![]() |
Fatih Sultan Mehmet` İn Vasiyeti Ve Sadaka Taşları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fatih Sultan Mehmet` İn Vasiyeti Ve Sadaka Taşlarıİstanbul'un Fatihi, Sultan Mehmet Han'ın ibretlik vasiyeti, Osmanlı Devleti'nin yardımlaşma adabını çok net bir şekilde ortaya koyuyor ![]() Yardımlaşmanın ayrı bir önem kazandığı bu mübarek ayda, Sultan Fatih'in ders niteliğindeki öğütleri, adeta yol haritası gibi ![]() ![]() "Ben ki, İstanbul'u fetheden aciz bir kul olan Fatih Sultan Mehmet" diye sözlerine başlayan İstanbul'un büyük Fatihi, Dünyaya ders olacak o ibretlik vasiyeti ile bize sesleniyor ![]() "ON CERRAH, ON HATİP, ÜÇ DE HASTA BAKICI TAYİN ETTİM ![]() Yönettiği devlet sınırları içerisinde tek bir vatandaşının dahi aç ve muhtaç duruma düşmesine razı olmayan Fatih Sultan Mehmet, yaklaşık beş yüz yıl öncesinden günümüze mesaj gönderiyor ![]() ![]() KÜLLİYEMDE İNŞA ETTİRDİĞİM İMARETHANEDE ŞEHİTLERİMİZİN AİLELERİ VE İSTANBUL'UN FAKİRLERİ YEMEK YİYECEKLERDİR! YEMEK YEMEYE VEYA ALMAYA GELEMEYEN OLURSA, BİZZAT GÖREVLİLER YEMEKLERİ HAVA AYDINLANMADAN, KİMSENİN SOKAKLARDA OLMADIĞI ZAMANLARDA, KAPALI KAPLARLA EVLERİNE GÖTÜRECEKLERDİR! Osmanlı'da devlet büyüklerinin bu hassasiyetleri, halkta da fazlasıyla vardı ![]() ![]() ![]() Bu ahlak ve edep anlayışı içindeki Osmanlı'da öyle bir dönemi geldi ki sadaka taşlarındaki paralar taşar oldu ![]() ![]() ![]() SAMANYOLU HABER Sadaka Taşları (Süheyl Ünver) BENİM ALİCENAB, İstanbul’un eski zaman efendisi üstadım, ressam ve hattat Murtaza Ekler, uzun seneler Üsküdar’da, İmrahor Caddesi’nde oturmuşlardır ![]() ![]() ![]() “Sadaka taşı, iki metre boyunda mermer bir sütun ![]() ![]() ![]() “Derdini kimseye açamayan hakiki bir fakir ihtiyacı olunca oradaki parayı alır ![]() ![]() “Böyle bir sadaka taşı da Üsküdar çarşısında Koca Mimar Sinan’ın yaptığı hamamın karşısında, Gülfem Hatun Camii’nde varmış ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bilgilere ve resme ne kadar sevindim, tahmin edemezsiniz ![]() ![]() ![]() Bundan bir asır öncesine kadar, yüzlerce yıl ilk menzil şehri olan Üsküdar’dan yürüyerek, atla veya tahtırevanla yola çıkanlar mutlaka miskinler yurdunun önünden geçerdi ![]() ![]() ![]() Demek ki, biri rivayete dayanmak üzere, üç yerde sadaka taşı olduğunu anlıyoruz ![]() ![]() Semtten Çınar’a dönerken köşebaşında bir bakkal dükkanı vardır ![]() ![]() ![]() Bu gibi sadaka taşlarının, yalnız Üsküdar’a mahsus olmayıp, diğer semtlerde bulunabileceğine de inanıyorum ![]() Ufak ve büyük camilerimizin bulunduğu sitelerimizde tek başına, yarı veya ucu kalacak derecede batmış veya ayakta tam veya yarım sütunları her yerde arayarak bu bahsi zenginleştirelim ![]() ![]() Düşünüyorum: Biz ne necip, ne yüksek duygulu bir milletmişiz ![]() ![]() Bizler bu gibi hizmetlerimizle milletimizi bugüne kadar getirmişiz ![]() ![]() Bu gibi hususi ve umumi vakıflarımızdan başka, halkımızın orta hallilerinin ve hatta fakirlerinin, kendilerinden daha çok fakirlerine muavenet ellerini uzatmaları hizmetlerini, [yazılı] tarihlerimize intikal ettirmediğimiz için, dünyamızın dört bucağına duyurmamışız ![]() Her güzel ve iyi şeyi ciddi olarak tarihimize mal edememenin ıstırabını çekiyor ve bunu bizler dahi bilmiyor ve bu konuları asla benimsemiyoruz ![]() Birleşik Amerika bilginleri yeni bir çalışma ve ellerine nadir geçen vesikaları değerlendirme yolundadırlar ![]() ![]() Benim aziz ve düşünceli eşimin şu sözünü daima hatırlarım: Bizim memlekette fakirin fakiri vardır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çalışmadan, havadan para kazananlar cemiyetin kanserleşmiş hücreleridir ![]() ![]() ![]() Oncelikle konu daha once verilmisti demeyin kesinlikle ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|