Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biyografisi, kadir, kimdir

Kadir Has Kimdir Biyografisi

Eski 11-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kadir Has Kimdir Biyografisi

İşadamı Kadir Has kimdir?

Kadir Has biyografi

Kayserli ünlü işadamı Kadir Has (Hasoğlu) 20 Eylül 1921 günü Kayseri'de doğdu1942 yılında Boğaziçi Lisesinden mezun olan Kadir has daha sonra Kayseri'nin tanınmış ailesi Mehmet-Şehime Germirli'nin kızı Rezan Hasoğlu ile evlendi

Adana'da yoktan başlayıp kurduğu bir çok fabrika ile ticari kuruluşlarla ülkenin sayılı zenginlerinden olan Babası Nuri Hasoğlu Akbank'ın kurucuları arasındadır
Ayrıca Mercedes otobüs ve kamyon fabrikası'nı kurdu Uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliği görevlerini yürüttü Türkiye'deki ilk Coca-Cola fabrikasını kurdu
Koç ailesiyle birlikte Bursa'da Karsan adıyla Peugeot minibüs fabrikasının ortakları arasında bulunduFransızların meşhur Michelin Lastikleri'nin Türkiye distribütörlüğünü de üstlendi

Kadir Hasoğlu, Sabancı Ailesi'nden sonra Akbank'ın en büyük kurucu hissesine sahipti
Eğitime ve öğretime verdiği katkılarla, gelecek nesillerin en iyi şartlarda yetişmesi için gösterdiği gayretlerden dolayı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunun 16 Nisan 1998 tarihli toplantısında alınan kararla 1 Haziran 1998 tarihinde Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Yönetimi-Planlaması ve Ekonomisi alanında Onursal Doktora payesi verildi Ayrıca Marmara Üniversitesi Senatosunun 8 Temmuz 1997 tarihli toplantısında alınan kararla 30 Haziran 1998 tarihinde Atatürk Eğitim Fakültesi'nin Türk eğitimine yaptığı maddi ve manevi katkılardan dolayı Fahri Doktorluk payesi de verildi

Kadir Hasoğlu ile Rezan Hasoğlu, 1991'de kurdukları Türk Eğitimine Özgü Kadir Has Vakfı-HASVAK ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere, ülke kalkınmasına yönelik önemli hayır işlerine yöneldilerVasiyetleri gereği tüm servetlerini adı geçen vakfa bağışladılar

22 Mart 2007 tarihinde Kadir Has kalp rahatsızlığı nedeniyle kaldırıldığı Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen ilk törenin ardından Küçükyalı'daki aile mezarlığında devlet töreniyle toprağa verildi

Kadir Has'ın ölümü üzerine Has'ın anısına Kayseri'de yapılmış olan 33000 kişilik yeni stadyuma onun adı verildi Stadın adı Kadir Has Stadyumu oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com