Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
biko, kimdir, steve

Steve Biko Kimdir

Eski 11-08-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Steve Biko Kimdir

Steve Biko Biyografisi

Steve Biko Hakkında bilgi

Siyah Bilinç Hareketi'nin kurucusu Steve Bantu Biko, Güney Afrika Cumhuriyetinde ırk ayrımına karşı mücadele eden halk önderi olarak bilinir18 Aralık 1946 tarihinde doğan Steve Biko eğitim hayatına 1966'da Durban'da bulunan Natal Üniversitesinde tıp öğrenimi görerek başladı Natal Üniversitesinde öğrenci iken ırk ayrımına karşı çeşitli faaliyetlerde bulundu

Güney Afrika Ulusal Öğrenci Birliği içerisinde yer aldı Bu örgütte beyazlar da dahil farklı ırklardan öğrenciler yer alıyordu Biko siyahların, yerlilerin ve farklı renkte olanların kendi örgütlerini kurmaları gerektiğini savundu Bu amaçla 1968 senesinde Güney Afrika Öğrenci derneğini kurdu ve kendisi ilk başkanlığına seçildi

Steve Biko, Derneğin aktif üyelerinden Ntsiki Mashalaba ile evlendi

1972 yılında Siyahlar Kongresi onursal başkanlığına seçilen Steve Biko, 1973 yılından sonra ırk ayrımı politikaları nedeniyle faaliyetleri tamamen yasaklandı Biko, doğduğu yer olan Doğu Cape bölgesine giderek, sağlık ve eğitim faaliyetlerinde bulunan çeşitli vakıf ve derneklerin kurulmasına öncülük etti

Soweto'da ırk ayrımına karşı protesto gösterisi düzenleyen 700 ortaokul ve lise öğrencisinin ırkçı beyaz rejim tarafından katledilmesinden sonra, çeşitli protesto gösterileri düzenledi1977'de bir polis kontrol noktasında tutuklandı Gözaltında başına ağır darbeler aldı ve bir gün boyunca zincirlenerek hücreya kapatıldı Çıplak bir şekilde bir kamyonun kasasına konarak 1200 km uzaklıktaki Pretoria'ya götürüldü Steve Biko,Pretoria cezaevine ulaştıktan sonra 12 Eylül 1977 günü hayatını kaybetmiştir

Kaynak: vikipedi

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com