|  | Belgrad Ya da Belgrat Ormanı |  | 
|  05-06-2010 | #1 | 
| 
Şengül Şirin   |   Belgrad Ya da Belgrat OrmanıBelgrad ya da Belgrat ormanı Belgrad ya da Belgrat ormanı, istanbul yakınında koru ormanı  Adını   bu ormanın içinde  bulunan ve bu yüzyılın başlarında ortadan      kalkan  Belgrad ya da  Belgradcık köyünden alır  Söylentiye göre bu köyün adı       da Kanuni  Sultan Süleyman'ın Belgrad seferiyle ilgilidir  Kimine göre        padişah sefer dönüşünde orduyla birlikte getirdiği  tutsakları  (Sırp ya da      Hırvat), kimine göre seferde orduya yardım  etmiş olan  Bulgarlar'ı bu ormana      yerleştirmiştir  Tarihçi  Reşat Ekrem Koçu, bu  söylentilere işaret etmekle      birlikte Belgrad  köyünün XVII  yy  dan  beri bir rum köyü olduğunu tarihi      belgelere  dayanarak yazar  Belgrad köyünün İstanbul'a su getiren bentlerden       Büyük bent'in  sularını kirlettiği için 1898'de padişan emriyle       kaldırıldığını  yazanlar varsa da gene R  E  Koçu'nun belirttiğine göre  1922      tarihli  "Mecellei umur-i belediye" adlı eserde köyün"kâmilen  Rumlar ile       meskûn'olduğu kayıtlıdır ve buradaki Rumlar Lozan  antlaşması'nın  imzasından      sonra köyü terk ederek Yunanistan'a göç  etmişler, köy de  ondan sonra harabe      haline gelmiştir  Belgrad ormanı, istanbul'un 25 km kuzeyinde yer alır; Boğaz ve Karadeniz kıyılarına 3-5 km uzaklıktadır  Bugünkü genişliği 5 442        ha'dır;  içinde ayrıca 474 ha genişlikte açıklık vardır  Ormanın  yüzölçümü       XVIII  yy  başlarında 17 OOO ha iken, 1820'lerde 13 000,  1840larda 12  000,      1870'te de 7 500 ha'a düşmüş, Birinci Dünya  savaşı'ndan sonra  işgal      kuvvetlerinin ormanda büyük kesim  yapmalarıyla daha da  daralarak bugünkü      durumuna gelmiştir  Büsbütün tükenip ortadan  kalkmamışsa, bunu içinde yer      alan yedi  bende borçludur; bentler de  bu orman sayesinde 400 yıldan beri       lığla dolmadan kente su  akıtmaktadır  Belgrad ormanı, Bulgaristan sınırından başlayarak Yıldız dağları boyunca uzanıp gelen yapraklı orman kuşağının doğu ucunda yer alır  Ormanı oluşturan ağaç türlerinin başında meşe ve kayın gelir;  bunlara       kestane, gürgen, ıhlamur, kızılağaç, bazı ağaççık ve çalı  türleri de       katılır  Belgrad ormanı, çok yönlü yararlanma ilkelerine göre amenajman planlarına kavuşturulmuştur  Bu yararlarıma ilkelerine göre      Belgrad   ormanının başlıca nitelikleri şunlardır: -1  bentlerin su sağlaması      için koruma ormanı; 2  dinlenme ve  eğlenme için piknik ormanı; 3  ağaç      üretimi için işletilme; 4  İ  Ü  Orman fakültesi için bilimsel araştırma ve      eğitim ormanı; 5  av  hayvanları üretim merkezi; 6  orman ve süs fidanları      üretim merkezi; 7  Atatürk arboretumu  ile uluslararası bir araştırma      merkezi; 8  istanbul'un yanı başında, büyük bir yeşil alan olması  (Belgrad        ormanında piknik yapanların sayısı, yılda ortalama 200 000-250 000        arasındadır  ) 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz  En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
|   | 
|  | 
|  |