11-08-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kenan Evren Hakkında Kısa Bilgi
Kısaca Kenan Evren Hayatı
Kenan Evren Hakkında Bilgi
Kenan Evren 17 Temmuz 1917 tarihinde Manisa'da doğdu Türkiye'nin 7 Cumhurbaşkanı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 17 Genelkurmay Başkanı olan Evren, ilk ve ortaöğrenimini Alaşehir, Manisa, Balıkesir ve İstanbul’da yapmıştır Ardından Maltepe Askeri Lisesi’ni bitirmiştir 1938 yılında Harp okulundan mezun olmuştur 1940 yılında Topçu Atış okulundaki öğrenimini tamamlamıştır Topçu Okulu'nu bitirdikten sonra çeşitli birliklerde görev yaptı Ağustos 1942'de üsteğmenliğe yükseldi 1946 yılında girdiği harp akademisini 1949’da bitirerek kurmay subay oldu Daha sonra Genelkurmay Eğitim Şubesi kısım amirliği, 1 Ordu Harekat Dairesi başkan yardımcılığı yaptı, Kara Harp Akademisi'nde öğretmenlik etti 1952’de binbaşılığa, 1957’de yarbaylığa, 1960’ta albaylığa yükseldi 1958-1959 yıllarında, Kore Savaşının ardından Güney Kore'de kalan Türk Tugayında harekat ve eğitim şube müdürü ve kurmay başkanı olarak görev aldı Türkiye'ye döndükten sonra 1959-61 arasında Ordu Donatım Okulu kurmay başkanlığı ve 2 Ordu harekat eğitim başkanlığı görevlerini üstlendi 1967 yılında tümgeneralliğe yükselerek 58 Er Eğitim Tümeni komutanlığı ve 2 Ordu kurmay başkanlığı görevlerinde bulundu 1970’te korgeneral olduktan sonra 11 Kolordu komutanlığı, Kara Kuvvetleri komutanlığı denetleme kurulu başkanlığı ve kurmay başkanlığı yaptı 1974’te ise orgeneralliğe yükseldi

12 Eylül 1980 tarihinde yapılan askeri darbe ile ülke yönetimine el konulması ve Türkiye'deki bütün özgürlükler askıya alınmasından sonra yasama ve yürütme yetkilerini kullanmak üzere Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren'in liderliğinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Nurettin Ersin, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun'dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi (MGK) kuruldu Bu tarihten itibaren Genelkurmay Başkanlığı ile birlikte Milli Güvenlik Konseyi ve devlet başkanlığı görevlerini de üstlendi 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra Devlet Başkanı unvanını almıştır
7 kasım 1982’de yapılan halk oylaması sonucu %91’lik oy oranıyla cumhurbaşkanı oldu ve böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin 7 Cumhurbaşkanı oldu
|
|
|