![]() |
Başvekil Şükrü Aaraçoğlu'ndan Anılar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Başvekil Şükrü Aaraçoğlu'ndan AnılarABD Kongre Kutuphanesi Copyright kutugune kayitlidir ![]() BASVEKIL SUKRU SARACOGLU'NDAN ANILAR Odemis'in renkli simalari vardir ![]() idi ![]() ile dava vekilligi yapardi ![]() davranislari ile cevresinde cok sevilirdi ![]() Muhittin Hoca: kafasi kel, yarim madeni cerceveli gozluklu, bir nokta haline gelinceye kadar dudagindan dusmeyen izmariti ile sigara tiryakisi bir adam ![]() dudagi mi yanacak, yoksa izmarit'i mi yutacak" diye gozlerini o'ndan ayirmazlar, heyecan ile seyrederlerdi ![]() Muhittin Hoca bir gun sarac Mustafa'ya gider: - Ulen, beni deyola, gol saati deyola, gola deel, bile'e takiyola ![]() ![]() ![]() dene 30-40 santimnik uzunnu'unda gayis yapive' ![]() - Ne olcek Muhittin Hoca? - O gayis'i dakivecem saate ![]() - Eee? - Ondan sona, gol saati gola takilig ![]() ![]() Gis gunu ceketin altinda galivecek, yaz gunu de gomleen ustuden takivecen ![]() - Hoca, olmaz ![]() ![]() ![]() - Olu', olu' ![]() de bi dene gayis yapivecen ![]() bilee'ne mi dakivecen o gayisi' dedile ![]() gayis ![]() Muhittin Hoca, dizgin derisinden ozel olarak yapilan saat kayisini alir, ertesi gun Sehir Kulubune gider ![]() - Ulen gari Odemislile, beni bakin gari! - Ne den Hoca? - Ulen gari, ben Muhittin Hoca olarag bundan kelli hem bi dene bilek saati dakivecen ![]() ![]() ![]() - Eeeee? - Hem de, bi dene gol saati dakivecen ![]() - Gol saati ne dimeye, Hoca? Muhittin Hoca hemen ceketini cikarir ![]() - Bakin gari ![]() ![]() gayisini ![]() - Elleh belen ![]() ![]() O gunlerde de, Basvekil Saracoglu dogup buyudugu yer olan Odemis'e gelmistir ![]() - Muhittin Hoca gafayi usuttu ![]() Muhittin Hoca ile Basbakan Saracoglu mahalle, cocukluk arkadasidirlar ![]() Rafet ile hep birlikte Odemis'te buyumuslerdir ![]() ve yag tuccaridir ![]() ![]() dort bir yani daglarla cevrili, kase gibidir, yazlari cok sicak gecer ![]() gezmez ![]() ![]() Basbakan ilgi ile sorar: - "Ne oldu len bizim Efe'ye?" Efe, Odemis'te bir kisi'ye verilebilecek en buyuk unvan, yapilabilecek en buyuk iltifattir ![]() Kurtulus Savasi'ni Odemis'in girisinde Efe'ler, Zeybekler baslatmistir ![]() ![]() Olay, agiz birligi ile Saracoglu'na anlatilir ![]() - "Cagirin ulen Muhittin'i yemege ![]() Hoca, aksamlari genellikle incir bahcelerinden birinde kurulan sofra'ya gelir ![]() seslenir: - "Ulen Hoca, gulagina bi laf gelivedi ![]() - Ne geldi ulen ![]() ![]() ugrascan ![]() ![]() - "Birak oglum hokumati ![]() ![]() marifetlerin beni bi annat ![]() - Sen onu birak gari ![]() - "Va, ya ![]() - Getir gel ![]() - "Acele etmen ![]() - Ulen, iste'sen sigir, iste'sen deve getir ![]() ![]() Saracoglu, saskinlikla: - "Ne aygiti ulen?" - Sinncik gorcen ![]() Davet sahipleri acele olarak pirzola aldirir, mangal uzerinde hazirlatirlar ![]() goruculeri olmak umudu ile beklesirler ![]() tabaklari dizer ![]() Saracoglu merakla: - "Hadi baken, Muhittin Hoca, nasil yecen?" Muhittin Hoca pirzola'yi cok sever ![]() takmadir ![]() edilir ![]() da kizar ![]() calismasina engel olmaz ![]() farkindadir, bilmez gorunur, karsilikli latife edilir ![]() Disci Rustu atilir: - Eyi ya, Hoca, bi daa dis yapmaycan sana ![]() - Get ulen ![]() ![]() muhtac olmaycen ![]() - Neden? - Bak ulen ![]() Muhittin Hoca, ic cebinden kocaman bir makas cikartir ![]() hayretle sorar: - "Ne etcen, Muhittin?" - Sinncik gorcen ![]() ![]() Hoca catalini pirzola'ya takip agzina goturur ![]() makasi kaldirir, isirdigi pirzola'dan bir parca keser, cignemeye baslar ![]() calisir, basaramaz ![]() yapmis, davet sahibinin ya da ascisinin kulagini bukmustur ![]() - Bak ulen, bole yiyecen ![]() da? Sana da bi makas aliveren ben de, Angara'da da ziyafetlere gidende makasla kesive yiyecegini ![]() Saracoglu oyunu anlamistir, dayanamaz: - "Elleh belen ![]() Hic kimse kart pirzola'yi kesemez iken, Muhittin Hoca makasinin tikirtilari arasinda tabagini temizler ![]() - "Ulen, Angara'ya gidende bunu deyivecem herkeze ![]() - Annat, annat ![]() ![]() Aradan bir sure gecer, Saracoglu hukumeti Varlik Vergisi'ni yururluge koyar ![]() Muduru sorumludur ![]() varligina gore bicilir ![]() kendilerine yazilan vergi tutarlarinin cok yuksek oranda, haksiz yere fazla "atildigina" kanidirler ![]() - Ulen Mudur Bek, sen bize azizlik edivedin ![]() bize, cok para yazdin ![]() Mal Muduru tinmaz, yazilan vergi tutarlari degismez ![]() tesekkul edilir, butun Odemis'lileri temsilen Ankara'ya gider ![]() Hemserileri Sukru Saracoglu'na cikip, Malmuduru'nu Odemis'ten aldirmasini ve yerine daha mulayim bir Malmuduru atanmasini isteyeceklerdir ![]() nezaket ve dikkatle dinler, sorar: |
![]() |
![]() |
![]() |
Başvekil Şükrü Aaraçoğlu'ndan Anılar |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Başvekil Şükrü Aaraçoğlu'ndan Anılar- "Ulen, Katirci, seni ne attila?" - Beni 300 bin! - "Muhittin Hoca, seni?" Muhittin Hoca'nin yemis bahceleri vardir: - Beni 400 bin ![]() Saracoglu zil'e basar, gelen Kalem Mahsus Muduru'ne emreder: - "Cabuk beni Odemis Mal Mudurunu bul telefonna ![]() hemserilere, Efe'lere gari cok vergi atmis namissiz herif ![]() onunna bi yol goniscan ![]() Heyet memnundur ![]() olan Basvekil yardimlarina kosmaktadir ![]() azaltilacaktir ![]() sohbet edilirken, Odemis Mal Muduru telefon ile bulunur ![]() Saracoglu: - "Alo, Mudur Bek ![]() ![]() falanca ![]() cikar da oku bakem ![]() Saracoglu bir sure dinler, sonra hayretle bagirir: - "Ne?! Yanbasti Rafet 200 bin mi?! Ulen Mudur Bek, biz seni ora'ya akilli adam deyi gonderivedik ![]() bin vergi atili mi? Sil o'nu, 500 bin yaz ![]() Yanbasti Rafet atilir: - Aman, Allasen, ulen A'bey, elini aya'ni opem ![]() sayip geldik, sen bizi oldurcen mi? Saracoglu israr eder: - "Yaz ulen Yanbasti'ya 500 bin, Mudur Bek ![]() Basvekil Muhittin Hoca'ya doner: - "Ulen, Hoca, sana gac banganot yazmisti?" - Yok gari, sen bu herif'e gazik attin, beni de gazik atcesin ![]() Ben deyivermecen ![]() ![]() Saracoglu usteler: - "Ulen, gel!" - Yok, yok, ben halinden memnunum ![]() - "Ne diyon, Hoca?" - Hec, A'randigiri ![]() "Agrandi Kir" i, Odemis ile, Odemis'in yaylasi olan Bozdag'in eteklerindeki corak bir arazi parcasidir ![]() orandaki tabii madeni tuz birikimleri dolayisi ile uzerinde tarim yapilamaz, kirac'tir ![]() olumsuz anlamda kullanirlar ![]() Aradan bir sure daha gecer, Sukru Saracoglu Odemis'ten bir Zeybek ve Halkoyunlari Birligini Ankara'ya cagirir ![]() yola cikarlar ![]() sorar ![]() rehavetle uyku'ya dalar ![]() Fotografci Ali'ye doner: - "Uyuyo mu ulen?" - Uyuyo A'bey ![]() - "Kak ulen, deveci gavesi degel bura ![]() Bu olay sonucunda, Sukru Saracoglu tekrar hemserilige kabul edilir ![]() This counter has been placed here on 25 February 1999 |
![]() |
![]() |
|