divan toplantılarına katılırdı

REİS-ÜL KÜTTAP

16yyda kaptan-ı derya gibi divanın doğal üyesi olmuşturÖnceleri divan yazışmalarını yaparken,daha sonraları dışişleriyle ilgili görevleri de üstlenmişlerdir

Divan-ı Hümayun,IIMahmut vaktinde kaldırılmış ve yerine Bakanlar Kurulu getirilmiştir( 1808 )

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com