![]() |
Dilde Alim Kalpte Cahil Olanlar!. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dilde Alim Kalpte Cahil Olanlar!.DİLDE ALİM KALPTE CAHİL ![]() ![]() ![]() Tamamen fayda vermesi gereken ilmin nasıl zararlı hale geldiğini ve vardırdığı sonuçları Efendimiz (A ![]() ![]() "Adi kimselerle mücadele, alimlere karşı üstünlük taslamak ve bu suretle yalnız insanların teveccühüne mazhar olmak için ilim öğrenmeyin! Bu gaye için ilim öğrenenler cehennemdedir ![]() (İbn-i Mace) ![]() "Sizin için Deccal'den ziyade Deccal olmayanlardan korkarım ![]() " "Onlar kimdir?" sorusuna "Saptıran imamlardır" buyurdu ![]() (Ahmed b ![]() ![]() "Kıyamet gününde alim getirilir ve cehenneme atılır; bağırsakları dışarı dökülür ve değirmen çeviren merkep gibi onunla döner ![]() Cehennem halkı etrafına toplanır ve ?Bu çektiğin nedir?' diye sorarlar ![]() Alim şöyle cevap verir: İyiliği emrettim, kendim yapmadım; kötülükten menettim, fakat onu kendim yaptım (da onun için) ![]() (Buharî, Müslim) Hz ![]() ![]() ![]() ![]() buyurarak en büyük endişesini dile getirir ![]() sorusuna, "Dilleri ile alim, kalp ve amelleri ile cahil olmakla!" şeklinde cevap verir ![]() Faydasız ilme sahip olanlar, ilimlerinin gereğini yerine getirmedikleri için genellikle Allah'ın zikrinden de uzak kalırlar ve arzularına mağlup olurlar ![]() dikkatli olmak gerektiğini şu ayet ortaya koyar: "Kalbini zikrimizden gafil kıldığımız, keyfinin peşine düşen ve işi haddini aşmak olan kimseye itaat etme!" (Kehf/2 ) Faydalı ilim, yaşanan ve Allah'a ulaştıran ilimdir ![]() takva üzere dolaşır, hiçbir şey onu şımartmaz ![]() Rasulü'nün Sünneti'ne uymak ve bu dünyadan göçünceye kadar Allah'ın ölçülerini aşarım endişesi ve hassasiyeti içerisinde yaşamaktır ![]() Bu haliyle o, Resul-i Ekrem (A ![]() ![]() "İlim üçtür: Konuşan kitap (Kur'an), yaşanan sünnet, bir de ?bilmem' demektir ![]() (İbn-i Mace) ![]() "İslam garip olarak doğdu ve garip olarak gidecektir ![]() ![]() " "Garibler kimdir?" sorusuna şöyle cevap verdi: "Benim sünnetimden insanların bozduğunu ve terkedilen sünnetlerimi yaşatanlardır ![]() " (Müslim) "Allah'ım! Faydasız ilimden, ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten ve karşılık görmeyen duadan sana sığınırız!" |
![]() |
![]() |
|