![]() |
Milli Mücadele Yıllarında Nazilli |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Mücadele Yıllarında NazilliYunan işgal kuvvetlerince 27 Mayıs 1919 günü Aydın işgal edildikten sonra ![]() ![]() ![]() Nazilli’de görevli bulunan Jandarma Bölük Komutanı ( Arap ) Yüzbaşı Nuri ve Teğmen Lütfi Efendi ![]() ![]() ![]() 16 Haziran 1919 gecesi ![]() ![]() ![]() ![]() Nazilli ilk işgalde 15 gün esarette yaşamıştır ![]() Yunan işgal kuvvetleri ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yörük Ali Efe’nin 60 kişilik müfrezesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yörük Ali Efe ![]() ![]() ![]() ![]() 57 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aydın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 9 Ağustos 1919 da ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu aylarda Nazilli ve civarı işgal altında değildir ![]() ![]() ![]() ![]() Ayrıca ![]() Köşk – Eğridir arasında bulunan demiryolu işletmesi de Nazilli’den yönetiliyordu ![]() ![]() ![]() ![]() Ayni dönemde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sıralarda Nazilli’de yaşamakta olan yerli Rum’lar İşgalci kuvvetleri yönlendiren İngiliz- İtalyan- Fransız ve Amerika devlet mümessillerine bir muhtıra sundular ![]() “ Memleketimizde İslam ve Hıristiyanların ![]() ![]() hem cemaatımız namına hem de İNSANİYET VE MEDENİYET namına rica ve istirham ederiz ![]() Nazilli Rum Horası Nazilli gibi işgalden kurtarılmış bölgelerimizde ![]() ![]() ![]() ![]() Galip hoca ( Celal Bayar ) anılarında ![]() “… Köşk’te Teğmen Şefik ve Aydın’lı Ferit Bey ile oturup konuştuğumuz bir sırada Nazilli’den Demirci Mehmet Efe’nin gönderdiği üç zeybek yanlarına geldiğinde ![]() ‘ Ben Nazilli’den geliyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Beni doğruca bir odaya aldılar ![]() ![]() İngiliz ![]() - Siz kumandan mısınız ? - Hayır ![]() ![]() ![]() - Cephenizi görmek istiyorum Esas kuvvetleriniz hakkında bilgi edinmek istiyorum - Bölgemizde ![]() ![]() - Yunanlılar memleketinizde istenmiyor ![]() ![]() - Biz esir olmak mı istiyoruz ki bize daha güzel renkli efendiden bahsediyorsunuz ? - Siz kurmay mısınız ? - Hayır ! halktan gönüllü ![]() Bu konuşmalarımı ![]() ![]() ![]() ![]() - Ulan… ![]() ![]() Nazilli’de yaşanan bu olay kısa süre içerisinde pek çok kişinin öğrenmesini sağlamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ben Hicaz’a giderken ![]() ![]() ![]() “ müşfik ” muamele ediyorlardı ![]() ![]() ![]() Hacı Süleyman Efendi ![]() ![]() Hacı Süleyman Efendi ![]() ![]() ![]() ![]() Sadi Borak’ın eserinin 79 ![]() “… Vaziyet çok karışıktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu günün Nazilli halkı ![]() Demirci Mehmet Efe insanlığından utanmamak için dağdan inmiş ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Mücadele Yıllarında NazilliNazilli’de Jandarma Umum kumandanı Ali Kemal paşa’nın tutuklanması : Binbaşı Hacı Şükrü ![]() ![]() “… Bu sefer Aydın’ı zapt eder etmez cumhuriyet ilan edeceğim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Emekli Vali A ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mektup ![]() ![]() “ ![]() ![]() Mektup ![]() ![]() ![]() ![]() Ayni tarihlerde ![]() ![]() ![]() ![]() Köşk karargah yakınlarında gece karanlığında oturmakta olan Galip Hoca’nın yanına önce Binbaşı Hacı Şükrü ![]() ![]() Demirci Mehmet Efe ![]() ![]() - Hoca telgrafı okudun mu ? - Okudum Efe… - Ne yapacağız ! söyle… Galip Hoca cevap vermeden önce Hacı Şükrü Bey söze karışarak ; - Efe ![]() Demirci Mehmet efe ![]() - Dur be yahu !… ben deli ![]() ![]() Galip Hoca ( Celal Bayar ) bu konuşmalar üzerine ; - Öldürmek kolaydır ![]() ![]() ![]() Demirci Mehmet Efe ![]() ![]() ![]() “ 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu gelişmeleri Çine’de takip eden 57 ![]() ![]() Mektubu alan 57 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jandarma Kumandanı Ali Kemal Paşa’nın tutuklu kaldığı Nazilli’deki ev kimin evidir yazılı kayıtlarda görülmemektedir ![]() ![]() 8 Ağustos 1919 tarihinde toplanan ilk Nazilli kongresinde toplantıya katılan Nazilli’den Zihni Beyin ismini görüyoruz ![]() ![]() ![]() Paşa’yı tevkif eden ve ettirenler bellidir ![]() ![]() Nazilli o tarihlerde Ali Kemal Paşa’nın tutuklanmış olması nedeniyle gazetelerde manşet olmuştur ![]() Tahliyesi için Denizli Mutasarrıfı ve Askerlik Şube Reisleri çok uğraşmışlarsa da olumlu sonuç alan yine Denizli- Tavas’tan Halil Ağa olmuştur ![]() ![]() “… Jandarma Umum Kumandanı Kemal Paşa NAZİLLİ’DE hapis olunduğu zaman Denizli Mutasarrıfı FAİK BEY büyük telaşa düşmüştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Denizli Mutasarrıfı bu işte aciz kalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ‘ On gündür burada kapalı bir evde oturuyorum ; çıldıracağım ![]() ![]() ![]() ![]() Efe’yi Nazilli’ye çağırdık görüştük ![]() ![]() Tavas’li Halil Ağa ![]() “…Bir gün Demirci Mehmet Efe’den bir telgraf aldım ![]() ![]() ![]() ![]() Efe ile yalnız konuşmak istedi ![]() ![]() ![]() - Bunlardan birisi babam ( Halil Ağa ) diğeri kardeşim ![]() Çerkez Fevzi Paşa ![]() ![]() Nazilli’de bu olaylar yaşanırken 27 Ağustos 1919 tarihinde bir İngiliz generali olan HAMBİRİN ( Hamberi ) Kuva-yı Milliye Kumandanı ile görüşmek üzere Dalama köyüne geleceği bildirilmiştir ![]() Bu general ile görüşmeci olarak ![]() ![]() Galip Hoca ( Celal Bayar ) başkanlığında Kuşadası Heyeti Milliye Reisi Mahmut Esat Bey ve Nazilli Heyeti Milliyesinden iki kişi Albay Şefik Nazilli’ye iki kişinin acele Köşk Karargahına gönderilmesi yönünde yazı göndermiştir ![]() ![]() ![]() ![]() Bu bekleyiş boşuna olmuştur ![]() Nazilli’den 3 zat gece trenle Köşk’e gelerek kimseye görünmeden Dalama’ya gitmişlerdir ![]() Bu kez ![]() ![]() - Bilakaydışart İngiliz işgaline muvafakat ederiz ![]() - İşgalini mi ? Himayesini mi ? yanıt almak istemişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() General ve yanındaki subaylar davet üzerine Köşk’e gelmişlerdir ![]() ![]() Cephe kumandan vekili olarak Nazilli Turan Mahallesinden Rumelili Arnavut YAŞAR Köşk’tedir İngiliz generali Hambruğ ( Hamberi ) cephedeki siperleri görmek için atını ileri sürmek istediği sırada ummadığı bir olayla karşılaşır ![]() General ![]() - Kuvve-yi Milliye Kumandanı kim ? Arnavut Yaşar - Vekili benim ![]() - Cepheyi görmek istiyorum ![]() - Göstermem ![]() General durumun nereye varacağını düşünmeden atını siperler doğru sürmek istediği sırada Nazillili Arnavut Yaşar ![]() ![]() - Bir İngiliz Generaline yapılan bu muameleden veya bir İngiliz Generalinin vurulmasından ne gibi zarar geleceğini düşünmez misiniz ? - Biz zeybeğiz ![]() ![]() Bu münakaşa sırasında Demirci Mehmet Efe trenle Nazilli’den Köşk’e gelmiştir ![]() ![]() ‘ Kuva-yı Milliye Kumandanı benim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karşılarında bu kez Galip Hoca ( Celal Bayar ) vardır ![]() - Raylar sökülmüştür ![]() ![]() - İngiliz malını nasıl tahrip edebilirsiniz ? - Merak etmeyin binbaşı efendi ![]() ![]() ![]() Bu sert tartışmalar sonrası İngiliz General Hamberi başkanlığındaki heyet Nazilli’ye Demirci Mehmet Efe’lerle birlikte dönmüşler bir gece misafir edilmişlerdir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Milli Mücadele Yıllarında NazilliNazilli’de yapılan kongreler : Mondros Mütarekesi ( 30 Ekim 1918 ) sonrası Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde Müdafaa-i Hukuk Teşkilatları kurulmuştu ![]() ![]() Milli Mücadele ruhu ve egemenlik arayışı hızla yayılınca Anadolu’da yön yöntem tayini için kongreler başladı Nitekim ; 23 Temmuz 1919 da Erzurum Kongresi 26 Temmuz 1919 da Balıkesir Kongresi 6-9 Ağustos 1919 da Nazilli Kongresi 16 Ağustos 1919 da Alaşehir Kongresi 4-11 Eylül 1919 da Sivas Kongresi toplanarak Milli Mücadele için kararlar almış uygulamaya başlamıştır ![]() Nazilli’de yapılan kongrenin önemi ![]() ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() “ … Vuku bulan davet üzerine esamisi zirde muharrer murahhaslar Nazilli’ye vurut etmekle 13 Eylül 1919 Cuma günü alaturka saat iki buçuk ‘ta Ali Beyzade Ali Bey hanesinin salonunda akdi içtima ederek ferdası cumartesi günü saat beş buçukta müzakereratı hitam vermiş ve berveçhi zir mükerreratı ittihaz etmiştir ![]() Bu kongreye Nazilli’den katılanlar Avukat İlhami Bey ve Ömer Beylerdir ![]() ![]() ![]() ![]() Nuri Bey ![]() ![]() ![]() Kongreye katılanlar arasında ![]() ![]() “… Nazilli Kongresine katılanların Sivas Kongresinin amaçlarını pekiyi anlamadıkları veya görmezden gelmeyi çalıştıkları söylenebilir ![]() ![]() Çünkü Nazilli kongresi yasal zeminde kalmakta kararlı olmuştur ![]() ![]() ![]() Öte yandan Sivas Kongresi Anadolu ve Rumeli’deki bütün Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerini birleştirdiğini ilan etmişti ![]() ![]() ![]() Ama Nazilli Kongresinin Heyeti Temsiliye’den izin almadan adeta onu yok sayarak toplaması bununla da kalmayıp ![]() ![]() Nazilli’de kongre toplanıyor ![]() ![]() ![]() ![]() (Miralay / Albay ) REFET BEY Nazilli’de : Aydın Bölgesinde müstakil olarak görev yapmakta olan ve doğrudan doğruya Harbiye Nezaretine bağlı iken alınan kararla 18 Ekim 1919 da Afyon’daki 12 ![]() bağlanmıştır ![]() ![]() Eylül ayı içerisinde Refet Bey’in Nazilliye geleceği telgrafla önceden bildirilmiş olmakla hazırlık yapılmaya başlanmıştır ![]() Efeler tarafından yönetilen Aydın Cephesi bölüklerine bir kumandan göndermek Mustafa Kemal’in düşüncesidir ![]() Refet Bey’in Nazilliye gelişi için Nazilli Heyeti Milliyesi ile birlikte 57 ![]() ![]() Nazilli istasyonunda Demirci Mehmet Efe çok kalabalık bir zeybeklerle merasimle karşılamış bu karşılanmadan Refet Bey etkilenmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Refet Bey ![]() ![]() ![]() Demirci Mehmet Efe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Demirci Mehmet Efe emrine girdi diyerek küçümseyenler olmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Refet Bey zaman ![]() ![]() ![]() ![]() İstanbul Meclisi Mebusanı ve Ankara BMM için seçimler Nazilli’de yapıldı : İstanbul’da Damat Ferit Hükümeti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza Paşa Meclisi Mebusan’ı toplamak için seçim kararı aldı ![]() Aydın Sancağı seçimi için çalışmalar başlayınca ![]() ![]() ![]() Nazilli önem kazanmış bir yerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|