Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Forum İslam > İslami Genel Konular

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
aynın, değeri, ramazan

Ramazan Aynın Değeri

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ramazan Aynın Değeri

Ramazan Aynın Değeri

Bugün üçüncü gününü idrak ettigimiz mübarek Ramazan ayinin, Islâm âlemi için hayirlara vesile olmasini niyaz ederek basliyorum

Ramazan ayinin, hayirlara vesile olmasini arzu etmeyenimiz zaten olmaz

Ancak,

Hayirlarin kendiliginden meydana gelmesi mümkün degildir

Bunun için biz Müslümanlarin gayretleri sarttir

Bu gayretlerin hizlanmasi için en güzel vesile, su anda yasadigimiz mübarek Ramazan ayidir

Bir sahabi, Sevgili Peygamberimizden, kendisinin Cennete gitmesi için dua istemisti

Hz Resûlullah,

“Ben dua ederim, ama sen de ibadetlerinle bana yardimci ol” buyurmustu

Yani, Peygamberimizin duasinin yerini bulmasi için, o kisinin de gayreti sartti

Bizler için de durum aynidir

Yani her hayirli sey için gayret etmemiz gerekir

Bunun için lâzim olan zaman da, imkân da önümüzdedir

Yapilacak sey, mübarek Ramazan ayinda bol bol dua ve ibadet

Nasil Peygamberimizin kendi dualari kabul ediliyor idiyse, Ramazan ayinda yapilacak ihlasli dualarin kabul edilecegini de yine Peygamberimiz haber veriyor

O halde, geriye sadece yine bizim gayretlerimiz kaliyor

Bir topluluk ne için çalisirsa, Allah ona onu verecegini vaadediyor

Dünya için çalisirsa dünyayi, ahiret için çalisirsa ahireti

Sadece dünya için çalisanlarin, ahiret nimetlerinden mahrum kalacaklarini da yine Rabbimiz haber vermektedir

Hem dünya, hem de ahiret için çalisanlar ise, her ikisine de kavusurlar

Iste Kuranin beyani:

“Kim ahiret kazancini istiyorsa, onun kazancini artiririz Kim de dünya kârini istiyorsa ona da dünyadan bir seyler veririz Fakat onun ahirette bir nasibi olmaz” “Sûrâ, 20)

Bu âyette hem müjde, hem de büyük bir ihtar vardir

Ahiret için çalisanlarin gayretleri, baska bir âyette de bildirildigi gibi, en az bire 10 misliyle karsilik bulacaktir

Bununla da kalmayacak, kulun ihlas ve samimiyeti nisbetinde, bire 700e kadar çikarilacaktir

Sayilari gayet az olmakla beraber sevabi daha fazla çikan kullar da vardir

Bunun yaninda, dünyada da o kimselerin isleri bereketli olur

Sadece dünya menfaati için çalisanlarin ise ahiretleri haraptir

Onlara ahirette bir yardimci da olmayacaktir

Peygamberimiz (sav) buyuruyorlar ki:

“Hz Allah buyuruyor ki, Insanoglunun oruç disinda yapmis oldugu ibadetler, on kat ile 700 kat arasinda mükâfatlandirilir Oruca gelince, o sirf benim için yapilan bir ibadettir ve mükâfatini da yalniz ben tayin ederim Çünkü, oruçlu sirf benim rizam için cinsî arzularini, yemeyi-içmeyi terketmektedir Oruç, (günahlara karsi) bir kalkandir

“Bu ay sabir ayidir Sabrin sevabi ise cennettir

Bu ay Müslümanlar arasinda yardimlasma ve müminin rizkinin bol oldugu bir aydir

Bu ayda kim bir oruçluya iftar yaptirirsa, hem bir köle azad etmis gibi sevap kazanir, hem de günahlari affedilir

Sahabilerin,

-Ya Resûlallah! Hepimizin oruçluya iftar verecek imkânimiz yoktur, demeleri üzerine Peygamberimiz söyle buyurdu:

“Bu sevap, oruçluya bir hurma veya bir yudum süt, yahut bir yudum su ikram edene de verilir

Bunun yaninda, kim bir oruçlunun karnini doyurursa, günahlari affedildigi gibi, Allah ona benim havzimdan bir kere içirir ve o kimse cennete girinceye kadar artik hiç susamaz

Ayrica, oruçlunun sevabindan hiç eksilme olmaksizin, onu doyuran kimseye onun aldigi kadar sevap verilir

Baska bir hadis-i seriflerinde buyuruyorlar ki:

“Bu ayda yapilan herhangi bir hayir ve ibadet diger aylarda yapilan farz gibidir

Bu ayda farz bir ibadeti yerine getiren kimse, diger aylarda yetmis farz yapan bir kimse kadar sevap kazanir

“Ramazan ayi Allahin ayidir Bu ayin diger aylar karsisinda üstünlügü, Allahin kendi yarattiklarina karsi-kiyas kabul etmez-üstünlügü gibidir

Fakih Ebülleys Semerkandî, Tenbihül Gafilin isimli eserinde zikrediyor

Hazret-i Ali Radiyallahu Anh diyor ki:

“Hz Ömer (ra) benden duydugu bir hadise dayanarak, mescitte teravih namazi kilinmasini geleneklestirdi

Hz Ali, sonralari bir Ramazan gecesi evinden çikip da mescitlerde Kuran okundugunu ve bunlari kandillerin aydinlattigini görünce,

-Hz Ömer nasil mescitlerimizi Kuranla nurlandirdiysa, Allah da onun kabrini aydinlatsin” diye dua etmistir

Hz Osmanin da ayni sözleri söyledigi rivayet edilmistir

Bakalim bu senede, geçen senelerde oldugu gibi, Müslümanlarin zihinlerini teravih namazi hakkinda bulandirmaya çalisacaklar mi, yoksa ortaya baska meseleler mi atacaklar

“Teravih namazinin 20 degil 8 rekat oldugu” gibi, ilimden ve arastirmadan uzak sözler, üzerinde durulacak lâflardan degildir

Teravih namazi, 5 vakti kilmayanlarin bile kildigi meshur bir namazin kaç rekat oldugu, 14 tane 100 sene geçtigi halde hâlâ anlasilamamis olur mu hiç?

Islâm âleminde teravih namazinin en az 20 rekat olarak kilindigi hiçbir Islâm toplulugunun 20 rekattan asagi teravih namazi kilmamasi da meseleyi ortaya koymaktadir

Çünkü Peygamberimiz, “Benim ümmetim sapiklik üzerinde toplanmaz” buyuruyorlar
@ Ekrem Yolcu

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com