Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahmet, hayatı, kutsi, tecerin

Ahmet Kutsi Tecer'in Hayatı

Eski 11-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ahmet Kutsi Tecer'in Hayatı

Ahmet Kutsi Tecer Kimdir Biyografisi

Ahmet Kutsi Tecer'in Hayatı Ve Edebi Kişiliği

Şair ve Tiyatro oyun yazarı Ahmet Kutsi Tecer 4 Eylül 1901 tarihinde Kudüs'te dünyaya gelmiştir Ailenin son çocuğu olan Ahmet Kutsi'in çocukluğu ile ilgili pek bilgi mevcut değildirilk ve orta öğrenimini Kırklarelinde okuyan Ahmet Kutsi liseyi İstanbul Kadıköyde okumuştur

Ahmet Kutsi Tecer sırası ile Kudüs Frereler Okulu, Kırıklareli Numune Mektebi İdadisi , Kadıköy Sultanisi okullarında eğitim görür Liseden sonra 1918 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültesi Felsefe Bölümünde yüksek öğrenim yapar Fakültedeyken bir bursla Fransa'ya gidince öğrenimi yarıda kalır ve 1928 yılında geri döndüğünde öğrenimine devam ederek 1929'da eğitimini tamamlar Tecer'in Fransızca, Arapça, İngilizce ve Farsça bildiği söylenir

Daha sonra dergah dergisi çeveresindeki aydın gruba katılırAhmet Kutsi Tecerin ilk şiirlerinden olan "Bir Kadın Değildi,Gölgesinde Oturduğum Ağaç,Ben" şiirleri Dergah Dergisi'nde yayınlanırAhmet Kutsi Tecer 1937 yılında İstanbul'dan Ankara'ya staj için gelen Meliha Hanım ile evlenir

Ahmet Kutsi Tecer Edebi Kişiliği

Ahmet Kutsi Tecer'in ilk eseri 1932 yılında bastırdığı Şiirler kitabıdır Bu eser sınırlı sayıda basıldığı için kütüphanelerde mevcut değildir Bu şiirleri ile yeni bir şair kişiliği görülmektedir Daha sonraki şiirleri Varlık, Oluş, Yücel, Ülkü, Türk Düşüncesi, Şadırvan, Türk Dili gibi dergilerde çıkar

2002 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Tecer'in Bütün Şiirleri yayınlanır Ahmet Kutsi, şiirlerini hece ölçüsünde ve yalın bir dille yazmış Aşk, doğa, ölüm, özlem gibi konuları işlemiştirAhmet Kutsi Tecer Aşık Veyselin siirlerine ve bestelerine de çok büyük katkıda bulunmuştur Ahmet Kutsi Tecer, en çok bilinen "Orada Bir Köy Var Uzakta" adlı şiirini babasının memleketi olan Apçağa Köyü (Erzincan-Kemaliye) için yazmıştır

Ahmet Kutsi Tecer, 23 Temmuz 1967 tarihinde Vakıf Gureba Hastanesinde hayatını kaybeder Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilir

Kaynak: vikipedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com