|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
cevabı, mevlananın, mevlanaya, sorusu, öğrencinin |
![]() |
Öğrencinin Mevlana'ya Sorusu Ve Mevlana'nın Cevabı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Öğrencinin Mevlana'ya Sorusu Ve Mevlana'nın CevabıÖğrencinin Mevlana'ya Sorusu ve Mevlana'nın Cevabı MEVLANA'DAN Tasavvufta 4 kapı vardır : 1-Şeriat Kapısı 2-Tarikat Kapısı 3-Marifet Kapısı 4-Hakikat Kapısı Öğreti olarak bu kapılar birer birer geçilerek Hakikate ulaşılır ![]() Öğrencilerinden biri Mevlana'ya sormuş ![]() -Efendim, bu 4 kapı mes'elesini ben pek anlayamıyorum ![]() anlayabileceğim bir lisanla anlatır mısınız ? "Şimdi bak, karşı medresede dersini çalışan dört kişi var ![]() rahlelerine eğilmis ![]() sana anlatayım ![]() Adam gitmiş birincinin ensesine bir tokat asketmiş ![]() derhal ayağa kalkıp arkasını dönmüş ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlâna'nın öğrencisini yere yıkmış ![]() geri dönecek ama hocasına itaat var ![]() ![]() kalkıp elini kaldırmış ![]() ![]() Ögrenci devam etmiş üçüncüye de bir tokat atmış ![]() kafasını çevirip baktıktan sonra çalışmasına devam etmiş ![]() Dördüncü, tokadı yemesine rağmen hiç oralı bile olmadan çalışmasına devam etmiş ![]() ![]() Mevlâna ; "İste sana istediğin örnekler; Birinci; şeriat kapısını geçememiş biri idi ![]() olduğu için tokadı yeyince kalktı ![]() ![]() İkinci; tarîkat kapısındadır ![]() iade edecekti ki, tarikat öğretisinde verdiği söz aklına geldi ![]() kötülük yapana bile iyilik yap" ![]() ![]() Üçüncü; mârifet kapısına kadar gelmiştir ![]() Yaradan'dan geldiğini bilir, inanir ![]() âlet etti diye merakindan söyle bir dönüp bakti ![]() Dördüncü; hakikat kapisini da geçmistir ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|