Refik Saydam Kimdir Kısaca |
11-08-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Refik Saydam Kimdir KısacaRefik Saydam Hayatı Refik Saydam hakkında bilgi Refik Saydam 8 Eylül 1881 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi Mahalle mektebinde eğitim aldıktan sonra 1892 yılında Fatih Askeri Rüştiyesi'ne ve 1896 yılında İstanbul Kuleli Askeri İdadisi'ne girdi 22 Ekim 1905 tarihinde Askeri Tıbbiyeyi Doktor Yüzbaşı olarak bitirdi Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde Embriyoloji ve Histoloji bölümlerinde 3 yıl çalıştıktan sonra 1910 yılında eğitim için yurt dışına gitti Almanya'da Berlin askeri tıp akademisinde Brandenburg, Danzig, Spandou ve Scharite'te eğitim gördü Balkan Savaşı'nın çıkacağı belli olunca İstanbul'a geri döndü Balkan Savaşı'nda Antalya'da ve Çatalca cephesinde Kolera hastalığını önleyici çalışmalar yaptı 1914'te atandığı sahra genel sağlık müfettiş muavinliği sırasında bakteriyoloji enstitüsünü örgütleyerek tifo, dizanteri, veba ve kolera aşılarının, tetanos ve dizanteri serumlarının burada üretilmesini ve I Dünya Savaşı boyunca ordu ihtiyacının karşılanmasını sağladı Tifüse karşı hazırladığı aşı tıp literatürüne geçti Erzurum'da Mustafa Kemal'in karargâhı dağıtıldıktan sonra Erzurum askeri hastanesi bulaşıcı hastalıklar servisi şefliğine atanan Refik Saydam bu görevi kabul etmeyerek ordudan ayrıldı Erzurum ve Sivas kongrelerinin çalışmalarına katıldı Türkiye Cumhuriyeti'nin 4 başbakanı olan Refik Saydam 8 Temmuz 1942 tarihinde hayatını kaybetti |
|