![]() |
Ahmet Arif Kimdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ahmet Arif KimdirAhmet Arif'in hayatı ![]() Ahmet Arif 21 Nisan 1927 tarihinde Diyarbakır'da dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() 1950 yılında TCK'nın 141 ![]() ![]() ![]() Ahmet Arif şiire lise sıralarında Ahmet Haşim , Ahmet Hamdi Tanpınar , Sıtkı Tarancı gibi şairlerin etkisinde kalarak birtakım denemelerle başladı ![]() ![]() 1944-48 yılları arasında İnkılapçı Gençlik ve Meydan dergilerinde yayımlamaya başladığı şiirleriyle adını duyurdu ![]() ![]() ![]() 1968 yılında çıkan tek şiir kitabı " Hasretinden Prangalar Eskittim " Türkiye'de en çok basılan ve okunan şiir kitaplarından oldu ve şaire haklı bir ün kazandırdı ![]() Ölümünden sonra " Kalbim Dinamit Kuyusu " adlı bir şiir kitabının daha olduğu yada kitaplaşmamış şiirlerinin bu adla basılacağı söylenmişse de böyle bir kitap henüz yayımlanmadı ![]() Ahmet Arif ilk şiirlerini ortaya çıkardığı sıralarda Orhan Veli ve arkadaşlarının şiir anlayışı ön plandaydı, diğer yandan başka bir grupta Nazım Hikmet'in çizgisinden bir şiir geliştiriyordu ![]() Nazım Hikmet'in açtığı yoldan yürümeyi tercih eden Arif, ondan aldığı şiirselliği, bir anadolu özlemiyle geliştirdi ![]() Birbirini izleyen kısa, vurucu dizeler, yinelemeler, bölümlemeler şiirine hem özü yansıtan bir ritim kazandırdı hem de imgelerini güçlendirdi ![]() ![]() Ayrıca Ahmet Arif'in birçok şiiri çeşitli müzik anlayışıyla değerlendirilip bestelenmiştir ![]() Ahmet Arif'in Eserleri: Hasretinden Prangalar Eskittim (1968), Cemal Süreya'ya Mektuplar (1992), Yurdum Benim Şahdamarım (2003) ![]() |
![]() |
![]() |
|