![]() |
Ramazan Orucunu Tutmamanın Cezası Nedir ? |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan Orucunu Tutmamanın Cezası Nedir ?Ramazan Orucunu Tutmamanın Cezası Nedir ? Ebu Ümame el-Bahili Radiyallâhu Anh şöyle rivayet etmiştir: Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemin şöyle buyurduğunu işittim: Ben uyuyorken, iki adam gelip iki koltuğumdan tutarak çıkması zor bir dağa götürdüler ve: “Buraya çık” dediler ![]() Ben de: “Çıkamam” deyince: “Biz onu sana kolaylaştırırız” dediler ![]() Bunun üzerine dağa çıkmaya başladım ![]() ![]() Ben, “Bu sesler nedir?” deyince: “Cehennem halkının feryadı” dediler ![]() Tekrar gitmeye başladık ![]() Ben, “Bunlar kim?” dedim ![]() “Oruçlarını vaktinden önce yiyenler (oruç tutmayanlar)” dediler ![]() (et-Tergîb vet-Terhîb, 2:453 ![]() Mehmet Paksu |
![]() |
![]() |
![]() |
Ramazan Orucunu Tutmamanın Cezası Nedir ? |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Ramazan Orucunu Tutmamanın Cezası Nedir ?Ramazan Orucunu Tutmamanın Cezası Nedir ? Oruç tutmak Müslüman olmanın bir şartıdır ![]() ![]() Müslim / Müslüman, "teslim olmak, selamette bulunmak" demektir ![]() ![]() ![]() ![]() "Kim Ramazan'da özürsüz ve hasta olmaksızın bir gün oruç yerse, bütün sene boyunca oruç tutsa onu yerine getirmiş olmaz ![]() Hiçbir mazereti olmadığı halde kasten orucunu bozan bir kimse altmış gün keffaret orucu tutarak borcunu ödemiş olsa bile, bozmuş olduğu orucun sevabını bir daha elde edemez ![]() ![]() ![]() Meselenin bir de âhiret boyutu var ![]() ![]() "Ben uyuyorken, iki adam geldi, iki koltuğumdan tutarak çıkması zor bir dağa götürdüler ve: "Buraya çık" dediler ![]() Ben de: "Çıkamam" deyince: "Biz onu sana kolaylaştırırız" dediler ![]() ![]() ![]() Ben, "Bu sesler nedir?" deyince: "Cehennem halkının feryadıdır" dediler ![]() "Tekrar gitmeye başladık ![]() ![]() ![]() Bu kayıpları yaşamamak, bu cezalarla karşılaşmamak için, maddi manevi yüzlerce faydası olan orucu ihmal etmemeli, kulluğun zevkine varmalıdır ![]() Hazret-i Mevlana'nın orucu: Oruç anası keremlerde bulundu, çocuklarına geldi, kavuştu ![]() ![]() ![]() Yoksa Halil'in İshak'ı mısın ki, oruç hançerinden hoşlanıyorsun? Neden ekmeğe aşıksın? Bahar mevsiminde gençleşen dünyayı seyret! Oruç harmanından can buğdayı satın al! |
![]() |
![]() |
|