![]() |
Şeytanin Hileleri ...Ezberim... Farkı İle... |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Şeytanin Hileleri ...Ezberim... Farkı İle...ŞEYTANIN HİLELERİ Muhyiddini Arabî Bu cep kitabı, Muhyiddin-i Arabi'nin "Seceret'ül Kevn" adlı eserinden iktibas edilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İbn-i Abbas (r ![]() ![]() ![]() ![]() - Bir gün Resülullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Ev sahibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine, herkes Resûlullah (s ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Bu seslenen kimdir, bilirmisiniz? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - En iyi bilen Allah ve Resulüdür ![]() ![]() ![]() ![]() - "O, laîn İblistir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buyurunca; hemen Hz ![]() - Ya Resülullah, bana izin veriniz onu öldüreyim ![]() Dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Dur ya Ömer, bilmiyor musun ki; ona belli bir vakte kadar mühlet verilmiştir ![]() ![]() ![]() Sonra şöyle buyurdu: - "Kapıyı ona açın gelsin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * * * Bundan sonrasını ondan dinleyelim; yani Ravi'den ![]() - Kapıyı ona açtılar, içeri girdi ve bize göründü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra, selam verdi, onun bu sel!!!!! Resulullah (s ![]() ![]() ![]() - "Selam Allah'ındır ya laîn ![]() ![]() ![]() Sonra ona şöyle buyurdu: - "Bir iş için geldiğini duydum; nedir o iş?" Şeytan şöyle anlattı: - Benim buraya gelişim, kendi arzumla olmadı ![]() ![]() Resulullah (s ![]() ![]() ![]() - "Nedir o mecburiyet?" Şeytan anlattı: - İzzet sahibi Rabbın katından bana bir melek geldi ![]() - Allah-ü Teala sana emir veriyor: Muhammed'e gideceksin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonra ![]() ![]() ![]() - Söylediklerine bir yalan katarsan, doğruyu söylemezsen ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ![]() ![]() ![]() ![]() Arzu ettiğini bana sor ![]() ![]() ![]() * * * Bundan sonra, Resüiullah (s ![]() ![]() ![]() - "Madem ki, sözlerinde doğru olacaksın ![]() Şeytan şu cevabı verdi: - Sensin, ya Muhammed ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Benden sonra, en çok kimlere buğuzlusun ve sevmezsin? ![]() ![]() - Müttaki bir gence ki ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan sonra, sual cevap aşağıdaki şekilde devam etti ![]() ![]() ![]() ![]() - "Sonra kimi sevmezsin?" - Kendisini sabırlı bildiğim, şüpheli işlerden sakınan alimi ![]() ![]() ![]() -"Sonra? ![]() ![]() - Temizlik işinde ![]() ![]() ![]() ![]() -"Sonra? ![]() ![]() - Sabırlı olan bir fakiri ki; ihtiyacını hiç kimseye anlatmaz ![]() ![]() ![]() ![]() - "Peki, bu fakirin sabırlı olduğunu nereden bilirsin? ![]() ![]() Ya Muhammed, ihtiyacını kendi gibi birine açmaz ![]() sabredenlerden yazmaz ![]() ![]() ![]() - "Sonra kim? ![]() ![]() - Şükreden zengin ![]() - "Peki, ama o zenginin şükreden olduğunu nasıl anlarsın? ![]() ![]() - Onu görürsem ki, aldığını helal yoldan alıyor ve mahalline harcıyor ![]() O şükreden bir zengindir ![]() ![]() ![]() ![]() - "Peki, ümmetim namaza kalkınca, senin halin nice olur? ![]() ![]() - Ya Muhammed, beni bir sıtma tutar ![]() ![]() - "Neden böyle olursun; ya laîn? ![]() ![]() - Çünkü bir kul, Allah için secde edince bir derece yükselir ![]() - "Peki, ya oruç tuttukları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() - O zaman da bağlanırım ![]() ![]() - "Peki, ya hac yaptıkları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() - O zaman da, çıldırırım ![]() - "Peki, ya Kuran okudukları zaman nasıl olursun? ![]() ![]() - O zaman da, eririm ![]() ![]() - "Peki, ya sadaka verdikleri zaman halin nasıldır? ![]() ![]() - Ha, işte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Neden öyle testere ile ikiye biçilirsin, ya Eba mürre?" Bunun üzerine İblis: - Onu da anlatayım ![]() ![]() ![]() Dedikten sonra anlatmaya başladı: - Çünkü sadakada dört güzellik vardır ![]() 1- Allah-ü Teala, sadaka verenin malına ihsan eyler ![]() 2- O sadaka, veren kimseyi halkına sevdirir ![]() 3- Allah-ü Teala, onun verdiği sadakayı, cehennemle arasında bir perde yapar ![]() 4- Allah-ü Teala, belayı, sıkıntıyı ve ahları ondan defeder ![]() * * * Bundan sonra, Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Ebubekir için ne dersin? ![]() ![]() - O bana, cahiliyet devrinde bile itaat etmedi ![]() ![]() ![]() - "Peki, Ömer b ![]() ![]() ![]() İblis buna da şu cevabı verdi: - Allah'a yemin ederim ki, her gördüğüm yerde ondan kaçtım ![]() - "Peki Osman b ![]() ![]() ![]() - Ondan utanırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - "Peki, Ali b ![]() ![]() ![]() ![]() - Ah, onun elinden bir kurtulsam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Ümmetime saadet ihsan eden; seni de taa, belli bir vakte kadar şaki kılan Allah'a hamd olsun ![]() Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - Heyhat, heyhat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben, onların kan mecralarına girerim ![]() ![]() Onların tümünü azdırırım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Resülullah (s ![]() ![]() ![]() - "Sana göre ihlas sahibi olan muhlis kullar kimlerdir? ![]() ![]() Bu suale İblis şu cevabı verdi: - Bilmez misin? ya Muhammed, bir kimse ki, dirhemini ve dinarını sever ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kimseyi görürsem ki; dirhemini ve dinarını sevmez; övülmekten, medh edilmekten hoşlanmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir kul, malı ve övülmeyi sevdiği süre, kalbi de dünya arzularına bağlı kaldığı müddet, o size vasfım yaptığım kimseler arasında bana en çok itaat edendir ![]() Bilmez misin ki; mal sevgisi, büyük günahların en büyüğüdür ![]() Bilmez misin ki; ya Muhammed, baş olma sevgisi yine büyük günahların en büyükleri arasındadır ![]() İblis, anlatmaya devam etti: - Ya Muhammed, bilmez misin? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onların bir kısmını ulemaya gönderdim ![]() Bir kısmını gençlere yolladım ![]() Bir kısmını da, meşayiha saldım ![]() Bir kısmını da, ihtiyar kadınlara musallat ettim ![]() Gençlere gelince; aramızda hiçbir anlaşmazlık yoldur ![]() ![]() Çocuklara gelince ![]() ![]() ![]() ![]() Bizimkilerin bir kısmını da, abidlerin başına dert ettim ![]() ![]() Onlar, bunların yanına girer; halden hale sokarlar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İşte ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İblis, bundan sonra, aldattığı bir rahibin hikayesini anlatmaya geçti ![]() - Bilmez misin, ya Muhammed, Rahip Barsisa; tam yetmiş yıl ihlas ile Allah'a ibadet etti ![]() Bu ibadetleri sonunda, ona öyle bir hal ihsan edilmişti ki: Her dua ettiği hasta, duası bereketi ile şifayap oluyordu ![]() Onun peşine takıldım; hiç bırakmadım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu o kimsedir ki; Allah-ü Teala aziz kitabında, ona şöyle anlatır: - " ![]() ![]() ![]() -Kafir ol ![]() ![]() ![]() Dedi ![]() - Ben, senden uzağım ![]() ![]() ![]() Rabbi olan Allah'tan korkarım ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|